ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Διορίστηκε από την επιτροπή ΔΕΚΟ ο νέος διοικητής του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ

Σε 15 ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του ΙΚΑ,ανακοίνωσε η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά κατά την διαδικασία ακρόασης και έγκρισης από την eπιτροπή ΔΕΚΟ του διορισμού του νέου διοικητή του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Θ. Αμπατζόγλου, υποδιοικητή του oργανισμού έως σήμερα.


Υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Αμπατζόγλου ψήφισαν οι βουλευτές - μέλη της Επιτροπής από την ΝΔ και τον ΛΑΟΣ, κατά τάχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και λευκό ψήφισαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Αμπατζόγλου - απαντώντας στα σχετικά ερωτήματα των βουλευτών - ανέφερε ότι το ΙΚΑ είναι πλεονασματικό κατά 94 εκατομμύρια ευρώ, δεδομένου ότι το έλλειμμα που παρουσιάζει ο κλάδος ασθένειας 1,5 δισ. καλύπτεται από τον πλεονασματικό κλάδο της συνταξιοδότησης.

Ως μία από τις αιτίες του προβλήματος, ο νέος διοικητής ανέφερε την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή, η οποία με βάση τα στοιχεία του 2007 υπολογίζεται σε 1,6 δισ ευρώ.

Πάνω από το 9% των επιχειρήσεων απασχολούν ανασφάλιστους, είπε χαρακτηριστικά, ποσοστό που αν αναχθεί σε εργατικό δυναμικό φθάνει το 14%.

Ο κ. Αμπατζόγλου δήλωσε πως γίνονται προσπάθειες για την άμβλυνση του προβλήματος,οι οποίες δεν είναι επαρκείς.

Πλην, όμως, διευκρίνησε, η ολοκλήρωση του Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) θα βοηθήσει να καταγραφεί το σύνολο των ασφαλισμένων και σε ηλεκτρονική βάση να παρακολουθείται ο ασφαλιστικός τους βίος.

Επιπλέον η ειδική εφαρμογή λογισμικού,που έγινε προ μηνός, για το τι δηλώθηκε και τι πληρώθηκε από τις ΑΠΔ θα βοηθήσει επίσης.

Εξήγησε ότι πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα σε δύο επίπεδα:

- Εφαρμογή ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος με στόχο να γίνονται οι διασταυρώσεις στοιχείων με το ΤΑΧΙΣ και τον ΟΑΕΔ, και

- Κάλυψη του ΙΚΑ με προσωπικό που θα απασχολείται για στοχευμένους και επιτόπιους ελέγχους στις επιχειρήσεις

Ερωτηθείς ο νέος διοικητής για το αν θα επιβαρυνθεί το ΙΚΑ από την εφαρμογή της ρύθμισης για την ΟΑ, απάντησε πως δεν είναι σε θέση να υπολογίσει το ποσό, όμως, είπε, επιβάρυνση θα υπάρξει και πάντως θα «προστεθεί» το ποσό αυτό στα 400 περίπου εκατ. ευρώ χρέους της Ολυμπιακής προς το ΙΚΑ.

Αναφερόμενος στον χρόνο παροχής των συντάξεων σε 20 ημέρες, που ετέθη ως στόχος για το ΙΚΑ, ο νέος διοικητής είπε πως θα είναι εφικτός με την ολοκλήρωση της μηχανοργάνωσης του Ιδρύματος στις αρχές του 2010 οπότε θα έχει επιτευχθεί η οριζόντια και κάθετη μηχανογράφηση και των 391 Κέντρων.

Χαρακτήρισε δυσεπίλυτο το πρόβλημα του εργασιακού καθεστώτος του υγειονομικού προσωπικού του ΙΚΑ, ωστόσο είπε αυτή την ώρα είναι σε εκκρεμότητα διαδικασία πρόσληψης 1600 ιατρών, που θα προστεθούν στους ήδη 8.519 που εργάζονται και θα καλύψουν πλήρως τις ανάγκες του Ιδρύματος.

Για την αποτίμηση των επιβαρύνσεων από εντάξεις των Ταμείων στο ΙΚΑ ΤΕΑΜ, ο κ. Αμπατζόγλου είπε πως επίκειται η οικονομική, βάσει νόμου, μελέτη από το υπουργείο Οικονομίας και όταν υπολογιστούν επακριβώς τα ποσά ανά Ταμείο θα καλυφθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ανέφερε, πάντως, ότι το Ταμείο της Εθνικής Τράπεζας δημιουργεί επιβάρυνση στο ΙΚΑ, κάτι που επιλύεται με την ρύθμιση για καταβολή τα επόμενα 15 χρόνια 25 εκατ.ευρώ.

Επίσης, το ταμείο της Τράπεζας της Ελλάδας θα καλύψει στο τέλος του 2009 το όποιο έλλειμμα προκαλέσει το ταμείο των υπαλλήλων της.

Όσο για το ΤΑΠ - ΟΤΕ ανέφερε ότι είναι, ήδη, θετικό, ενώ για το ταμείο της ΔΕΗ υπενθύμισε ότι καταβάλλεται ανελλιπώς κάθε μήνα από την 1η Αυγούστου στα ταμεία του ΙΚΑ η διαφορά που προκύπτει πέραν του πάγιου πόρου.

Σε λιγότερο, πάντως, από 4 δισ.υπολόγισε ο κ. Αμπατζόγλου τα συνολικά χρέη του κράτους προς το ΙΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: