ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου η απογραφή των ασφαλισμένων και συνταξιούχων

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ...

Πως θα βρείτε τον Αριθμό Μητρώου της Κοινωνικής Ασφάλισης

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2008 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η απογραφή των ασφαλισμένων και συνταξιούχων όλων των ασφαλιστικών ταμείων ,με την απόδοση μοναδικού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης και την έκδοση Κάρτας Κοινωνικής Ασφάλισης. Η απογραφή γίνεται και μέσω των ΚΕΠ , ενώ οι ασφαλισμένοι μπορούν να βρουν και online τον Αριθμο Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης

H δημιουργία του Εθνικού Γενικού Μητρώου όλων των Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων της Χώρας, καθώς και του Εθνικού Γενικού Μητρώου Εργοδοτών θεσμοθετήθηκε με το αρθρο 64 του Ν. 2084/92 "Αναμόρφωση της Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις".

Την ευθύνη τήρησης των Εθνικών Μητρώων Ασφαλισμένων, Εργοδοτών και Συνταξιούχων (ΕΜΑΕΣ) έχει η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΓΓΚΑ), οι δε Ασφαλιστικοί Φορείς της χώρας έχουν την υποχρέωση να τροφοδοτούν αυτό με τα απαραίτητα στοιχεία.

Σε καθένα ασφαλισμένο ή συνταξιούχο ή εργοδότη, που εντάσσεται στο ΕΜΑΕΣ αποδίδεται ένας μοναδικός Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Επίσης κάθε εντασσόμενος στο ΕΜΑΕΣ εφοδιάζεται με παραστατικό του ΑΜΚΑ του, το οποίο είναι Κάρτα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο ΑΜΚΑ που καθιερώθηκε είναι 11ψήφιος και αποτελείται από 3 τμήματα. Το πρώτο Τμήμα είναι 6ψήφιο και δηλώνει την ημερομηνία γέννησης.

Το επόμενο τμήμα είναι 4ψήφιο και δηλώνει τον αύξοντα αριθμό καταχώρησης στο Εθνικό Μητρώο μέσα στην ίδια ημερομηνία γέννησης. Για τους άνδρες ο αύξοντας αυτός αριθμός είναι περιττός για δε τις γυναίκες άρτιος. Το τρίτο και τελευταίο τμήμα αποτελείται από 1ψηφίο και είναι χαρακτήρας ελέγχου που δίνεται από την μηχανογράφηση.

Η διεύθυνση για την online αναζήτηση του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης είναι:http://www.amka.gr/

2 σχόλια:

ioanna είπε...

καλημερα!
σε περιπτωση απογραφης συνταξιουχου,ειναι απαραιτητο να κινηθει εκ νεου διαδικασια προκειμενου να μπει παλι το ηδη υπαρχον δευτερο ονομα /μελους της οικογενειας, πλην του συνταξιουχου???
και αν ναι μπορειτε να μου πειτε ποια διαδικασια και τι χαρτια χρειαζονται?

Ευχαριστω!!

ioanna είπε...

εννουσα στο ηδη υπαρχον βιβλιαριο τραπεζης.