από ΤΟ ΒΗΜΑ...
Ρεπορτάζ : Δημήτρης Νικολακόπουλος
Αγγίζουν το ένα εκατομμύριο - μαζί βεβαίως με τους περίπου 180.000 συνταξιούχους -, οι δημόσιοι υπάλληλοι του «στενού» και ευρύτερου δημόσιου τομέα που μισθοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία της απογραφής.
Η ολοκλήρωσή της θα σημάνει την απαρχή σημαντικών εξελίξεων με μαζικές μετακινήσεις προσωπικού ακόμη και στον σκληρό πυρήνα του κράτους.
Η κυβέρνηση, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους να απογραφούν, αποφάσισε αργά χθες το απόγευμα να δώσει παράταση στη σχετική διαδικασία ως τις 29 Ιουλίου 2010, ενώ, ταυτόχρονα, έχει ξεκινήσει και η διασταύρωση των στοιχείων με σκοπό να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα για τα «κρυφά επιδόματα», τους διπλούς μισθούς και τα αδήλωτα έσοδα. Η παράταση, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, αποφασίστηκε όχι μόνο για όσους είχαν κάποιο κώλυμα αλλά και για να μην υπάρχει καμία υποψία ότι δεν υπήρξε επαρκής χρόνος ώστε να απογραφούν όλοι οι υπάλληλοι και να εισαχθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα τα απογραφικά δελτία που έχουν κατατεθεί στις υπηρεσίες του Δημοσίου.
Η διασταύρωση των στοιχείων θα πραγματοποιηθεί σε πρώτη φάση σε τρία επίπεδα: από τις διευθύνσεις διοικητικού, τα ασφαλιστικά ταμεία και την Ενιαία Αρχή Πληρωμών από την οποία και θα μισθοδοτούνται από 1ης Νοεμβρίου 2010.
Κατά τη διασταύρωση θα διαπιστωθεί, πρώτον, πόσοι υπάλληλοι απογράφηκαν ενώ δεν ήταν υποχρεωμένοι (έχει ήδη διαπιστωθεί ότι απογράφηκε σημαντικός αριθμός συνταξιούχων και εργαζομένων στα ΝΠΙΔ, καθώς επίσης και σε εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις του Δημοσίου) και, δεύτερον, ποιοι δεν καταχωρίστηκαν αν και ήταν υπόχρεοι. Στη δεύτερη περίπτωση, αν δεν προσέλθουν ως τις 29 Ιουλίου 2010, θα υπάρξει διακοπή της μισθοδοσίας τους. Σοβαρές θα είναι οι συνέπειες και για τους υπαλλήλους οι οποίοι δήλωσαν κατά τη απογραφή πλαστά στοιχεία, όπως ΑΦΜ, μισθολογική κατάσταση και θέση ευθύνης που κατέχουν.
Η απογραφή πάντως δεν περικλείει σοβαρές εκπλήξεις για το εύρος του δημόσιου τομέα, παρ΄ ότι, όπως υπογράμμιζαν κυβερνητικά στελέχη προς «Το Βήμα», αποτελεί σοβαρό εργαλείο άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής και συμβάλλει ώστε να διαλυθούν παρανοήσεις.
Ο αριθμός όσων είχαν απογραφεί ως αργά χθες το απόγευμα ξεπερνούσε τις 750.000. Αυτός επιβεβαιώνει εν πολλοίς και τα επίσημα στοιχεία που βρίσκονται στην κατοχή τού υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων το πρώτο τρίμηνο του 2009 ήταν 741.148 άτομα. Αν ληφθεί υπόψη ότι στην παρούσα απογραφή προσμετρούνται και οι μετακλητοί, οι υπάλληλοι επί θητεία, οι υπάλληλοι ειδικών καθηκόντων και οι συμβασιούχοι των οποίων οι συμβάσεις είναι ενεργές, είναι φανερό ότι οι αποκλίσεις δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρές, αν και η εικόνα εκτιμάται ότι θα αλλάξει μετά και την απογραφή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως τα ΝΠΙΔ και οι επιχειρήσεις- οι εργαζόμενοι των οποίων, ωστόσο, δεν μισθοδοτούνται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου