ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Ενοποιήσεις ταμείων

Στην τελική ευθεία οι ενοποιήσεις ταμείων

ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΣ ΝΑΣΟΣ
/ Ελεύθερος Τύπος

«Ετοιμη» για την ολοκλήρωση του σχεδίου ενοποίησης των 133 ασφαλιστικών φορέων, την 1η Οκτωβρίου, σε 13 νέα υπερταμεία, δηλώνει η υπουργός Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων συνδικαλιστικών και επαγγελματικών φορέων εκτιμούν ότι με τον τρόπο που γίνονται οι συγχωνεύσεις θα επικρατήσει χάος και αδιαφάνεια.

Η κυρία Πετραλιά χθες, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη για την έκβαση της τελικής φάσης του σχεδίου ενοποίησης των υφιστάμενων ταμείων. Παράλληλα, η υπουργός ανέφερε ότι προχωρά η διαδικασία χορήγησης του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης στους ασφαλισμένους (ήδη έχουν λάβει ΑΜΚΑ 7 εκατ. άτομα) και επανέλαβε ότι το Νοέμβριο θα πάρει το δεύτερο πόρισμα για τα επαγγέλματα τα οποία θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο νέο Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

Πάντως, από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και επαγγελματικών φορέων, χθες, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, για μία ακόμη φορά υποστήριξαν ότι η δημιουργία των νέων Ταμείων αποσκοπεί στην ανεξέλεγκτη διαχείριση των αποθεματικών τους. Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την ανατροπή του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου 3655 του 2008, έκαναν γνωστό ότι θα ζητήσουν νέες συναντήσεις με τα κόμματα.

Επίσης, χθες, τα μέλη του προεδρείου της ΟΤΟΕ μετέβησαν στο δεύτερο ραντεβού με το «διαιτητή» του Οργανισμού Μεσολάβησης. Οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών δεν παρουσιάστηκαν στην προκαθορισμένη συνάντηση και, όπως όλα δείχνουν, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου από τον ΟΜΕΔ θα εκδοθεί απόφαση με βάση την οποία θα κυρωθεί υποχρεωτικά νέα σύμβαση για τον κλάδο (θα έχει ισχύ από 3 Ιουνίου 2008 μέχρι 2 Ιουνίου 2009). Από την ΕΕΤ αναμένεται να κατατεθούν εκ νέου ασφαλιστικά μέτρα για την ακύρωσή της.
Στο μεταξύ, χθες έγινε γνωστό ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου θα πρέπει να καταθέσουν οι επιχειρήσεις τους πίνακες προσωπικού και ωρών εργασίας στις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ.

Τριπλή βόμβα στο Ασφαλιστικό

Μείωση συντάξεων, ανατροπή σε όρια ηλικίας, ενοποιήσεις Ταμείων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Γεωργάκης / ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008


ΗΦάνη Πάλλη-Πετραλιά, υπουργός Απασχόλησης, μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον  Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Τις  επόμενες ημέρες όλοι οι ασφαλισμένοι θα  λάβουν αυτοκόλλητα με τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)
Μειώσεις συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας (ακόμη και σε μητέρες με ανήλικα παιδιά), νέος γύρος ενοποιήσεων ασφαλιστικών ταμείων (από την 1η Οκτωβρίου) και ριζικές ανατροπές στη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) περιλαμβάνει η τελευταία πράξη της κυβερνητικής ασφαλιστικής δήθεν μεταρρύθμισης.

«Όλες οι ενδείξεις πιστοποιούν ότι θα μπούμε σε μια χαοτική κατάσταση στη λειτουργία των Ταμείων», εκτιμά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος(ΤΕΕ), προσθέτοντας ότι η δημιουργία των νέων ασφαλιστικών ταμείων είχε ως στόχο την ανεξέλεγκτη και χωρίς τη συμμετοχή των ασφαλισμένων διαχείριση και «αξιοποίηση» των αποθεματικών των Ταμείων και την ισοπέδωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους και όχι την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων των ασφαλισμένων.

Για τις ενοποιήσεις ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ (Ομοσπονδία Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία) κ. Γ. Κουτρουμάνης εκτιμά ότι- λόγω των ενοποιήσεων- το ΙΚΑ θα έχει επιβάρυνση ύψους 1,5 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ ήδη άρχισαν να παρατηρούνται προβλήματα στις καταβολές συντάξεων και παροχών.

Αυτοκόλλητο με τον ΑΜΚΑ
Οι νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό- με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο πλήττονται βάναυσα τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι, κυρίως γυναίκες- ήταν το θέμα συζήτησης της συνάντησης που είχε χτες ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής με την υπουργό Απασχόλησης κ. Φάνη Πετραλιά. Αμέσως μετά τη συνάντηση η υπουργός δήλωσε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην κρίσιμη ημερομηνία της 1ης Οκτωβρίου, που θα έχουμε τα πέντε καινούργια, ενοποιημένα Ταμεία, ενώ αναφερόμενη στον ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης)τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχει αποδοθεί σε επτά εκατομμύρια Έλληνες και μέσα στις επόμενες μέρες αρχίζει να αποστέλλεται προς όλους τους Έλληνες ένα αυτοκόλλητο με τον αριθμό τους, ο οποίος, βάσει του νόμου της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης, από την 1η Ιουνίου καθίσταται υποχρεωτικός για την εργασία, την ασφάλιση και για τις ιατρικές παροχές. Επώδυνες αλλαγές
Με βάση τον νόμο Πετραλιά, από την 1.1.2009 επέρχονται οι παρακάτω επώδυνες αλλαγές:

1. Αυξάνεται το ποσοστό μείωσης των συντάξεων από 4,5% στο 6% για κάθε έτος πρόωρης εξόδου.

2. Ανατρέπονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικα παιδιά που καλύπτονται από το ΙΚΑ. Το μέτρο αφορά όσες γυναίκες ασφαλίστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 και προβλέπει σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 50 στα 55. Συγκεκριμένα, το όριο αυξάνεται κατά 12 μήνες τον χρόνο και την επόμενη χρονιά θα διαμορφωθεί στο 51ο έτος (το 2010 στο 52ο και ούτω καθεξής). Τα επόμενα χρόνια οι αλλαγές θα επεκταθούν και στις παλαιές ασφαλισμένες που καλύπτονται από το ΙΚΑ, τα ειδικά Ταμεία, τα Ταμεία Τύπου κ.ά.

3. Αυξάνονται οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης για τις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου αρχίζει η προσθήκη 10 ενσήμων το έτος, προκειμένου τα ένσημα για παροχές σε είδος να πάνε σταδιακά από τα 50 στα 100 (του χρόνου θα απαιτούνται 60). Για τις παροχές σε χρήμα τα απαιτούμενα ένσημα θα είναι 110, ενώ σταδιακά θα φτάσουν τα 120. Οι αλλαγές θα επεκταθούν και σε όσους απασχολούνται σε οικοδομοτεχνικές εργασίες.

4. Από την 1.10.2008 ιδρύονται 5 νέα ασφαλιστικά Ταμεία- μέσω των ενοποιήσεων- ενώ από το νέο έτος θα ισχύσει η νέα αναθεωρημένη λίστα των ΒΑΕ, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες νέοι ασφαλισμένοι να εξαιρεθούν (η επιτροπή προτείνει την εξαίρεση 120 ειδικοτήτων) με επιπτώσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: