ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ
Έως και 2 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο πληρώνει το κράτος σε συνταξιούχους-«φαντάσματα», σύμφωνα με δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος». Οι υπηρεσίες συντάξεων των ασφαλιστικών ταμείων υπολογίζουν ότι οι νεκροί που λαμβάνουν ακόμα σύνταξη και ΕΚΑΣ είναι περισσότεροι από 60.000.
Μόνο στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων την τελευταία διετία εντοπίστηκαν περίπου 7.000 «ύποπτες» περιπτώσεις συνταξιούχων που λάμβαναν «μετά θάνατον» σύνταξη. Από τους συνολικά 205.000 μερισματούχους του το ταμείο προχώρησε στη διαγραφή των 4.300 (ποσοστό 2,15%) αφού πρώτα όμως εισπράξανε περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ. Ο πρόεδρος του ΜΤΠΥ Παύλος Περράτης μίλησε στην εφημερίδα και τόνισε ότι το ίδιο ποσοστό για συντάξεις – «φαντάσματα» πρέπει να αναλογεί στο σύνολο των Ταμείων.
Η αναγγελία του θανάτου ενός συνταξιούχου για να διακοπεί η σύνταξή του πρέπει να γίνει από τους οικείους του θανόντος. Τα Ταμεία δύσκολα διασταυρώνουν θανάτους, εκτός εάν κάποιος συγγενής ζητήσει έξοδα κηδείας.
Ενδεικτικό είναι ότι πέρυσι η εταιρία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) απέστειλε 800.000 κάρτες ΑΜΚΑ στους συνταξιούχους του ΟΓΑ από τις οποίες τις επεστράφησαν περίπου 30.000 επειδή άνηκαν σε νεκρούς (ποσοστό 3,75%). Άγνωστο πόσες τελικά δεν επεστράφησαν.
Οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την έλλειψη μηχανοργάνωσης. Στην πραγματικότητα το κράτος δεν γνωρίζει ούτε πόσοι είναι οι συνταξιούχοι ούτε πόσες συντάξεις παίρνουν. Χονδρικά υπολογίζονται σε τρία εκατομμύρια (1.000.000 στο ΙΚΑ, 800.000 του ΟΓΑ, 400.000 στον ΟΑΕΕ και οι υπόλοιποι σε Δημόσιο και άλλα Ταμεία). Με βάση «μετριοπαθείς» υπολογισμούς (για ποσοστό 2% του συνόλου) οι μετά θάνατον συνταξιούχοι ξεπερνούν τις 60.000. Βάσει στοιχείων της ΗΔΙΚΑ αυτοί κατά μέσο όρο λαμβάνουν 700 ευρώ το μήνα οπότε συνολικά εισπράττουν από 10.000 ευρώ τον χρόνο ο καθένας, δηλαδή 600 εκατομμύρια ευρώ. Για υψηλότερα ποσοστά (3-5%) και μεγαλύτερα ποσά συντάξεων αρμόδιοι παράγοντες υπολογίζουν, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι το κράτος χάνει 1,5 με 2 δις. Ευρώ τον χρόνο, δηλαδή σχεδόν 1% του ΑΕΠ.
Πάντως, με τον ΑΜΚΑ ο εντοπισμός των νεκρών γίνεται λίγο πιο εύκολα καθώς τα πρώτα έξι ψηφεία του αντιστοιχούν στην ημερομηνία γεννήσεως κάθε ασφαλισμένου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου