Οπως ανακοίνωσε χθες ο διοικητής του Ιδρύματος, Γ. Μέργος, ο εργοδότης θα πρέπει ταυτόχρονα να δίνει διπλή τραπεζική εντολή για να μπαίνουν στους λογαριασμούς τόσο η μισθοδοσία όσο και οι εισφορές.
Το μέτρο θα «τρέξει» έπειτα από μία διετία, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα οι εργοδότες μπορούν να καταβάλουν τις εισφορές έως και έναν μήνα αργότερα από τον μισθό.
Για «ανεπαρκή ρύθμιση» κάνει λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών, Γιώργος Κουτρουμάνης, σημειώνοντας πως «η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής απαιτεί πολιτική βούληση, ώστε να σταματήσουν οι επαναλαμβανόμενες ρυθμίσεις και να οργανωθούν τα Ταμεία στο θέμα του ελέγχου με αποτελεσματικό τρόπο».
Με βάση τα στοιχεία των εργαζομένων, στα Ταμεία οι απώλειες του συστήματος από την εισφοροδιαφυγή αγγίζουν τα 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο ΙΚΑ οι απώλειες από την εισφοροδιαφυγή υπολογίζονται σε 3 δισεκατομμύρια, ενώ ο ένας στους πέντε εργαζομένους είναι ανασφάλιστος (περίπου 1,1 εκατ. άτομα).
Εκτός από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, στις προτεραιότητες της υπουργού Απασχόλησης, Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, είναι «η διασταύρωση των στοιχείων, ώστε να μην έχουμε το ανεξέλεγκτο φαινόμενο της συνταγογράφησης και της πολυφαρμακίας».
Η υπουργός σημείωσε χθες πως «προς αυτή την κατεύθυνση ήδη το ΙΚΑ είναι έτοιμο τους επόμενους μήνες να προχωρήσει στη διασταύρωση των στοιχείων και στο ηλεκτρονικό σκανάρισμα των συνταγών».
Στόχος είναι να υπάρχει ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων, ώστε να υπάρχει μια σαφής εικόνα σε ποιους ασφαλισμένους χορηγούνται φάρμακα χωρίς να τα έχουν ανάγκη και ποιος γιατρός τα χορηγεί.
Κ. Κοκκαλιάρη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου