ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)

ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ - Αθήνα 3/11/2008 - Αριθμ. Πρωτ. Ε40/370

Ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), ο οποίος καθιερώθηκε με το άρθρο 64 του Ν.2084/1992 που συμπληρώθηκε με την παρ. 8 του άρθρου 20 του Ν.2556/1997, το άρθρο 39 του Ν.2676/1999 και την παρ. 8 του άρθρου 62 του Ν.3518/2006, από 1/6/2009, καθιερώνεται υποχρεωτικά ως αριθμός εργασιακής και ασφαλιστικής ταυτοποίησης όλων των πολιτών της Χώρας.

Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 153 του Ν.3655/08 (ΦΕΚ 58 τ.Α΄03/04/2008), από την παραπάνω ημερομηνία ουδείς δύναται να απασχοληθεί ως μισθωτός και να ασφαλισθεί ή σαν αυτοαπασχολούμενος και να καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές, να ανανεώσει το βιβλιάριο ασθενείας και εν γένει να τύχει πάσης φύσεως παροχές και βοηθήματα εάν δεν διαθέτει Α.Μ.Κ.Α. , ο οποίος και θα αναγράφεται υποχρεωτικά επί όλων των αντίστοιχων παραστατικών.

Ως εκ τούτου το προβλεπόμενο πεδίο (20) της Α.Π.Δ.
20 Α.Μ.Κ.Α.
για μισθολογική περίοδο από 01/06/2009 και εφεξής καθίσταται υποχρεωτικό
και ως εκ τούτου δεν θα παραλαμβάνεται Α.Π.Δ.
εφόσον το σχετικό πεδίο δεν είναι συμπληρωμένο.


Προκειμένου λοιπόν οι εργοδότες να υποβάλουν Α.Π.Δ. για μισθολογική περίοδο Β΄ τριμήνου/2009 και εφεξής , θα πρέπει να φροντίσουν, ώστε για όσους απασχολούν με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και ασφαλίζονται στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ για οποιοδήποτε λογαριασμό ή κλάδο κοινωνικής ασφάλισης να έχει αποδοθεί Α.Μ.Κ.Α. στους ασφαλισμένους ή να υπάρχει φροντίδα για την έκδοσή του.

Ο Α.Μ.Κ.Α. θα αντικαταστήσει σταδιακά και με πλήρη αντικατάσταση εντός μιας πενταετίας τον αντίστοιχο Αριθμό Μητρώου, ο οποίος τηρείται μηχανογραφικά στο μητρώα όλων των φορέων Κοινωνικής ασφάλισης ή του Ο.Α.Ε.Δ.

Ο εργοδότης αλλά και ο ασφαλισμένος προκειμένου να διαπιστώσει εάν έχει χορηγηθεί Α.Μ.Κ.Α. μπορεί να ανατρέξει στη σχετική Ιστοσελίδα του Διαδικτύου www.Ika.gr ή www.amka.gr της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών ασφαλίσεων, καταχωρώντας στα σχετικά πεδία με αναζήτηση, τον φορέα κύριας ασφάλισης και τον Α.Μ.Α. που ήδη κατέχει.

Ο Α.Μ.Κ.Α. χορηγείται στον ενδιαφερόμενο από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. μέσω των ΚΕΠ ή αποστέλλεται σε αυτόν με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με τα αναφερόμενα και σχετικές διευκρινήσεις θα δοθούν σε επόμενο έγγραφο μας.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορείς να φανταστείς τι χαρά ένιωσα που πήρα ΑΜΚΑ.

Μου ΄φυγε ενα βάρος...

Επιτέλους ένα όνειρο ζωής πραγματοποιήθηκε!

χιχιχιχιχιχιχι

EGW είπε...

Μετά από όσα διάβασα για τον ΑΜΚΑ αποφάσισα να πάω στο πλησιέστερο ΚΕΠ (Νέων Επιβατών Θεσσαλονίκης) για να κάνω την σχετική αίτηση για την απόκτηση του. Προς μεγάλη μου έκπληξη άκουσα η υπάλληλος να μου λέει ότι δεν έχουν καμιά οδηγία και δεν γνωρίζει. Με συμβούλεψε να πάω στο υποκατάστημα του ΙΚΑ της περιοχής μου. Έτσι και έκανα. Πήγα στο ΙΚΑ της Νέας Μηχανιώνας όπου μου είπαν ότι όλη η διαδικασία έχει ανασταλεί μέχρι νεοτέρας. Αν ξέρει κάποιος ας μου πει τι στο καλό γίνεται.

EGW είπε...

Μετά από όσα διάβασα για τον ΑΜΚΑ αποφάσισα να πάω στο πλησιέστερο ΚΕΠ (Νέων Επιβατών Θεσσαλονίκης) για να κάνω την σχετική αίτηση για την απόκτηση του. Προς μεγάλη μου έκπληξη άκουσα η υπάλληλος να μου λέει ότι δεν έχουν καμιά οδηγία και δεν γνωρίζει. Με συμβούλεψε να πάω στο υποκατάστημα του ΙΚΑ της περιοχής μου. Έτσι και έκανα. Πήγα στο ΙΚΑ της Νέας Μηχανιώνας όπου μου είπαν ότι όλη η διαδικασία έχει ανασταλεί μέχρι νεοτέρας. Αν ξέρει κάποιος ας μου πει τι στο καλό γίνεται.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί να πας στο ΙΚΑ ή στο ΚΕΠ τη στιγμή που μπορείς να το δεις και μόνος σου? Πας στη σελίδα www.amka.gr δίνεις τα στοιχεία σου και σου δίνεται ο αριθμός που έχεις. !!!!

Ανώνυμος είπε...

ενημερωστε το ΤΕΒΕ Κιλκις,οτι για να αποκτησω ΑΜΚΑ(αν και το εχω χεσμενο),θα πρεπει να φροντισουν αυτοι!Αλλα για μια ακομη φορα,απλα χοντραινουν τους κωλους τους!!!!!Δεν εχω λογο να τρεχω στα ΚΕΠ,υπαρχουν και καποιοι που δουλευουν σε αυτον τον κοσμο...

ΦΑΧΟΥΡΙΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Ανώνυμος είπε...

paidia pira amka aytomata eimai toso eytixismenos apopse tha vlalo toys filoy mou ekso na toys keraso.... tosi eytixia poy na tin kripso?:)))))

ΒΟΥΚΑΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ είπε...

Εκτός συστήματος όποιος δεν παραλάβει τον αριθμό του Θηρίου....

http://neataksi.blogspot.com/2009/02/blog-post_04.html

mkonstan είπε...

geia sas!
mphka sto IKA prosfata (ton septembrh) exw AMA alla me kanenan tropo de mporw na me brw to AMKA sta databases tou KEP h tou AMKA. Sto IKA ths geitonias mou den xeroun ti einai to AMKA kai otan tous to zhtaw mou dinoun to AMA. Mhpws exete kamia idea ti prepei na kanw? euxaristw!!!!!

IKAΤΖΗΔΕΣ BLOG είπε...

Μαρία, ήσουν σε κάποιο άλλο φορέα ασφαλισμένη εκτός από το ΙΚΑ? Αν ναι, ψάξε και με τον αριθμό μητρώου των άλλων φορέων. Διαφορετικά πηγαινε στο ΙΚΑ της περιοχής σου και ζήτησε τους να σου κάνουν επικαιροποίηση των στοιχείων σου. Δηλαδή να δούνε αν είναι σωστή η ημερομηνία γέννησης σου, διεύθυνση κλπ, ότι μπορούν να αλλάξουν να το κάνουν ωστε να σε "δει" το σύστημα και να δώσει στοιχεία στην Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων που είναι υπεύθυνη για το ΑΜΚΑ. Από εκεί και πέρα εμείς σαν Μητρώο ΙΚΑ δεν μπορόυμε να κάνουμε απογραφή (αυτό γινόταν από τα ΚΕΠ μέχρι 31-12-2008) απλά θα περιμένεις (πάρα πολύ ίσως και 6 μήνες) για να σου έρθει ο ΑΜΚΑ στο σπίτι σου, στην διεύθυνση που δήλωσες στο ΙΚΑ.
Καλά ξεμπερδέματα. Και να ξέρεις οτι δεν φταίνε οι υπάλληλοι του ΙΚΑ δεν υπάρχει ενημέρωση από την διοίκηση, απλά εγώ το έψαξα λίγο περισσότερο και όσο μπόρεσα ενημέρωσα μέσα από το blog. Ευχαριστούμε για την επίσκεψη σου,
ελπίζω να βοήθησα.

smaragda είπε...

ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΤΕ Η ΕΠΙΣΚΕΠΤΡΙΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΠΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΙΚΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΙΣ 16/3 ΓΙΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΑΣΤΟ 613771 Η ΣΤΟ smaragdasam@yahoo.gr

Ανώνυμος είπε...

Αντί να απλοποιούμε τα πράγματα τα κάνουμε δυσκολότερα σε αυτό το κ....κράτος!!! Τώρα που στα ΚΕΠ γίνεται χαμός από τις ουρές για να πάρουν τον Α.Μ.Κ.Α βρήκαν την ώρα να κάνουν συντήρηση στην ιστοσελίδα τους!!! Έλεος πια, εκτός κι αν θεωρούν ότι οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ δεν έχουν δουλειά να κάνουν και κάθονται όλη μέρα κι είπαν να τους δώσουν να κάνουν κάτι τις!!! Σε ποια χώρα να μεταναστεύσω για να ηρεμήσω; Α, κι όσοι έχουμε λάθος στην ημερομηνία γέννησης στον κωδικό που στο καλό θα βγάλουμε άκρη;

Ανώνυμος είπε...

Παιδια ολα θα γινουν Ελληνες ειμασθε εστω και την τελευταια στιγμη