ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Τα 10 SOS της νέας φορολογικής δήλωσης (2009)

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΗ

Από τις 3 Μαρτίου θα αρχίζουν να υποβάλλουν δηλώσεις οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εισοδηματίες. Ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς του αφορολόγητου ορίου των 10.500 ευρώ. Αλλαγές στον υπολογισμό του ΕΤΑΚ . Με ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς του αφορολογήτου ορίου των 10.500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις, ξεκινά τις επόμενες ημέρες η αποστολή των νέων εντύπων της φορολογικής δήλωσης σε 5,7 εκατομμύρια φορολογουμένους.

Πρώτοι στο ραντεβού με την εφορία θα προσέλθουν οι εισοδηματίες, οι εμποροβιοτέχνες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα αρχίζουν να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση από τις 3 Μαρτίου ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.

Στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης δεν επέρχεται καμία αλλαγή στα τεκμήρια διαβίωσης. Ομως υπάρχει ένας νέος κωδικός 019-020 στον οποίο οι φορολογούμενοι καλούνται να απαντήσουν στην ερώτηση αν είναι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες ή επιτηδευματίες. Και αυτό γιατί, με τον τελευταίο φορολογικό νόμο οι νέοι επαγγελματίες διατηρούν το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ.
Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται να επαναφέρει το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ, είτε από τα εισοδήματα του 2008 είτε από τα φετινά εισοδήματα.

Συμπλήρωση

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να το επαναφέρει από τα εισοδήματα του 2008 οι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να συμπληρώσουν τη συγκεκριμένη ένδειξη στο έντυπο Ε1.
Αλλαγές όμως δρομολογούνται στον τρόπο υπολογισμού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, αφού στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης δεν υπάρχει ο κωδικός στον οποίο όπως είχε επίσημα ανακοινωθεί θα δηλώνεται από τον υπόχρεο ποια είναι η κύρια κατοικία του που σύμφωνα με τον νόμο απαλλάσσεται από το ΕΤΑΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές θα αφορούν το αφορολόγητο όριο και μέσα απ αυτές θα επιδιώκεται να διορθωθούν τα λάθη που διαπιστώθηκαν.
Οι φορολογούμενοι από τώρα θα πρέπει να αρχίζουν να προετοιμάζονται για το ραντεβού με την εφορία.


Ειδικότερα:

1 Συγκεντρώστε βεβαιώσεις και δικαιολογητικά. Τα δικαιολογητικά είναι απαραίτητα τόσο για να μειώσετε το φορολογητέο εισόδημά σας από τις εκπιπτόμενες δαπάνες όσο και για να αποφύγετε το «πόθεν έσχες» για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.
2 Αν έχετε αλλαγές στα προσωπικά σας στοιχεία δηλαδή αποκτήσατε νέα ταυτότητα ή αλλάξατε διεύθυνση κατοικίας θα πρέπει να περάσετε πρώτα από το Μητρώο της εφορίας για να δηλώσετε την αλλαγή των στοιχείων σας και μετά να υποβάλλετε φορολογική δήλωση.
3 Από το Μητρώο της εφορίας θα πρέπει να περάσουν και οι νέοι φορολογούμενοι για την απόκτηση ΑΦΜ πριν ξεκινήσουν τις συναλλαγές με την εφορία.
4 Αν το 2008 είχατε εισόδημα κάτω από 3.000 ευρώ δεν είστε υποχρεωμένοι να υποβάλλετε φορολογική δήλωση.
5 Φορολογούμενοι με εισόδημα αποκλειστικά από μισθωτές υπηρεσίες μέχρι 6.000 ευρώ που δεν απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία απαλλάσσονται από την υποβολή δήλωσης.

Υπολογισμός

6 Ο υπολογισμός του φόρου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους θα γίνει με τους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές. Στο κλιμάκιο εισοδήματος από τα 12.000 έως τα 30.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου είναι μειωμένος από 29% σε 27%, ενώ στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 30.000 ευρώ και μέχρι τα 75.000 ευρώ ισχύει συντελεστής μειωμένος από 39% σε 37%, ενώ πάνω από τα 75.000 ευρώ διατηρείται το 40%.
7 Το αφορολόγητο όριο αυξάνει 1.000 ευρώ για ένα προστατευόμενο παιδί, 2.000 ευρώ για δύο παιδιά και 10.000 ευρώ για τρία παιδιά, με προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον παιδί.
8 Το έντυπο Ε9 θα πρέπει να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι που το 2009 αγόρασαν ή πώλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα.
9 Το έντυπο Ε2 θα πρέπει να υποβάλλουν όσοι αποκτούν εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτων.
10 Το έντυπο Ε3 υποβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Οι έξι παγίδες των τεκμηρίων

Τους φορολογούμενους που έχουν ακριβά αυτοκίνητα, μεγάλες κατοικίες, διαθέτουν πισίνα και μεγάλο σκάφος αναψυχής και δηλώνουν στην Εφορία εισοδήματα χαμηλότερα από τα τεκμαρτά θα συνεχίσουν να αφορούν τα τεκμήρια διαβίωσης, όπου δεν αναμένονται αλλαγές.
Στην παγίδα των τεκμηρίων κινδυνεύουν να πιαστούν όσοι:

* Κατοικούν σε κύρια κατοικία πάνω από 200 τ.μ., η οποία είναι ιδιόκτητη ή μισθωμένη.
* Διαθέτουν δευτερεύουσα ή μισθωμένη κατοικία πάνω από 150 τ.μ.
* Εχουν αυτοκίνητο που η εργοστασιακή αξία του υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ.
* Είναι ιδιοκτήτες σκάφους αναψυχής με προσωπικό ή μήκους άνω των 10 μέτρων.
* Διαθέτουν αεροσκάφος ή ελικόπτερο.
* Εχουν στην κατοικία τους ή στο εξοχικό τους εσωτερική ή εξωτερική πισίνα.

Από τα τεκμήρια διαβίωσης, αυτό που «καίει» τους φορολογούμενους είναι το τεκμήριο κατοικίας, καθώς μεγάλος αριθμός φορολογουμένων πέφτει κάθε χρόνο στην παγίδα του.
Στην περίπτωση αυτή τεκμήριο αποτελεί και μάλιστα πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή 2 το ετήσιο τεκμαρτό ή καταβαλλόμενο μίσθωμα για ιδιοκατοικούμενη ή μισθωμένη κύρια κατοικία άνω των 200 τ.μ. Βάση για το τεκμαρτό μίσθωμα της ιδιοκατοικούμενης κύριας κατοικίας άνω των 200 τ.μ. αποτελούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: