ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

απαγόρευση του καπνίσματος - Ο νέος νόμος με μια ματιά

Μέχρι τώρα στην χώρα μας τα μέτρα για την απαγόρευση του καπνίσματος ήταν αποσπασματικά και συνήθως μη εφαρμόσιμα. Θεσπίζεται πλέον ένας Νόμος που δεν απαγορεύει απλώς το κάπνισμα, αλλά σε συνδυασμό με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αλλάζει τον τρόπο ζωής και συμπεριφοράς.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα αναπτύσσεται ένα ολοκληρωμένο σύστημα δράσεων για την απαγόρευση του καπνίσματος. Τα κύρια σημεία του Νόμου είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους και από ανηλίκους
  • Απαγόρευση χρήσης προϊόντων καπνού σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα αεροδρόμια και όλους τους σταθμούς μεταφορικών μέσων και στα ίδια τα μέσα μεταφοράς , στα κυλικεία κ.λ.π.
  • Δύνανται να διαμορφώνονται ειδικοί χώροι καπνιζόντων που διαχωρίζονται από την υπόλοιπη αίθουσα και έχουν ειδικές εγκαταστάσεις εξαερισμού.
  • Ειδικά για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εμβαδού έως 70 τ.μ. μπορούν να χαρακτηριστούν, στην άδεια λειτουργίας του ως καταστήματα αποκλειστικά για καπνίζοντες ή μη καπνίζοντες.
  • Σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας Προστασίας Ανηλίκων από τον Καπνό και το Αλκοόλ.
  • Πρόστιμο: Α. Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας και σε όποιον πουλά προϊόντα καπνού σε ανηλίκους, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης έως 1.000 € κατά την 1η διαπίστωση, έως 2.000 € με την δεύτερη παράβαση, απαγόρευση της πώλησης προϊόντων καπνού και αλκοολούχων ποτών ή αν δεν πωλούν τα παραπάνω πρόστιμο έως 20.000 € στην τρίτη παράβαση, σε περίπτωση και τέταρτης παράβασης οριστική ή προσωρινή ανάκληση της άδειας λειτουργίας.
  • Πρόστιμο: Β. Σε κάθε άλλον παραβάτη του Νόμου πρόστιμο έως 500€ ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης.
Αποστολή του Νόμου δεν είναι η απαγόρευση αλλά η πρόληψη και η προστασία της υγείας των Ελλήνων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: