Σε συντονισμένες κινήσεις προχωρεί η διοίκηση του ΙΚΑ, με την ελπίδα να σταματήσει την αιμορραγία του ταμείου από την εκτίναξη στα ύψη της φαρμακευτικής δαπάνης, εξαιτίας της υπερσυνταγογράφησης των φαρμακευτικών συσκευασμάτων.
Έτσι, από τον Απρίλιο, οι 6.000.000 ασφαλισμένοι του Ιδρύματος θα έχουν πλέον το ατομικό τους βιβλιάριο υγείας και το προσωπικό τους συνταγολόγιο. Ένα μπλοκ με 50 φύλλα που θα αντικαθίσταται όταν τελείωνει και θα επιδέχεται μηχανογραφική επεξεργασία.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα τα συνταγολόγια κρατούσαν στα γραφεία τους αποκλειστικά οι γιατροί και κάποιοι από αυτούς έγραφαν ό,τι και όσα φάρμακα ήθελαν.
Ταυτόχρονα, από την 1η Μαρτίου θα ξεκινήσει πιλοτικά ο μηχανογραφικός έλεγχος για όσες συνταγές γραφούν, αρχικά στη Λαμία και τη Λάρισα και από τον Μάιο σε όλη τη χώρα.
Εκτός από το ΙΚΑ, η μεγάλη πληγή για την υπερσυνταγογράφηση είναι οι κλινικές των νοσοκομείων, αφού εκεί κρατούνται από γιατρούς και νοσηλευτές τα βιβλιάρια των ασθενών.
Στα νοσοκομεία κανείς δεν μπορεί να ελέξγει τι χορηγείται στον κάθε ασθενή καθημερινά. Δεν καταγράφεται η ημερήσια δοσολογία, αλλά ο αριθμός των κουτιών με την εμπορική συσκευασία.
Το υπουργείο Υγείας εξετάζει, μετά από πρόσταση του Φαρμακευτικού Συλλόγου, το μέτρο χορήγησης και καταγραφής ανά χάπι και όχι ανά κουτί με την εμπορική συσκευασία φαρμάκου.
Από έρευνες που έχουν γίνει έχουν έρθεισ το φως ακόμη και περιπτώσεις εικονικών εισαγωγών ασθενών σε νοσοκομεία, μόνο και μόνο για να χορηγηθούν πανάκριβα σκευάσματα, τα οποία πληρώνει το ταμείο, αλλά τα εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, η δαπάνη φαρμάκων στα νοσοκομεία εκτινάσσεται στα ύψη μετά το 2006. Από 1,01 δισεκατομμυρια ευρώ που ήταν, φτάνει το 2007 στο 1,5 δισ., με αύξηση 49,3%, και το 2008 ξεπερνά τα 2 δισ. με την αύξηση να φτάνει στο 45%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου