ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Την Πέμπτη άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο για το ασφαλιστικό.


Διαβάσαμε στο Blog GREECE-SALONIKA

Οι τελευταίες πληροφορίες.

Oριστικοποιούνται εντός της εβδομάδος οι διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ενώ την Πέμπτη, το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, αναμένεται να εγκρίνει τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.
Την Πέμπτη, ...
υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος θα παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο τα σημαντικότερα από τα 15 μέτρα του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Σε αυτό προβλέπεται «μαχαίρι» στις συντάξεις, ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αντικίνητρα για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ενιαίο καθεστώς ασφάλισης συνταξιούχων που εργάζονται σε άλλες θέσεις εργασίας, απαγόρευση προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου, επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων, εκσυγχρονισμός του καταλόγου βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Μαΐου.

Ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και η ηγεσία του υπουργείου φαίνεται να καταλήγει σε ένα μεικτό σύστημα το οποία θα προβλέπει τα εξής:

Από το έτος εφαρμογής της ρύθμισης (το 2018) ως βάση υπολογισμού της σύνταξης, σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, θα λαμβάνονται τα δέκα τελευταία έτη.
Ωστόσο, για να υπάρξει σταδιακή εφαρμογή των αλλαγών, σε πρώτη φάση τα μισά χρόνια ασφάλισης θα υπολογίζονται με το σημερινό καθεστώς και τα άλλα μισά με το νέο. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που θα βγει στη σύνταξη το 2018 θα ακολουθήσει το εξής σύστημα:

Ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνει με βάση την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο τα πρώτα πέντε χρόνια της δεκαετίας, δηλαδή από το 2008 ως και το 2012, θα υπολογίζονται με το ισχύον σήμερα καθεστώς, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια, δηλαδή από το 2013 ως και το 2017, θα υπολογίζονται με το νέο καθεστώς. Δηλαδή θα προβλέπεται η χορήγηση βασικής σύνταξης σε συνδυασμό με την ανταποδοτική.

Το άλλο σημείο αφορά τους συντελεστές υπολογισμού της σύνταξης, με βάση τους οποίους θα υπολογίζονται οι συντάξεις από το 2018. Οι συντελεστές για την προσαύξηση της σύνταξης αναμένεται να κυμαίνονται από 0,9% ή 1% για όσους έχουν 15ετή ασφάλιση ως 2% για όσους συμπληρώνουν 40ετία.
Οι συντελεστές αυτοί θα αλλάζουν ανά πενταετία, με στόχο να επιβραβεύονται όσοι παρατείνουν την παραμονή τους στην αγορά εργασίας.

Η βασική σύνταξη με βάση τα σημερινά δεδομένα θα είναι 360 ευρώ. Το ποσό αυτό θα δικαιούνται όσοι έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης, αλλά και οι ανασφάλιστοι εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν.Συζητείται το ενδεχόμενο η βασική σύνταξη να χορηγείται στο 65ο έτος της ηλικίας, ενώ υπάρχει και εναλλακτική πρόταση η βασική σύνταξη να χορηγείται όποτε συμπληρώνονται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης

Τέλος, φαίνεται πως έχει οριστικοποιηθεί η ρύθμιση που προβλέπει ότι οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν αναλογική σύνταξη ακόμη και αν δεν συμπληρώνουν 4.500 ένσημα.

Η σύνταξη αυτή θα χορηγείται με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας και θα είναι ανάλογη με τις εισφορές που έχουν καταβάλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: