ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Τι διαβάσαμε στον τύπο για τις παραιτήσεις του Διοικητή και Υποδιοικητή του ΙΚΑ




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/01/20
Η Φ. ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕ ΤΟΝ «ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΙΚΟ» Γ. ΜΕΡΓΟ ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΕΚ

Εκλογικός ο νέος διοικητής του ΙΚΑ

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Από το ΙΚΑ ξεκίνησε ο... ανασχηματισμός των Ταμείων και των ΔΕΚΟ, αν και δεν πρόκειται για την περίφημη απομάκρυνση των golden boys.

Ο διοικητής του Ιδρύματος Γ. Μέργος απομακρύνθηκε από τη θέση του ύστερα από σχετικό αίτημα της προϊσταμένης υπουργού Απασχόλησης Φάνης Πάλλη-Πετραλιά. Χρέη διοικητή θα ασκεί ο πρώτος υποδιοικητής Δ. Κυρζόπουλος έως ότου πληρωθεί η θέση.

Η απομάκρυνση του κ. Μέργου συμπίπτει με την «αναδόμηση» του κ. Αλογοσκούφη, εξέλιξη που σημειώνεται αφού ο τέως διοικητής «πέρασε» στο ΙΚΑ από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας τον Μάρτιο του 2007. Τότε είχε υποδειχθεί για τη θέση από τον τέως υπουργό Οικονομίας στη χηρεύουσα θέση του Γ. Βαρθολομαίου σαν «δικός του άνθρωπος», είτε -σύμφωνα με τους άσπονδους φίλους του πρώην διοικητή- για να απαλλαγεί ο (τότε) υπουργός από την παρουσία του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

Ο χρόνος που επέλεξε η κ. Πετραλιά για να απομακρύνει τον διοικητή του ΙΚΑ, δηλαδή αμέσως μετά τον ανασχηματισμό, δείχνει να ποντάρει στο κλίμα αποδοχής, στην κοινή γνώμη, της
τακτικής απομάκρυνσης ορισμένων υπουργών και προκειμένου να αντλήσει επικοινωνιακά οφέλη. Πόσο μάλιστα όταν η τροπολογία για τον διορισμό 60.000 ανέργων στο Δημόσιο με πόρους του ΛΑΕΚ δεν απέδωσε. Αντιθέτως, τήρησαν αποστάσεις πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Από το γραφείο της υπουργού Απασχόλησης έγινε γνωστό ότι η απόφαση απομάκρυνσης του Γ. Μέργου ελήφθη όταν βρήκε «ενδιαφέρουσα» την πρόταση Μίχαλου (ΕΒΕΑ) για 3ήμερη και 4ήμερη εβδομάδα εργασίας. Μαζί του απομακρύνθηκε και ο υποδιοικητής Θ. Βλάχος που είχε τοποθετηθεί από τον Βασ. Μαγγίνα.

3ος σε 5 χρόνια

Τώρα η κ. Πετραλιά θα έχει, πιθανότατα, την ευχέρεια να τοποθετήσει έναν νέο διοικητή που, συν τοις άλλοις, θα τη βοηθήσει και στη δύσκολη εκλογική μάχη στη β'περιφέρεια τη
ς Αθήνας κατά τις προσεχείς εκλογές. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι στα 5 έτη της διακυβέρνησης, η Ν.Δ. υποχρεούται να υποδείξει τον τρίτο κατά σειρά διοικητή του ΙΚΑ με άκρως αρνητικά αποτελέσματα στον κρίσιμο αυτό τομέα κοινωνικής πολιτικής. Αρμόδια πηγή έλεγε χθες βράδυ στην «Ε» ότι «το ΙΚΑ είναι το χειρότερο κομμάτι της Δημόσιας Διοίκησης», με «μεγαλύτερο πρόβλημα την παντελή έλλειψη αυτονομίας έναντι του υπουργείου, κάτι που μόνο ο Μ. Νεκτάριος (πρώην διοικητής επί ΠΑΣΟΚ) είχε επιτύχει».

Ο πρόεδρος των εργαζομένων (ΠΟΣΕ/ΙΚΑ) Βασ. Κόκκαλης δήλωσε στην «Ε» ότι «το πρόβλημ
α είναι ότι οι αποφάσεις παίρνονται στο υπουργείο και η διοίκηση είναι εκτελεστικό όργανο. Δεν δραστηριοποιείται με βάση την κοινωνική λειτουργία του ΙΚΑ».

Στην αντικατάσταση του κ. Μέργου η υπουργός Απασχόλησης βοηθήθηκε κ
αι από τα, μάλλον αρνητικά, οικονομικά αποτελέσματα του ΙΚΑ, Ταμείο που όμως βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική μοίρα από πολλά άλλα. Το ΙΚΑ αναμένεται φέτος να έχει έλλειμμα περί το 1,2 δισ. ευρώ, τα 770 εκατ. από τον κλάδο υγείας και τα υπόλοιπα από τα συγχωνευόμενα (σε αυτό) Ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, νέος διοικητής θα υποδειχθεί ο υποδιοικητής και πρώην αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ο οποίος αναφέρεται ως προσωπικός φίλος του υπουργού Αμυνας Ευ. Μεϊμαράκη, και αυτός πολιτευόμενος στη Β' Αθήνας. Ο κ. Κυρζόπουλος δεν προσδοκά τη θέση δηλώνοντας ότι πρέπει να αναλάβουν νεότεροι.

ΙΚΑ: παραιτήσεις Μέργου και Βλάχου

Την παραίτησή του υπέβαλε χθες στην υπουργό Απασχόλησης ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Γ. Μέργος. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στη θέση του αναμένεται να τοποθετηθεί ο, από το 2004, υποδιοικητής κ. Θεόδ. Αμπατζόγλου. Πρόκειται για κοινά αποδεκτό πρόσωπο, με αίσθηση των δυσκολιών αλλά και των κινδύνων που δημιουργεί η συγκυρία για τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας. Χρέη προσωρινού διοικητή εκτελεί από χθες ο υποδιοικητής κ. Δημ. Κυρζόπουλος, αρμόδιος για τον Kλάδο Yγείας του ΙΚΑ, έως ότου εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο νέος επικεφαλής του Iδρύματος.

Την παραίτησή του υπέβαλε χθες και ο υποδιοικητής κ. Βλάχος ο οποίος είχε τοποθετηθεί επί υπουργίας Μαγγίνα.

Η χθεσινή παραίτηση του διοικητή κ. Γ. Μέργου δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ζητήθηκε από την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν έκρυβε τη δυσαρέσκειά της για τις πρωτοβουλίες του. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η σχετική κάλυψη που παρέσχε ο κ. Γ. Μέργος στον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, κ. Μίχαλο, όταν ο τελευταίος, σε σύσκεψη εργοδοτικών φορέων στο ΙΚΑ, πρότεινε περικοπή των ημερών εργασίας με παράλληλη μείωση των αποδοχών, ώστε να μην αναγκαστούν πολλές επιχειρήσεις να κλείσουν ή να κάνουν απολύσεις.

Στο ήδη τεταμένο κλίμα προσετέθη η πρόταση που φέρεται να έκανε ο κ. Μέργος για τη μεταβίβαση των μετοχών που έχει το Δημόσιο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έναντι της οφειλής προς το ΙΚΑ, αλλά και η κακή πορεία των εσόδων από την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών εξαιτίας και της κρίσης που έχει πλήξει πρωτίστως τις οικοδομοτεχνικές επιχειρήσεις.

της Μαίρης Λαμπαδίτη

Την παραίτηση του διοικητή του ΙΚΑ Γιώργου Μέργου ζήτησε πριν από λίγο η Υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη – Πετραλιά . Τον κ. Μέργο θα αντικαταστήσει προσωρινά ο πρώτος τη τάξει υποδιοικητής του ΙΚΑ κ. Κυριζόπουλος.

Βασικές αιτίες της απομάκρυνσης Μέργου είναι ίσως η δυσαρέσκεια που δημιουργήθηκε μετά την πρόταση που είχε υποβάλλει ο κ. Μέργος για δημιουργία τράπεζας των ασφαλιστικών ταμείων στο πρότυπο του ταχυδρομικού ταμιευτηρίου αλλά και την θετική γνώμη που είχε εκφράσει σχετικά με την πρόταση Μϊχαλου για εβδομάδα 4 ημερών.

Ο Γ. Μέργος ήταν στενός συνεργάτη του Γιώργου Αλογοσκούφη και μετά την απομάκρυνση του τσάρου της οικονομίας , είναι φανερό ότι ξηλώνεται ο μηχανισμός που είχε δημιουργήσει .

Την ίδια ώρα , δύο χρόνια μετά το σκάνδαλο των ομολόγων , το Υπουργείο Απασχόλησης αποφασίζει να προσλάβει επενδυτικούς συμβούλους ώστε να προστατεύσει την περιουσία των ταμείων που ξεπερνά τα 29 δις από τους “ άπληστους χρηματιστές και τις άχρηστες διοικήσεις ”.

Με απόφαση που υπέγραψε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνης Πάλλη- Πετραλιά καθορίζονται οι διαδικασίες πρόσληψης συμβούλων οι οποίοι θα παρακολουθούν την αγορά και θα εντοπίζουν ευκαιρίες στο πολύπλοκο περιβάλλον του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος ..

Οπως αναφέρεται στην απόφαση ,βασικός στόχος είναι η καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση της περιουσίας των ταμείων και στρατηγική κατανομής με βάση την επιθυμητή σχέση κινδύνου – απόδοσης ..

Παραιτήθηκε ο Γ. Μέργος από το ΙΚΑ

Παρελθόν αποτελούν ο διοικητής του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Μέργος και ο υποδιοικητής Αθανάσιος Βλάχος, οι οποίοι υπέβαλαν χθες τις παραιτήσεις τους, που έγιναν δεκτές από την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη - Πετραλιά. Με αυτό τον τρόπο ανοίγει νέος κύκλος αλλαγών προσώπων σε υψηλόβαθμες θέσεις του Yπουργείου Απασχόλησης. Εντός των επόμενων δέκα ημερών οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους και στη συνέχεια το ελληνικό Kοινοβούλιο θα κληθεί να αποφανθεί για τον νέο διοικητή, ο οποίος θα κληθεί να δώσει λύση στα προβλήματα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, αφορμή για να ζητηθεί παραίτηση από τον κ. Μέργο, στενό συνεργάτη του κ. Αλογοσκούφη, ήταν κυρίως δύο γεγονότα. Το πρώτο ρήγμα δημιουργήθηκε από τη θετική απάντησή του στην πρόταση του προέδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου σχετικά με τη μείωση των ημερών εργασίας με παράλληλη μείωση των αποδοχών, ενώ αρνητικά προσμετρήθηκε και η παρέμβασή του για την εξαγορά του 35% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από το ΙΚΑ έναντι των οφειλών του Δημοσίου προς το Iδρυμα. Τα καθήκοντα του διοικητή του ΙΚΑ θα ασκεί προσωρινά ο υποδιοικητής Δημήτρης Κυρζόπουλος.

Ως επικρατέστερος για να καταλάβει τη θέση του διοικητή φέρεται ο έτερος υποδιοικητής Θεόδωρος Αμπατζόγλου. Σύμφωνα με στελέχη του Yπουργείου Απασχόλησης η επιλογή Αμπατζόγλου, θεωρείται ως η πλέον ενδεδειγμένη με το αιτιολογικό ότι ο υποδιοικητής γνωρίζει τα θέματα που πρέπει να διεκπεραιωθούν το προσεχές διάστημα, όπως η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό, η έλλειψη προσωπικού αλλά και η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: