ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ
Την καθιέρωση της επιταγής-«κουπονιού» για τους εργοδότες-φυσικά πρόσωπα που απασχολούν κατ’ οίκον ή σε αγροτικές εργασίες ανασφάλιστους και σήμερα τους αμείβουν χωρίς κανένα παραστατικό, προανήγγειλε χθες ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης.
Του Γιώργου Γάτου
Πρόσθετους πόρους για την κοινωνική ασφάλιση μέσα από την άμεση φορολογία, την επιβολή εισφορών σε επιχειρήσεις εντάσεως κεφαλαίου, λαχεία, τυχερά παιχνίδια κ.ά. (παραμένει στο τραπέζι του διαλόγου) αλλά και από? κουπόνια - επιταγές που θα κυκλοφορήσουν και θα ενσωματώνουν την αμοιβή και τα ασφάλιστρα για τους κατ΄ οίκον απασχολούμενους και τους αγρεργάτες (όπου καταγράφεται εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή) αναζητεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού.
Την καθιέρωση της επιταγής -«κουπονιού» για τους εργοδότες- φυσικά πρόσωπα που απασχολούν κατ’ οίκον ή σε αγροτικές εργασίες ανασφάλιστους και σήμερα τους αμείβουν χωρίς κανένα παραστατικό, προανήγγειλε χθες ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης.
Το μέτρο (που επανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων καθηγητής Α. Στεργίου) εντάσσεται στη «μάχη» για τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας. Σύμφωνα με αυτό, ο εργοδότης θα προμηθεύεται το κουπόνι -υπό τη μορφή διπλότυπης επιταγής- από τα ΚΕΠ, τις τράπεζες κ.ά. και θα πληρώνει με αυτό τον εργαζόμενο για τις υπηρεσίες του και το ασφάλιστρο το οποίο αναλογεί.
Ο εργαζόμενος, «αυτόματα» ασφαλισμένος για την εργασία την οποία παρείχε, θα εξαργυρώνει την επιταγή αφού παρακρατηθεί η εισφορά που αναλογεί στο ΙΚΑ ή στον ΟΓΑ, κατά περίπτωση, ενώ ο εργοδότης - φυσικό πρόσωπο θα μπορεί να εκπίπτει από το φόρο τα σχετικά ποσά (υποβάλλοντας τα αντίγραφα των επιταγών μαζί με τη δήλωση). Προς ρύθμιση τα θέματα των παράνομων μεταναστών και των εργατικών ατυχημάτων.
Ο υφυπουργός, επιβεβαιώνοντας την «Η», ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει το καθεστώς των προστίμων για ανακριβή υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (θα επιβάλλεται υψηλότερο πρόστιμο, για μη υποβολή ΑΠΔ) και θα ληφθούν μέτρα για τη διασφάλιση της είσπραξης των εσόδων των Ταμείων (συζητούνται η υποχρεωτική πληρωμή εισφορών και μισθών μέσω τραπεζών, η διασύνδεση των Ταμείων με τις ΔΟΥ κ.ά.), τον εντοπισμό της αδήλωτης εργασίας (με μεικτά συνεργεία ελέγχων), τις συμπράξεις για την αγορά υπηρεσιών υγείας, καθώς και για την αξιοποίηση της περιουσίας τους. Τέλος, θα γίνει ρύθμιση οφειλών.
Αμεσος φόρος
Την αναζήτηση πρόσθετων εσόδων για την ασφάλιση από άμεσο φόρο της τάξης του 1% - 2% στα εισοδήματα και στην περιουσία εισηγήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Α. Στεργίου. «Στην Ε.Ε. η συμμετοχή της φορολογίας στη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης έχει φτάσει στο 36,8%? στην Ελλάδα βρισκόμαστε κάτω από αυτό το μέσο όρο και υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των φορολογικών εσόδων», είπε.
Ο ίδιος ζήτησε να καταργηθούν οι κοινωνικοί πόροι (αγγελιόσημο, ιατρόσημο, δικηγόρων, μηχανικών κ.ά.) ή να μεταφερθούν σε ένα Ταμείο και να παραμείνουν μόνο όσοι αποτελούν οιονεί εργοδοτική εισφορά (συνδέονται με την προσφορά συγκεκριμένης υπηρεσίας).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου