ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Το Μνημόνιο λιγόστεψε κατά 110.000 τους ασφαλισμένους ΙΚΑ

 ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ...


ΠΑΝΩ ΑΠΟ 14% Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΛΟΓΩ STAGE, ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ, ΚΡΙΣΗΣ

Το Μνημόνιο λιγόστεψε κατά 110.000 τους ασφαλισμένους ΙΚΑ

Κατά 5% αυξήθηκε η ανεργία στον ιδιωτικό τομέα κατά το α' εξάμηνο του έτους λόγω των μέτρων του Μνημονίου, της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος, των υψηλών φόρων και της οικονομικής ύφεσης. 

 
Οδεύουμε προς την εφιαλτική πρόβλεψη Λοβέρδου για 1 εκατ. ανέργους Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ, οι ασφαλισμένοι του Ιδρύματος μειώθηκαν κατά 110.000 άτομα -σε μέσα επίπεδα- τους πρώτους έξι μήνες του 2010. Και με δεδομένο ότι «πάγωσαν» οι προσλήψεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, έληξαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου στα Νομικά Πρόσωπα, απομακρύνθηκαν πολλοί εργαζόμενοι με συμβάσεις Stage, ενώ καθημερινά αυξάνουν τα «λουκέτα» στην αγορά (ανεργία των ελεύθερων επαγγελματιών) συνεπάγεται ότι η ανεργία δεν κινείται στο 11,5%, που υπολογίζει η Στατιστική Υπηρεσία, αλλά πάνω από 14,1%. (Να σημειωθεί ότι το πρώτο εξάμηνο πέρυσι ήταν 9,1% και φέτος η Στατιστική δίνει 11,7% το α' τρίμηνο, κάτι που οδηγεί σε ποσοστό 11,5% στο εξάμηνο. Τα συγκεντρωτικά στοιχεία για το εξάμηνο θα βγουν σε λίγες ημέρες).

Το 'πιασε ο Λοβέρδος
Τα ανωτέρω επίσημα στοιχεία όμως τα διαψεύδει η σκληρή πραγματικότητα των 110.000 επιπλέον ανέργων στον ιδιωτικό τομέα χωρίς να προστεθούν και οι νέοι (απόφοιτοι και πτυχιούχοι) που εισέρχονται στην αγορά εργασίας αλλά μένουν άπραγοι. Στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις του υπουργού Εργασίας Α. Λοβέρδου για 1 εκατ. ανέργους.
Τη μείωση των ασφαλισμένων κατά 110.000 άτομα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης ενημερώνοντας τους αρμόδιους συντάκτες για τις επαφές που είχε η πολιτική ηγεσία με την τρόικα των επιτηρητών, για να σημειώσει ότι «παρά ταύτα αυξήθηκαν τα έσοδα του ΙΚΑ κατά 1,8%». Εξέλιξη που αποκλίνει από τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος (4% για το 2010) και οφείλεται σε καθοριστικό βαθμό στις αυξήσεις του 5,5% από 1/5/2009 που προέβλεπε η προηγούμενη σύμβαση της ΓΣΕΕ. «Αν δεν είχαμε αυτές τις διαγραφές (σ.σ. αύξηση της ανεργίας) τα έσοδα θα έτρεχαν με 8%», είπε ο κ. Κουτρουμάνης θέλοντας να υπερτονίσει το «νοικοκύρεμα» που πέτυχε.
Ως προς τη φαρμακευτική δαπάνη, αυτή μειώθηκε κατά 25,79% τον Ιούνιο στο ΙΚΑ (μείον 13,94% στον ΟΑΕΕ) χωρίς να μειωθεί το επίπεδο της υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού (σ.σ. εξ αυτού του λόγου τουλάχιστον) και οφείλεται στην ευθύγραμμη μείωση της τιμής των σκευασμάτων κατά 21%. Στοιχεία που πιστοποιούν το πάρτι που γινόταν (και εν πολλοίς συνεχίζεται) γύρω από τις φαρμακευτικές δαπάνες.
Νέα παρέμβαση για τη Διαιτησία
* Στο μεταξύ ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τη συνεργασία με την τρόικα των επιτηρητών και εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από το γεγονός ότι «το υπουργείο μας είναι πρώτο στην υλοποίηση των προβλέψεων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο». Ανακοίνωσε παράλληλα ότι την προσεχή εβδομάδα θα δώσει για τελική διαβούλευση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη Διαιτησία και την «άρση της ασυμμετρίας», όπως προβλέπει το Μνημόνιο, ως προς τη δυνατότητα και των εργοδοτικών φορέων να προσφεύγουν στη Διαιτησία. Σε αυτό το σημείο ο κ. Λοβέρδος προέβλεψε ότι ΓΣΕΕ και ΣΕΒ δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία για τον ρόλο του ΟΜΕΔ.
Αναφορικά με τα επικουρικά ταμεία, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι επρόκειτο για «συνάντηση ολίγων λεπτών» και επιβεβαίωσε ότι οι αναλογιστικές μελέτες θα εκπονηθούν μέχρι την άνοιξη και με βάση τα ευρήματα αυτών θα περιοριστούν και οι παροχές. «Κανένα ταμείο δεν αντιμετωπίζει ταμειακό πρόβλημα» (σ.σ. αλλά πολλά ταμεία έχουν κρυφά-μελλοντικά ελλείμματα) διαβεβαίωσαν οι κ.κ. Λοβέρδος και Κουτρουμάνης.

8.500 συνταξιούχοι άνω των 105 ετών στο ΙΚΑ



Tη μείωση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής που ανέρχεται σήμερα στο 30%, κατά 5% σε ετήσια βάση θέτει ως πρωταρχικό του στόχο ο νέος διοικητής του IKA P. Σπυρόπουλος, ο διορισμός του οποίου εγκρίθηκε χθες με εντυπωσιακή πλειοψηφία από την αρμόδια Eπιτροπή της Bουλής. 

«H μείωση αυτή -είπε- δεν μπορεί να γίνει αμέσως. Δεν την αντέχουν ακόμα κι εκείνοι που εισφοροδιαφεύγουν. Aν όμως καταφέρναμε μέχρι το 2015 να την φέρουμε σε αποδεκτά όρια, θα μπορούσαμε να μειώσουμε ακόμα και τις ασφαλιστικές εισφορές».
Ακίνητα 
Yψηλά στις προτεραιότητές του, πρόσθεσε, θα είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του IKA, η οποία με αντικειμενικές τιμές ανέρχεται σε 2,2 δισ. ευρώ και ενώ θα έπρεπε μετριοπαθώς να αποδίδει τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ ετησίως, σήμερα αποδίδει μόλις 10 εκατ. ευρώ.
Όπως ανέφερε με δέος «το IKA είναι ένας οργανισμός πρωτοφανής. Δηλαδή νοικιάζουμε τις ιδιοκτησίες μας - η μισή Πανεπιστημίου ανήκει στο IKA, από το PEΞ μέχρι τη X. Tρικούπη όλα αυτά τα ακίνητα ανήκουν στο IKA- και εισπράττουμε 3 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ εμείς όταν νοικιάζουμε ακόμα και στην πιο υποβαθμισμένη περιοχή, πληρώνουμε πάνω από 11 ευρώ το τ.μ».O κ. Σπυρόπουλος αποκάλυψε ότι από έναν πρώτο έλεγχο προέκυψε ότι υπάρχουν πάνω από 8.500 περιπτώσεις υπεραιωνόβιων άνω των 105 ετών που εισπράττουν σύνταξη!

Δευτέρα 2/8/2010 η τελετή παράδοσης-παραλαβής της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

 
 
Αθήνα, 30 Ιουλίου 2010


Δελτίο Τύπου

  Τη Δευτέρα, 2/8/2010, στις 12:00, θα πραγματοποιηθεί - παρουσία του Υπουργού Εργασίας, κ. Ανδρέα Λοβέρδου - η τελετή παράδοσης-παραλαβής της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κατά την οποία ο κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου θα παραδώσει τα καθήκοντα του Διοικητή του Ιδρύματος στον κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο.

  Η τελετή θα λάβει χώρα στα γραφεία της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, (Αγίου Κωνσταντίνου 8), στην αίθουσα συνεδριάσεων, στον 1ο όροφο.



ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ       

                   &                          

ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ 

Eφαρμογή Ενιαίας Αρχής Πληρωμής

Καλωσήλθατε στην εφαρμογή Ενιαίας Αρχής Πληρωμής. 

 Έτοιμη είναι και η εφαρμογή για την καταχώρηση μισθοδοσίας και άλλων επιδομάτων για όλους τους φορείς του Δημοσίου.
Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ.

Αποτελέσματα Απογραφής

Ενημερωτικό Σημείωμα: Αποτελέσματα Απογραφής

Αναρτήθηκε: 30 Ιουλίου, 2010 

Φορείς υλοποίησης

Η απογραφή σχεδιάστηκε, υλοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε μέσα σε δύο μήνες. Πρόκειται για ένα έργο πνοής που δημιουργήθηκε σε χρόνο πρωτόγνωρο για τα μέχρι σήμερα δεδομένα.
  • Το έργο υπήρξε προϊόν συνεργασίας δύο Υπουργείων (Εσωτερικών και Οικονομικών) με τη συμβολή του γραφείου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Πρωθυπουργού. Τέτοιες συνεργασίες, υπό κανονικές συνθήκες, προσθέτουν διαδικαστικά εμπόδια σε αντίστοιχα έργα της Δημόσιας Διοίκησης.
  • Η απογραφή υλοποιήθηκε χωρίς κανένα κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο. Η εφαρμογή υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της ΔΙΑΣ ΑΕ στο πλαίσιο των υπηρεσιών που προσφέρει στο Δημόσιο για την υλοποίηση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.
  • Δημιουργήθηκε ομάδα υποστήριξης των χρηστών του συστήματος, η οποία υποστήριζε τους απογραφόμενους, εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, κάθε μέρα κατά την διάρκεια της διαδικασίας.

Τεχνικά στοιχεία

Η απογραφή αποτέλεσε ένα τεράστιο έργο με υψηλές τεχνικές απαιτήσεις και προδιαγραφές τόσο για την εξυπηρέτηση και την υποστήριξη των χρηστών όσο και για την επεξεργασία των δεδομένων.
  • Χρησιμοποιήθηκαν νέα κανάλια επικοινωνίας, για πρώτη φορά σε τέτοια κλίμακα. Οι οδηγίες, τα παραδείγματα, η φόρμα της απογραφής, συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις, το πρόγραμμα της απογραφής ήταν όλα στο διαδίκτυο και ενημερώνονταν πολλές φορές την ημέρα. Φυσικά, υπήρχε η υποστήριξη και με παραδοσιακούς τρόπους, τηλεφωνικά και με τις διευκρινιστικές εγκυκλίους. Χαρακτηριστικά εναφέρεται ότι παραλήφθηκαν και απαντήθηκαν περισσότερα από 10.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατά την διάρκεια της απογραφής. Αντίστοιχα, το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρετούσε από 5.000 έως 10.000 τηλεφωνήματα την ημέρα με πάνω από 1.000 κλήσεις την ώρα σε ώρες αιχμής.
  • Χρησιμοποιήθηκαν, για πρώτη φορά σε τέτοιες συνθήκες φόρτου, οι πιο σύγχρονες υπολογιστικές εγκαταστάσεις της ΓΓΠΣ. Στην πλήρη ανάπτυξή της η εφαρμογή εξυπηρετούνταν από 11 υπολογιστές γενικής χρήσης με 96 επεξεργαστικούς πυρήνες, τέσσερις εξειδικευμένες συσκευές δικτύωσης και αποθήκευσης και το δημόσιο δίκτυο Σύζευξις με γραμμή οπτικών ινών 2×200Mbps. Η υποδομή αυτή εξυπηρέτησε σε ώρες αιχμής πάνω από 270 απογραφές το λεπτό.
  • Χαρακτηριστικά, το σύστημα απέγραψε όλους τους υπόχρεους στο χρονικό διάστημα που οριζόταν από την ΚΥΑ (761.000 μέχρι τις 23/7) και η παράταση δόθηκε για να βοηθήσουμε τους λίγους που λόγω προβλημάτων ή μη διαθεσιμότητας δεν μπορούσαν να απογραφούν εμπρόθεσμα. Μέχρι σήμερα μόλις που ξεπεράσαμε τις 767.827. Για να το πετύχει αυτό, το σύστημα απέγραφε 60.000­–80.000 εγγραφές με μοναδικούς κωδικούς ΑΦΜ την ημέρα.
  • Το σύστημα της απογραφής δέχτηκε διαδικτυακή επίθεση με στόχο τη μείωση της απόδοσής του. Τα στοιχεία της επίθεσης διαβιβάστηκαν στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
  • Τα στοιχεία της απογραφής μπορούν να αποτελέσουν τη βάση υλοποίησης ενός εξαιρετικά σημαντικού εργαλείου διαχείρισης προσωπικού του Δημοσίου. Για το σκοπό αυτό η ΓΓΠΣ δημοσιοποιεί τεχνικές προδιαγραφές για να μπορούν οι φορείς να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία της απογραφής που τους αφορούν. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει το Υπουργείο Εσωτερικών να πιστοποιήσει χρήστες της εφαρμογής και επίσης να διευκολύνει φορείς που δεν έχουν τις κατάλληλες υπολογιστικές υποδομές να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία.

Ποιοτικές παρατηρήσεις

Κατά την ανάγνωση και ανάλυση των στοιχείων της απογραφής πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξής:
  • Τα στοιχεία είναι κατά δήλωση και κατά συνέπεια μπορεί να εμφανίζουν κάποιες διαφορές σε σχέση με τα πραγματικά.
  • Μπορεί να έχουν απογραφεί, από παρανόηση ή σκόπιμα, άνθρωποι που δεν είχαν υποχρέωση να απογραφούν (π.χ. συνταξιούχοι του δημοσίου, συμβασιούχοι των οποίων η σύμβαση έχει λήξει, εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ).
  • Μπορεί να μην έχουν απογραφεί, από παρανόηση, λόγω προβλήματος, ή από αντίδραση αμοιβόμενοι που είχαν την υποχρέωση να απογραφούν. (π.χ. αμοιβόμενοι από ειδικούς λογαριασμούς, υπάλληλοι που απουσίαζαν σε άδεια, περίπτωση υπαλλήλου που δεν ήθελε να απογραφεί λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων).
  • Το οριστικά και απολύτως ακριβή στοιχεία θα προκύψουν με τη διασταύρωση των δεδομένων με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών και μετά την επιβεβαίωσή τους από τις αρμόδιες διευθύνσεις διοικητικού.
  • Τα στοιχεία βγήκαν από την βάση των απογραφέντων κατά την διάρκεια της απογραφής και συνεπώς τα σύνολα διαφέρουν λίγο από κατηγορία ανάλυσης σε κατηγορία ανάλυσης.
  • Τα στοιχεία που δίνονται δεν περιλαμβάνουν διπλοεγγραφές (μετράμε μοναδικούς ΑΦΜ).

Αποτελέσματα

Σύνολο απογραφέντων

Με βάση τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί έως 29/7/2010 (ώρα 11:37) το σύνολο των μοναδικών απογραφέντων ήταν 768.009 άτομα.

Απογραφέντες κατά ηλικία


ΗλικίαΑριθμός Υπαλλήλων
>6043743
50-60168958
40-50258280
30-40205277
20-3086246
<204174

Απογραφέντες ανά κατηγορία εκπαίδευσης


Βαθμίδα ΕκπαίδευσηςΑριθμός ΥπαλλήλωνΠοσοστό %
ΠΕ30090539%
ΔΕ21257428%
ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ7330510%
ΥΕ695599%
ΤΕ666699%
ΑΝΕΥ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ435406%
ΔΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΕ1420%

Απογραφέντες ανά φύλο


ΦύλοΑριθμός ΥπαλλήλωνΠοσοστό %
ΑΝΔΡΑΣ41260754%
ΓΥΝΑΙΚΑ35515046%

Απογραφέντες ανά σχέση εργασίας της κύριας απασχόλησης


Εργασιακή σχέσηΑριθμός ΥπαλλήλωνΠοσοστό %
ΜOΝΙΜΟΙ ΥΠAΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣIΟΥ /ΔΙΚΑΣΤΙΚΟI ΛΕΙΤΟΥΡΓΟI /ΔΗΜOΣΙΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟI62573882%
ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ538337%
ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ448116%
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΟΥ143452%
ΑΙΡΕΤΟΙ126092%
ΕΠΙ ΘΗΤΕΙΑ74951%
ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ/ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟΙ46141%
ΜΕΤΑΚΛΗΤΟΙ11750%
ΕΜΜΙΣΘΗ ΕΝΤΟΛΗ10030%
ΜΕΛΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ4930%
ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ, ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ3800%

Απογραφές ανά ημέρα


ΗμερομηνίαΑριθμός Υπαλλήλων
09-07-2010 (έναρξη πιλοτικής λειτουργίας)8504
10-07-201019793
11-07-201028628
12-07-2010 (έναρξη παραγωγικής λειτουργίας)55453
13-07-201067329
14-07-201058305
15-07-201067678
16-07-201066487
17-07-201011507
18-07-201033365
19-07-201071263
20-07-201065247
21-07-201081199
22-07-201083114
23-07-201079723
24-07-2010 (έναρξη παράτασης)1908
25-07-2010970
26-07-20102950
27-07-20102840
28-07-20103029
29-07-20101111

Επιβεβαίωση Απογραφής



Καλώς ήρθατε στην εφαρμογή επιβεβαίωσης απογραφής και ένταξης στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών. 
Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε για τον κωδικό (ή τους κωδικούς) που σάς δόθηκαν κατά την διαδικασία απογραφής. 

Αν δεν μπορέσατε να τους σημειώσετε ή να τους εκτυπώσετε, σας δίνουμε την δυνατότητα να το κάνετε από εδώ.


Η διαδικασία είναι απλή : Πληκτρολογείται τον ΑΦΜ σας και πατάτε το κουμπί ‘Εμφάνιση Κωδικού Απογραφής’ στο κάτω μέρος της εφαρμογής. 
Αν είχατε απογραφεί κανονικά, τότε θα δείτε την ώρα απογραφής καθώς και τον κωδικό επιβεβαίωσης. Μπορείτε να εκτυπώσετε τα στοιχεία πατώντας το κουμπί ‘Εκτύπωση’.


Τέλος, αν ο εκκαθαριστής της μισθοδοσίας σας έχει στείλει στοιχεία στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής, είτε κατά την πιλοτική είτε κατά την παραγωγική φάση, θα εμφανιστεί σχετικό μήνυμα στο κάτω μέρος της οθόνης.

Υπενθυμίζουμε πως η Ενιαία Αρχή Πληρωμής είναι η μόνη αρμόδια για την πληρωμή πάσης φύσεως αμοιβών των αμειβομένων της Κεντρικής Κυβέρνησης, καθώς και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

Ενημερωτικός δικτυακός τόπος για τη διαδικασία ανάρτησης αποφάσεων στο διαδίκτυο - diavgeia.gov.gr

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ...


Ο Δικτυκός Τόπος diavgeia.gov.gr λειτουργεί ως πηγή ενημέρωσης για τη διαδικασία ανάρτησης των αποφάσεων και των διοικητικών πράξεων σύμφωνα με το Νόμο 3861/2010 η οποία ξεκινά πιλοτικά στο Υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Στο diavgeia.gov.gr θα δημοσιεύεται συνεχώς ενημερωτικό υλικό και απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα για τις Ομάδες Διοίκησης Έργου που θα επιφορτιστούν με την ανάρτηση των αποφάσεων για τους Φορείς που προβλέπει ο νόμος.
Ο σκοπός της πιλοτικής περιόδου είναι βελτιώσεις σε όλη τη διαδικασία της ανάρτησης των αποφάσεων, σε τεχνικά επιχειρησιακά σημεία και σε θέματα θεσμικά και οργανωτικά που πρέπει να ληφθούν υπόψιν για το σύνολο του έργου.


Ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννης Ραγκούσης, απέστειλε εγκύκλιο σε όλες τις Υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα, σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων  του Ν.3861/2010 (ΦΕΚ112/Α’/13-7-2010) «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο “Πρόγραμμα Διαύγεια” και άλλες διατάξεις».
Ο νόμος με τον οποίο εισάγεται η υποχρέωση ανάρτησης των νόμων, των κανονιστικών πράξεων και εν γένει πράξεων των κυβερνητικών και διοικητικών οργάνων στο Διαδίκτυο στοχεύει στην επίτευξη της μέγιστης δυνατής δημοσιότητας της κυβερνητικής πολιτικής και της διοικητικής δράσης.
Και τούτο επειδή η ευρεία δημοσιότητα και η πρόσβαση στην πληροφορία που εξασφαλίζουν τα σύγχρονα μέσα διαδικτυακής επικοινωνίας  διασφαλίζουν τη διαφάνεια της κρατικής δράσης με συνέπεια την υπευθυνότητα, την ευθύνη και τη λογοδοσία από την πλευρά των φορέων άσκησης της δημόσιας εξουσίας και επομένως την τήρηση της νομιμότητας και την επίτευξη της χρηστής Δημόσιας Διοίκησης. 

Στο συνημμένο αρχείο μπορείτε να διαβάσετε την σχετική εγκύκλιο προς τις Δημόσιες Υπηρεσίες.

Λουκέτα επισείει το υπουργείο Εργασίας στους οφειλέτες των Ταμείων


ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ...
 
 Περιθώριο δύο μηνών στους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων έδωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τις ΔΕΚΟ.

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι για όσους δεν υπαχθούν στη ρύθμιση των χρεών ο νόμος θα εφαρμοστεί και αν χρειαστεί θα κλείσουν και επιχειρήσεις, ακόμη και αν αυτές είναι ΔΕΚΟ.

«Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο με το ασφαλιστικό νόμο που ψηφίσαμε πρόσφατα μειώνοντας κατά 80% τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις. Για όσους δεν υπαχθούν στη ρύθμιση ως τις αρχές Οκτωβρίου θα εφαρμόσουμε το νόμο χωρίς εξαιρέσεις και θα κλείσουμε εταιρίες. Και αν με ρωτάτε τι θα κάνουμε με τις ΔΕΚΟ που χρωστούν, η απάντηση είναι ότι θα κλείσουν και αυτές» ανέφερε ο υπουργός.

Νωρίτερα, ο νέος διοικητής του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μεταξύ των προτεραιοτήτων του τη μείωση της εισφοροδιαφυγής, που ανέρχεται σήμερα στο 30% περίπου, με ετήσια βήματα μείωσης 5% τουλάχιστον.

Κλείνει την πόρτα στην «ανοιχτή διακυβέρνηση» ο Αν. Λοβέρδος

Κριτική και από τον Απ. Κακλαμάνη

Κλείνει την πόρτα στην «ανοιχτή διακυβέρνηση» ο Αν. Λοβέρδος

Με αφορμή τις καθυστερήσεις στο διορισμό νέας διοίκησης στο ΙΚΑ. Πυρά κατά μίας από τις κεντρικές καινοτομίες της κυβέρνησης Παπανδρέου, της στελέχωσης της κρατικής μηχανής μέσω της «ανοιχτής διακυβέρνησης», εξαπέλυσε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, με την αρωγή του πρώην προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη. Αφορμή αποτέλεσε ο διορισμός του Ροβέρου Σπυρόπουλου στη θέση του διοικητή του ΙΚΑ, με καθυστέρηση εννέα μηνών.



Ο υπουργός ισχυρίστηκε από το βήμα της Βουλής ότι η διαδικασία για την πλήρωση της θέσης ήταν "εξευτελιστική", με αποτέλεσμα να μην κατατεθούν αρκετές υποψηφιότητες και η κυβέρνηση να αναγκαστεί να ζητήσει -χωρίς επιτυχία- από "σοβαρούς ανθρώπους, όπως δικηγόρους, ανώτερα στελέχη της διοίκησης και άλλους" να υποβάλλουν αίτηση.
«Μας είπαν θα μας εξευτελίσετε χωρίς λόγο, αφού ούτε χρήματα δίνετε, ούτε κάτι άλλο και το μόνο που προσφέρετε απλόχερα είναι ο εξευτελισμός» , σύμφωνα με τον Αν. Λοβέρδο.
Από τη μεριά του, ο Απόστολος Κακλαμάνης είπε ότι οι υπουργοί πρέπει να έχουν λόγο για τους συνεργάτες τους και πρόσθεσε ότι η ανοιχτή διακυβέρνηση προκαλεί "έλλειμμα λειτουργικότητας που πρέπει να αντιμετωπιστεί".
Σημειώνεται ότι ο νέος διοικητής του ΙΚΑ διευκρίνισε πως δεν υπέβαλλε αίτηση στο "opengov.gr".

Νόμιμη αναγραφή του ΑΜΚΑ γιατρών και φαρμακοποιών στα συνταγολόγια, σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα


Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κατόπιν σχετικού ερωτήματος της διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με την υπ΄ αριθμ. 56/2010 απόφασή της έκρινε ότι η υποχρεωτική αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των εμπλεκομένων ιατρών και φαρμακοποιών στα συνταγολόγια των ασφαλιστικών οργανισμών συνιστά νόμιμη επεξεργασία απλών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Ειδικότερα, στην απόφασή της η Αρχή αναφέρει: «Η προσωπικότητα των ενδιαφερομένων ιατρών και φαρμακοποιών δεν θίγεται υπέρμετρα από την υποχρεωτική αναγραφή του ΑΜΚΑ τους στα συνταγολόγια των ασφαλιστικών οργανισμών, καθόσον από την αναγραφή αυτή δύναται μεν να αποκαλυφθεί η ηλικία τους, αλλά σαφώς σε περιορισμένο αριθμό χρηστών και με αρμοδιότητες και έννομα συμφέροντα, που πηγάζουν ευθέως από ρητές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας. Η μοναδικότητα του ΑΜΚΑ και οι εξαιρετικά δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας δικαιολογούν την άμεση εφαρμογή του, όχι μόνο για την ταυτοποίηση των ασφαλισμένων, συνταξιούχων και εργαζομένων, αλλά και για το συναφή σκοπό του ελέγχου των δημοσίων δαπανών υγείας». Ακόμη, σύμφωνα πάντα με την Αρχή, η αναγραφή του ΑΜΚΑ αποσκοπεί στην απλούστευση της λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων των ασφαλιστικών οργανισμών, στην ευχερέστερη και πληρέστερη παρακολούθηση των φαρμακευτικών δαπανών, στην καταπολέμηση της αλόγιστης συνταγογράφησης και στην εξοικονόμηση δημοσίων πόρων με τη μείωση των δημοσίων δαπανών, από την οποία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό η ίδια η βιωσιμότητα του εθνικού συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων και του εθνικού συστήματος υγείας, με συνέπεια η αναγραφή να μην αντίκειται στην συνταγματική επιταγή της αναλογικότητας. Τέλος, αναφέρει η Αρχή, ότι η Πολιτεία πρέπει να μελετήσει μεθόδους για την κωδικοποίηση του ΑΜΚΑ, έτσι ώστε να μην αποκαλύπτεται η ηλικία των γιατρών και φαρμακοποιών.


Ο κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος νέος διοικητής του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ


Ο κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος είναι ο νέος διοικητής του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ μετά τις θετικές ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ, ενώ υπήρξε μία λευκή ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ και μια αρνητική ψήφος του ΚΚΕ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Κατά την ακρόασή του ο κ. Σπυρόπουλος έθεσε τους παρακάτω άξονες ως τις βασικές προτεραιότητες της νέας Διοίκησης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ. 

Οι βασικοί στόχοι που θα καθορίσουν τις προγραμματικές προτεραιότητες της νέας Διοίκησης του Ιδρύματος είναι οι παρακάτω:

1ος Στόχος:Μείωση της εισφοροδιαφυγής, που ανέρχεται σήμερα στο 30% περίπου, με ετήσια βήματα μείωσης 5% τουλάχιστον.

2ος Στόχος:Ολοκλήρωση και επέκταση των υφιστάμενων μηχανογραφικών υποδομών ως το βασικότερο εργαλείο εποπτείας και ελέγχου του συνόλου των λειτουργιών του Ιδρύματος.

3ος Στόχος:Εξορθολογισμός του συνόλου των δαπανών και επανακαθορισμός της εποπτείας αξιόπιστης απόδοσης των συντάξεων.

4ος Στόχος:Αυστηρή εποπτεία του συνόλου των δαπανών ιατρικής, φαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, με την θεσμοθέτηση και πλήρη επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών νοσοκομειακής περίθαλψης, τόσο στις δημόσιες όσο και στις ιδιωτικές δομές υγείας.

5ος Στόχος:Αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ  στη βάση των νέων δυνατοτήτων που θεσπίστηκαν με τον τελευταίο νόμο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

6ος Στόχος:Δημιουργία κοινοπρακτικής δομής ανάμεσα στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ –ΟΑΕΕ - ΟΓΑ και ΟΠΑΔ με κοινές δράσεις αγορών και προμηθειών και ελέγχου, με στόχο τον εξορθολογισμό των ιατροφαρμακευτικών δαπανών στο σύνολό τους.

7ος Στόχος:Μεταστέγαση όλων των κεντρικών υπηρεσιών του ΙΚΑ στο νέο κτίριο το οποίο θα στεγάσει την κεντρική δομή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο Ρέντη (πρώην εργοστάσιο ΚΕΡΑΝΗ) και επανεξέταση του συνόλου των συμβολαίων ενοικίασης των κτιρίων στέγασης των υπηρεσιών του ΙΚΑ σ΄ολη την Ελλάδα.

8ος Στόχος:Εφαρμογή από το 2ο εξάμηνο του 2010, της υπηρεσίας του ασφαλιστικού ανταποκριτή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στα ΚΕΠ, με στόχο την ριζική αποκέντρωση της συμβουλευτικής υποστήριξης και των υπηρεσιών απονομής συντάξεων. 
 
 

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Δυνατότητα ασφαλιστικής ενημερότητας από το διαδίκτυο και από οποιοδήποτε Υποκατάστημα του Ιδρύματος

Αθήνα, 23 Ιουλίου 2010


Δελτίο Τύπου

  O Διοικητής του Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ, κος Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ανακοίνωσε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2010, όλοι οι δικαιούχοι θα μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα από το διαδίκτυο και από οποιοδήποτε Υποκατάστημα του Ιδρύματος.

  Το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. θα προβεί σε αναβάθμιση και περαιτέρω βελτίωση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας για την χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας, η οποία θα συνδυάζει την απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης για την βελτίωση εξυπηρέτησης των συναλλασσομένων με το Ίδρυμα, καθώς και την εφαρμογή ηλεκτρονικών ελέγχων με αξιοποίηση της συνολικής ηλεκτρονικής πληροφορίας που τηρείται στο ΟΠΣ-ΙΚΑ για εργοδότες κοινών επιχειρήσεων και οικοδομοτεχνικών έργων.



ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ       

                   &                          

ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ          

Η τελευταία ανάρτηση του troktikou - Καληνύχτα Ελλάδα

Σάββατο, 24 Ιουλίου 2010






Καληνύχτα Ελλάδα, ο τόπος που γέννησε την Δημοκρατία κατάντησε να σκοτώνει την ελευθερία της έκφρασης.


Καλό ταξίδι Σωκράτη και να μας προσέχεις απο εκεί πάνω.








Σχόλιο ΙΚΑΤΖΗΔΕΣ BLOG: Μας άνοιξες τους δρόμους, μας έβαλες στο τρυπάκι, μας έγινες συνήθεια, μας έγινες τρόπος ζωής...σου στέρησαν τη ζωή, μας στέρησαν την ενημέρωση, μας αλλάζουν τις συνήθειες... troktika εύχομαι καλή δύναμη και γρήγορα κοντά μας με νέο Blog γιατί σας έχουμε ανάγκη...η ζωή πάει μπροστά και συνεχίζεται, αρκεί να υπάρχουν αναμνήσεις.

ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΕΩΣ ΤΙΣ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ...

από ΤΟ ΒΗΜΑ...
 
Ρεπορτάζ : Δημήτρης Νικολακόπουλος

Αγγίζουν το ένα εκατομμύριο - μαζί βεβαίως με τους περίπου 180.000 συνταξιούχους -, οι δημόσιοι υπάλληλοι του «στενού» και ευρύτερου δημόσιου τομέα που μισθοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία της απογραφής. 
Η ολοκλήρωσή της θα σημάνει την απαρχή σημαντικών εξελίξεων με μαζικές μετακινήσεις προσωπικού ακόμη και στον σκληρό πυρήνα του κράτους. 
Η κυβέρνηση, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους να απογραφούν, αποφάσισε αργά χθες το απόγευμα να δώσει παράταση στη σχετική διαδικασία ως τις 29 Ιουλίου 2010, ενώ, ταυτόχρονα, έχει ξεκινήσει και η διασταύρωση των στοιχείων με σκοπό να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα για τα «κρυφά επιδόματα», τους διπλούς μισθούς και τα αδήλωτα έσοδα. Η παράταση, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, αποφασίστηκε όχι μόνο για όσους είχαν κάποιο κώλυμα αλλά και για να μην υπάρχει καμία υποψία ότι δεν υπήρξε επαρκής χρόνος ώστε να απογραφούν όλοι οι υπάλληλοι και να εισαχθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα τα απογραφικά δελτία που έχουν κατατεθεί στις υπηρεσίες του Δημοσίου. 
Η διασταύρωση των στοιχείων θα πραγματοποιηθεί σε πρώτη φάση σε τρία επίπεδα: από τις διευθύνσεις διοικητικού, τα ασφαλιστικά ταμεία και την Ενιαία Αρχή Πληρωμών από την οποία και θα μισθοδοτούνται από 1ης Νοεμβρίου 2010. 
Κατά τη διασταύρωση θα διαπιστωθεί, πρώτον, πόσοι υπάλληλοι απογράφηκαν ενώ δεν ήταν υποχρεωμένοι (έχει ήδη διαπιστωθεί ότι απογράφηκε σημαντικός αριθμός συνταξιούχων και εργαζομένων στα ΝΠΙΔ, καθώς επίσης και σε εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις του Δημοσίου) και, δεύτερον, ποιοι δεν καταχωρίστηκαν αν και ήταν υπόχρεοι. Στη δεύτερη περίπτωση, αν δεν προσέλθουν ως τις 29 Ιουλίου 2010, θα υπάρξει διακοπή της μισθοδοσίας τους. Σοβαρές θα είναι οι συνέπειες και για τους υπαλλήλους οι οποίοι δήλωσαν κατά τη απογραφή πλαστά στοιχεία, όπως ΑΦΜ, μισθολογική κατάσταση και θέση ευθύνης που κατέχουν. 
Η απογραφή πάντως δεν περικλείει σοβαρές εκπλήξεις για το εύρος του δημόσιου τομέα, παρ΄ ότι, όπως υπογράμμιζαν κυβερνητικά στελέχη προς «Το Βήμα», αποτελεί σοβαρό εργαλείο άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής και συμβάλλει ώστε να διαλυθούν παρανοήσεις. 
Ο αριθμός όσων είχαν απογραφεί ως αργά χθες το απόγευμα ξεπερνούσε τις 750.000. Αυτός επιβεβαιώνει εν πολλοίς και τα επίσημα στοιχεία που βρίσκονται στην κατοχή τού υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων το πρώτο τρίμηνο του 2009 ήταν 741.148 άτομα. Αν ληφθεί υπόψη ότι στην παρούσα απογραφή προσμετρούνται και οι μετακλητοί, οι υπάλληλοι επί θητεία, οι υπάλληλοι ειδικών καθηκόντων και οι συμβασιούχοι των οποίων οι συμβάσεις είναι ενεργές, είναι φανερό ότι οι αποκλίσεις δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρές, αν και η εικόνα εκτιμάται ότι θα αλλάξει μετά και την απογραφή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως τα ΝΠΙΔ και οι επιχειρήσεις- οι εργαζόμενοι των οποίων, ωστόσο, δεν μισθοδοτούνται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.














Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Ο κ. Σπυρόπουλος θα είναι ο νέος διοικητής του ΙΚΑ



O κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος (φωτογραφία) θα είναι σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες ο νέος διοικητής του ΙΚΑ. Η επιλογή του θα οριστικοποιηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής, καθώς έπειτα από την αλλαγή του σχετικού νόμου απαιτείται έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον διορισμό του διοικητή του ΙΚΑ. Επειτα από πολύμηνη καθυστέρηση, η οποία προκάλεσε εντάσεις και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ, το Μέγαρο Μαξίμου κατέληξε στο πρόσωπο του νυν γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας. Ο κ. Σπυρόπουλος θεωρείται γνώστης του ασφαλιστικού συστήματος και των Ταμείων καθώς έχει διατελέσει πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ αλλά και του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, διοικητής του ΟΑΕΔ και κυρίως υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ανήκει στον πυρήνα των στελεχών που στήριξαν ενεργά τον κ. Γ.Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του κόμματος και από το 2006 είναι γενικός διευθυντής του ΠαΣοΚ. 


Στο πρόσωπο του νυν γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ροβέρτου Σπυρόπουλου  κατέληξε το  Μέγαρο Μαξίμου για τη θέση του διοικητή του ΙΚΑ.

Η επιλογή του θα οριστικοποιηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής, μιας και απαιτείται έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον διορισμό του έπειτα από την αλλαγή του σχετικού νόμου.

Ο Σπυρόπουλος έχει διατελέσει πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ αλλά και του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, διοικητής του ΟΑΕΔ και κυρίως υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και θεωρείται γνώστης του ασφαλιστικού συστήματος και των Ταμείων.

Ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος γεννήθηκε το 1942 στην Τρίπολη. Σπούδασε στο Τμήμα Τεχνολόγων Μηχανικών ΤΕΙ. Το 1974, εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και το 1984, στο 1ο Συνέδριο του Κινήματος εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Συνδικαλιστής από το 1974, διετέλεσε γενικός γραμματέας της ΠΕΜΕΤ-ΟΤΕ (Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Μηχανικών ΟΤΕ) από το 1975 έως το 1979, οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ (1981-1986), γραμματέας Επιτροπής Συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ (1981-1983), πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ (Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ) από το 1982 έως το 1985 και πρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (1990-1993).

Την περίοδο 1993-1996, ήταν διοικητής του ΟΑΕΔ και πρόεδρος του Πειραματικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης. Το Σεπτέμβριο του 1996, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αρκαδίας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Το Μάιο του 2000, τοποθετήθηκε μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και εξελέγη κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κινήματος. Ανέλαβε κυβερνητικό αξίωμα για πρώτη φορά. Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη και ένα γιο.

Λήγει αύριο η προθεσμία για την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων



Η συμμετοχή των υπαλλήλων κατά την τελευταία ημέρα της απογραφής εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένη
Λήγει αύριο η προθεσμία για την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά υπάρχει πιθανότητα η κυβέρνηση να δώσει, στο παρά πέντε, παράταση στη διαδικασία.

Στελέχη των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών υποστηρίζουν, σύμφωνα με το Βήμα, πως αυτό θα εξαρτηθεί από την προσέλευση και, κυρίως, από το πώς θα λειτουργήσει το ηλεκτρονικό σύστημα.

Η συμμετοχή των υπαλλήλων πάντως κατά την τελευταία ημέρα της απογραφής εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένη, καθώς ο αριθμός των υπαλλήλων των οποίων ο ΑΦΜ λήγει σε 0 και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να απογραφούν την Παρασκευή, είναι σχεδόν διπλάσιος από εκείνους των οποίων οι ΑΦΜ λήγουν σε κάποιο άλλο νούμερο.

Το πλήθος των αιτήσεων που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν ενδέχεται να «υπερφορτίσει» το σύστημα, αν και οι χειριστές του εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα δοθεί ολιγοήμερη παράταση.

Εχει ξαναγίνει απογραφή δημοσίων Υπαλλήλων



Η προηγούμενη απογραφή στους Δημοσίους Υπαλλήλους έγινε 1ην Οκτωβρίου 1956. Και τότε έλεγαν δεν θα πληρωθούν αν δεν απογραφούν. Η ιστορία επαναλαμβάνεται μάλλον σαν φάρσα......

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Δωρεάν χορήγηση ΦΕΚ από την ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου




Τα Φ.Ε.Κ. σε ηλεκτρονική μορφή είναι πλέον διαθέσιμα ΔΩΡΕΑΝ
από την ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου.
( Ν.3861/2010,άρθρο 7 /τ.Α΄112 -13.7.2010).

Φθηνότερη η ασφάλιση για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων

 


Φθηνότερη η ασφάλιση για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων

Στόχος η πάταξη της εισφοροδιαφυγής
 Φθηνότερη γίνεται η ασφάλιση στην απασχόληση των περιστασιακά απασχολουμένων με το νέο σύστημα των επιταγών (εργόσημο) που καθιέρωσε το υπουργείο Εργασίας.

Η νέα ρύθμιση αφορά: Το κατ' οίκον απασχολούμενο προσωπικό που παρέχει εξαρτημένη εργασία ή υπηρεσίες, αμειβόμενο με την ώρα ή την ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα, είτε προς έναν είτε προς περισσότερους του ενός εργοδότες, για την ίδια μισθολογική περίοδο, που καλύπτεται από την ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ενδεικτικά υπάγονται οι εξής εργασίες ή υπηρεσίες: οι υπηρεσίες οικογενειακής βοηθητικής φροντίδας, οι κηπουρικές εργασίες, οι μεμονωμένες μικροεπισκευαστικές εργασίες που δεν συνιστούν οικοδομικές εργασίες, η παράδοση ιδιαιτέρων μαθημάτων, η φύλαξη και μεταφορά παιδιών, νηπίων και βρεφών, η υποστήριξη με την παροχή κάθε μορφής βοήθειας και φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα, οι αισθητικές φροντίδες, η περιποίηση ή νοσηλευτική φροντίδα αρρώστων ή κατάκοιτων ατόμων και η βοήθεια σε άτομα με προβλήματα κινητικότητας.

Η ασφαλιστική εισφορά προς το ΙΚΑ αυτής της κατηγορίας των ασφαλισμένων (εργοδοτική και εργατική εισφορά) μειώνεται από το 35,40% στο 20%, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια εσόδων στο ελλειμματικό ΙΚΑ, όμως ο στόχος είναι να καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή.

Παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα ασφάλισης αυτής της κατηγορίας ασφαλισμένων για 30 ημέρες αντί για 25 (δηλαδή αντί για εισφορά 146,2 ευρώ για 25 ημέρες, θα καταβάλλεται εισφορά 99,1 ευρώ για 30 ημέρες), ενώ υπάρχει πιθανότητα ένταξης στο ευνοϊκό αυτό σύστημα και άλλων κατηγοριών εργαζομένων με το πρόσχημα των περιστασιακά απασχολουμένων.

Το νέο σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή εντός του Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, αφού μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης (άρθρο 20 στον νέο ασφαλιστικό Νόμο Λοβέρδου) αναμένεται η έκδοση σχετικής εγκυκλίου.

Πού διατίθενται τα εργόσημα

Με τον Νόμο Λοβέρδου (ν. 3863/2010-ΦΕΚ. 115/τ. Α΄/15-07-2010) καθιερώνεται ειδικό εργόσημο, υπό τύπον πολύπτυχης επιταγής, συγκεκριμένης χρηματικής αξίας, στην οποία περιλαμβάνεται το ποσό της αμοιβής του εργαζομένου και το ποσό της εισφοράς υπέρ του οικείου ασφαλιστικού ταμείου.

Τα εργόσημα θα διατίθενται στον εργοδότη από τα κατά τόπους υποκαταστήματα των ασφαλιστικών ταμείων, από τις συνεργαζόμενες τράπεζες, από τα ελληνικά ταχυδρομεία, από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και από οποιονδήποτε άλλον φορέα ή δίκτυο, έπειτα από απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με καταβολή του οικείου ποσού.

Τα εργόσημα μεταβιβάζονται ονομαστικώς από τον εργοδότη στους εργαζομένους ως καταβολή για την αμοιβή της παρασχεθείσας εργασίας και στη συνέχεια εξοφλούνται από τους προαναφερόμενους φορείς διαθέσεως με καταβολή του αντίστοιχου ποσού, αφού προηγουμένως έχουν παρακρατηθεί οι αναλογούσες εισφορές. Οι παρακρατηθείσες ασφαλιστικές εισφορές και το καθαρό ποσό αναγράφονται στην πολύπτυχη επιταγή.
 

Η ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Η ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
(από αριστερά) 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΙΒΟΥΓΙΟΥΚΑΣ (Υποδιοικητής), 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΗΣ (Υποδιοικητής), 
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ (Διοικητής), 
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΤΣΟΥΡΗΣ (Υποδιοικητής)

 Αθήνα, 20 Ιουλίου 2010


Δελτίο Τύπου

  Από τη Διοίκηση του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. ανακοινώνεται ότι σήμερα, 20/07/2010, ανέλαβαν τα καθήκοντα τους οι νέοι Υποδιοικητές του Ιδρύματος και είχαν την πρώτη ενημερωτική συνάντηση με τον Διοικητή του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. κο Θεόδωρο Αμπατζόγλου.

  Οι τρείς νέοι Υποδιοικητές του Ιδρύματος είναι οι: κος Διονύσης Πατσούρης, κος Κωνσταντίνος Νικόλης και κος Γιάννης Σαριβουγιούκας.



     ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ       

                         &                          

ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟ Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 16/7/2010

ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟ Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.

Με τις διατάξεις του άρθρου 57 ν. 3863 /2010 (ΦΕΚ. 115 /τ.Α΄/15-07-2010) παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους εργοδότες που οφείλουν στο Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν την οφειλή τους με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.
 
Ειδικότερα, οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα:
Α) Εφάπαξ εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων απαιτητών εισφορών με έκπτωση 80% επί των προσθέτων τελών (οίκοθεν και αυτοτελών).
Β) Ρύθμιση με τμηματική καταβολή των ληξιπρόθεσμων απαιτητών εισφορών μέχρι 36 μηνιαίες δόσεις, με έκπτωση 60% επί των προσθέτων τελών (οίκοθεν και αυτοτελών). Το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 200,00 €.
 
Προκειμένου οι εργοδότες να τύχουν της προαναφερόμενης ευνοϊκής ρύθμισης, θα πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση για ρύθμιση στο αρμόδιο Υποκατάστημα του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. μέχρι την 15/10/2010, για τον προσδιορισμό του ύψους της συνολικής οφειλής τους, η οποία θα εξοφληθεί ή θα ρυθμισθεί στο αρμόδιο Ταμείο Είσπραξης Εσόδων ή Ταμειακή Υπηρεσία του Υποκαταστήματος Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.
 
Εφόσον η αίτηση για έλεγχο και ρύθμιση των οφειλών υποβληθεί μετά την 15.10.2010 τα ανωτέρω ποσοστά των εκπτώσεων καθορίζονται σε 40% και 20% αντίστοιχα για τις ανωτέρω περιπτώσεις.
 
 
ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΤΟΥ Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Νέοι διοικητές στα Ταμεία

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ

Ορίζονται σήμερα οι νέοι διοικητές και υποδιοικητές των ασφαλιστικών ταμείων, έπειτα από κυοφορία οκτώ μηνών και έντονες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ. Οι επιλεγέντες προέρχονται από τη μικρή λίστα του opengov, η οποία περιελάμβανε περί τα είκοσι άτομα και είχε σταλεί από το Μαξίμου στο υπουργείο Εργασίας από τα Χριστούγεννα. Ο κ. Α.Λοβέρδος είχε ενημερώσει εγκαίρως το Γραφείο του Πρωθυπουργού για τις επιλογές του, όμως το θέμα κόλλησε για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να δοθούν πειστικές εξηγήσεις. Επειτα όμως από την ψήφιση του Ασφαλιστικού δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια, καθώς τα Ταμεία πρέπει να υλοποιήσουν άμεσα τις δεσμεύσεις του μνημονίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον ΟΓΑ αναμένεται να τοποθετηθεί ο κ. Χρ. Καλιαντέρης, πρώην γενικός διευθυντής του ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ ο κ. Γερ. Βουδούρης, πρώην πρόεδρος του ΟΓΑ, και στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ο κ. Αθ. Αθανασίου, συνδικαλιστής με πολυετή εμπειρία στα ασφαλιστικά ταμεία. Για το ΙΚΑ η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμη, αλλά ούτως ή άλλως η επιλογή του θα γίνει από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Μετ' εμποδίων η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων

Παράταση για την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων πρόκειται να δώσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, καθώς λόγω της μεγάλης συμμετοχής το ηλεκτρονικό σύστημα δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στον όγκο των υπαλλήλων που προσπάθησαν να απογραφούν.

Είναι ενδεικτικό πως από τις 10 το πρωί της Δευτέρας προσπάθησαν να εγγραφούν 200.000 άτομα.

Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών συστημάτων, Διομήδης Σπινέλλης, ζήτησε συγνώμη μέσω του ΣΚΑΪ 100,3, παραδέχθηκε ότι «η εφαρμογή δεν ανταποκρίθηκε όπως έπρεπε» και διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Τέλος, η Γενική Γραμματεία απευθύνει έκκληση προς τους δημοσίους υπαλλήλους να απογράφονται της Δευτέρα μόνον όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 1.









Μέχρι αυτή την ώρα 2.25, Αριθμός Μοναδικών ΑΦΜ που έχουν απογραφεί: 123792 



Πρόγραμμα Απογραφής 13ής Ιουλίου 2010

Προκειμένου κατά την αυριανή ημέρα να απογραφούν οι υπόχρεοι χωρίς ταλαιπωρία, η απογραφή θα διεξαχθεί κλιμακωτά ως ακολούθως:
  • 00:00-07:00 απογράφονται όσων ο ΑΦΜ
  • 07:00-10:00 απογράφονται όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 02, 12, 22, ή 32
  • 10:00-12:00 απογράφονται όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 42, 52
  • 12:00-16:00 απογράφονται όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 62, 72, 82, 92
  • 16:00-23:59 απογράφονται όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 1 ή 2
  • Ευχαριστούμε για την κατανόηση