ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

Ποια επαγγέλματα βγαίνουν από τη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών



30.08.2008 / Γράφει η Ελένη Κομίνη

Εκτός της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών (ΒΑΕ) θα βρεθούν 6 στις 10 ειδικότητες σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που είχε συσταθεί για την αναθεώρηση του θεσμού. Το πόρισμα προβλέπει μάλιστα την τακτή αναθεώρηση της λίστας ανά πενταετία.

Από την πλευρά της πάντως η ΓΣΕΕ προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι «οποιαδήποτε πολιτική απόφαση περικοπής ή και ανατροπής της ενιαίας λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων αποτελεί αιτία πολέμου με τα συνδικάτα και την κοινωνία». Για το λόγο αυτό το προεδρείο της ΓΣΕΕ θα συνεδριάσει μετά τη ΔΕΘ για να αποφασίσει την έναρξη κινητοποιήσεων.

Οι ειδικότητες

Σύμφωνα με το πόρισμα, μέρος του οποίου δημοσιεύθηκε στην «Ημερησία», οι ειδικότητες που θα παραμείνουν στα ΒΑΕ θα κατηγοριοποιηθούν σε τέσσερις ομάδες και το «μπόνους» κάθε κατηγορίας θα σχετίζεται με την επικινδυνότητα της εργασίας.

Το ύψος της παροχής δεν προτείνεται από την επιτροπή αλλά θα καθοριστεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Τα κεκτημένα δικαιώματα των «μπόνους» για τους εργαζομένους σε Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, τα οποία δεν θα περιλαμβάνονται πλέον στη λίστα, δεν θα χαθούν σύμφωνα με το πόρισμα. Οι νέες ρυθμίσεις θα αφορούν τους νεοπροσλαμβανόμενους. Σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής που κατήρτισε το πόρισμα η ανατροπή του κεκτημένου δικαιώματος σε 700.000 χαμηλόμισθους εργαζομένους είναι άδικη.

Ορισμένες από τις ειδικότητες που δεν κατατάσσονται -σύμφωνα με το πόρισμα- στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα είναι οι εξής: οι υπάλληλοι γραφείων βιομηχανιών μεταλλείων και εταιριών πετρελαιοειδών, οι τεχνικοί και οι εκφωνητές ραδιοφώνου, οι καμαριέρες ξενοδοχείων, οι σερβιτόροι, οι ζαχαροπλάστες και αρτεργάτες, οι σταθμάρχες και ελεγκτές αστικών και υπεραστικών λεωφορείων, οι εργατοτεχνίτες οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης οδών, οι ταμίες των σούπερ μάρκετ, οι κουρείς και οι κομμωτές, οι υποδηματεργάτες, οι χειριστές μηχανών προβολής κινηματογραφικών ταινιών, οι πωλητές χονδρικής της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, οι τρίφτες, καμαρώτοι και καμαριέρες των χαμάμ, οι θαλαμηπόλοι ευαγών ιδρυμάτων, οι ράπτριες που απασχολούνται εντός του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ επί των οδών Μαντζαγριωτάκη και Εσπερίδων (Καλλιθέα), οι συνοδοί (περιποιητές) κλιναμαξών και κλινοθεσίων των σιδηροδρομικών συρμών, οι απασχολούμενοι στην παραγωγή φαρμάκων, καλλυντικών, αρωμάτων, κτηνιατρικών φαρμάκων, οι εργαζόμενοι εκτός χώρου των σφαγείων, οι κτίστες βιομηχανικών κλιβάνων, οι εργατοτεχνίτες πλύσης και λεύκανσης, σιδερώτριες και διαλογείς ιματισμού, οι φορτοεκφορτωτές κιβωτίων και βαρελιών ζυθοποιίας κ.ά.

Η αναθεώρηση κρίθηκε αναγκαία από την επιτροπή καθώς διαπιστώθηκε ότι «ο θεσμός των ΒΑΕ είχε μετατραπεί σε αντισταθμιστική παροχή για την έλλειψη στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας σε συγκεκριμένους χώρους όπου η εργασία ήταν πράγματι βαριά και ανθυγιεινή». Επισημαίνει ακόμα ότι η έλλειψη κριτηρίων και σταθερών μηχανισμών μετέτρεψε την ένταξη στα ΒΑΕ σε πολιτική παροχή…

Η τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής χαρακτηρίστηκε από την εισβολή στο χώρο στελεχών του ΠΑΜΕ, ενέργεια που καταδίκασε η υπ. Απασχόλησης.

Στη δημοσιότητα η νέα λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα

Περίπου 250.000 εργαζόμενοι τίθενται εκτός της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, σύμφωνα με το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής, η οποία προτείνει αύξηση ορίων ηλικίας μέχρι και επτά έτη.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα, το 58% των ειδικοτήτων βγαίνουν από την νέα λίστα των ΒΑΕ, κατατάσσοντας τις υπόλοιπες σε 4 κατηγορίες, ανάλογα με τον βαθμό βαρύτητας και επικινδυνότητας. Υπολογίζεται ότι οι ειδικότητες που εξαιρούνται αφορούν περίπου 250.000 εργαζόμενους.

Το πόρισμα μεταξύ άλλων προτείνει και την ανά πενταετία αναθεώρηση της λίστας "έτσι ώστε να αποφευχθούν νέες κοινωνικές αδικίες" και το νέο καθεστώς να ισχύσει για τους νεοπροσλαμβανόμενους. H Eπιτροπή θεωρεί άδικη την τυχόν ανατροπή του "κεκτημένου δικαιώματος" 700.000 εργαζομένων χαμηλού εισοδήματος οι οποίοι είναι ήδη ενταγμένοι στα BAE και προσβλέπουν σε πρόωρη πλήρη συνταξιοδότηση. "Tυχόν εξαίρεση έστω και ενός εργαζομένου που ήδη υπάγεται στα BAE σήμερα θα κινδύνευε να είναι και με επιστημονικούς όρους άστοχη", υπογραμμίζεται στο πόρισμα.

Tα συνταξιοδοτικά μπόνους για τους νέους θα ποικίλουν, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία θα κατατάσσεται η ειδικότητα στην οποία θα απασχολούνται (σ.σ. έχει συζητηθεί να αναγνωρίζονται από 1,5 έτος, για τα επαγγέλματα της πρώτης κατηγορίας έως 7 έτη στην τέταρτη).

Αναλυτικά οι κατηγορίες έχουν ως εξής:

- Α΄ κατηγορία (βαρύτητα 4): θα έχουν την δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα 7 χρόνια.

- Β΄ κατηγορία (βαρύτητα 3): οι εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα 5 χρόνια

- Γ΄ κατηγορία (βαρύτητα 2): οι εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα 3 χρόνια

- Δ΄ κατηγορία (βαρύτητα 1): οι εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα 18 μήνες.

Με βάση τη νέα λίστα, υπολογίζονται ότι οι εργαζόμενοι που θα τεθούν εκτός των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα είναι περίπου 250.000. Για αυτούς προβλέπεται αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι και 7 χρόνια.

«Κόβονται» 250.000 εργαζόμενοι!

Στον... Καιάδα περίπου 250.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι «κόβονται» από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), σύμφωνα με το πόρισμα το οποίο παραδόθηκε χτες στην υπουργό Απασχόλησης και δημοσιεύει σήμερα ο «Α».

Εκτός το 57,7%. Η Επιτροπή εισηγείται να τεθεί εκτός λίστας το 57,7% των ειδικοτήτων και κατατάσσει άλλες 29 ειδικότητες (ποσοστό 40,8%) σε 4 κατηγορίες, ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας - βαρύτητας. Πάντως, τις τελικές αποφάσεις θα πάρει το υπουργείο Απασχόλησης. Μεταξύ άλλων, το πόρισμα προτείνει και την ανά πενταετία αναθεώρηση της λίστας, «έτσι ώστε να αποφευχθούν νέες κοινωνικές αδικίες».

H Eπιτροπή θεωρεί άδικη την τυχόν ανατροπή του «κεκτημένου δικαιώματος» 700.000 εργαζομένων χαμηλού εισοδήματος, οι οποίοι είναι ήδη ενταγμένοι στα BAE και προσβλέπουν σε πρόωρη πλήρη συνταξιοδότηση. «Tυχόν εξαίρεση έστω και ενός εργαζομένου, που ήδη υπάγεται στα BAE, σήμερα θα κινδύνευε να είναι και με επιστημονικούς όρους άστοχη», υπογραμμίζεται στο πόρισμα. Kαι προτείνεται η νέα λίστα να έχει εφαρμογή μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους (όσοι θα προσλαμβάνονται μετά την έκδοση του νέου Προεδρικού Διατάγματος). Tα συνταξιοδοτικά μπόνους για τους νέους θα ποικίλλουν, ανάλογα με την κατηγορία που θα κατατάσσεται η ειδικότητα στην οποία θα απασχολούνται (σ.σ. έχει συζητηθεί να αναγνωρίζονται από 1,5 έτος, για τα επαγγέλματα της πρώτης κατηγορίας, έως 7 έτη στην τέταρτη). H Eπιτροπή καλεί την Πολιτεία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που θα ανακύψει από τη συνύπαρξη στους εργασιακούς χώρους των νέων και των «παλιών» εργαζομένων (για τους τελευταίους ο εργοδότης θα πρέπει να καταβάλει αυξημένη κατά 2,15% εργοδοτική εισφορά).

Τα επαγγέλματα που θα ενταχθούν στη νέα λίστα των ΒΑΕ θα αποφασίσει το υπουργείο Απασχόλησης, αφού η Επιτροπή δεν κάνει καμιά αναφορά στο πορισμά της. Oι αλλαγές προτείνεται να αφορούν όσους προσληφθούν απο το 2009. Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τη λίστα των ΒΑΕ τρεις είναι οι βασικές επιπτώσεις:

1. Oρια ηλικίας. Η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί κατά πέντε χρόνια, ενώ για ειδικές κατηγορίες η αύξηση μπορεί να φτάσει ακόμη και τα επτά έτη. Για παράδειγμα, σήμερα ασφαλισμένος μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 μπορεί να πάρει σύνταξη στα 60, εφόσον έχει βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, ενώ μετά τις αλλαγές θα πρέπει να συμπληρώσει το 65ο έτος.

2. Μισθοί. Μέχρι και 250 ευρώ λιγότερα το μήνα θα παίρνουν οι νέοι εργαζόμενοι που θα εξαιρεθούν από το ευνοϊκό καθεστώς. Αυτό οφείλεται στο ότι σήμερα οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά δικαιούνται ειδικό επίδομα και έτσι αυξάνεται ο μισθός τους.

3. Συντάξεις. Η απώλεια του ειδικού επιδόματος επηρεάζει και τις συντάξεις, οι οποίες για τους νέους ασφαλισμένους θα είναι μειωμένες από 10% μέχρι 20%. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα εργαζόμενος με 1.400 ευρώ μισθό και 35ετία δικαιούται σύνταξη 980 ευρώ, ενώ μετά τις αλλαγές θα περιοριστεί στα 840,90€.

Δεν υπάρχουν σχόλια: