ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Κερδισμένο 10.000 ευρώ ημερησίως το ΙΚΑ Βόλου!

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ


Και όμως και ο άγιος φοβέρα θέλει... Το γνωστό ρητό βρίσκει απήχηση και εφαρμογή στο ΙΚΑ Βόλου, καθώς ο ηλεκτρονικός έλεγχος της συνταγογράφησης φαρμάκων άρχισε να αποδίδει καρπούς.

Υπολογίζεται ότι από αρχές Απριλίου που ξεκίνησε ο νέος τρόπος συνταγογράφησης ήδη το ΙΚΑ είναι κερδισμένο μόνο στο Βόλο κατά 10.000 ευρώ ημερησίως (!), ποσό που εκτιμάται ότι εξοικονομήθηκε από τις δαπάνες για φάρμακα που καταβάλλει το Ίδρυμα.

Τέλος Μαΐου εξάλλου αναμένεται το πόρισμα του ελέγχου που βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη στην Αθήνα, προκειμένου να διασταυρωθούν με ασφαλισμένους του ΙΚΑ στο Βόλο περίπου 2.000 συνταγές συγκεκριμένων οικογενειακών γιατρών που εκτελέστηκαν σε συγκεκριμένα φαρμακεία. Ο έλεγχος κρίθηκε απαραίτητος, καθώς η φαρμακευτική δαπάνη για το ΙΚΑ στο Βόλο εκτοξεύθηκε στα ύψη. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μόνο τα τελευταία τρία χρόνια οι δαπάνες είχαν αυξηθεί κατά 40%.

Παράλληλα προωθείται και μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να αρχίσουν να αποδίδονται σε όλους τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ ατομικά συνταγολόγια, όπως ισχύει αντίστοιχα στον ΟΓΑ και στο ΤΕΒΕ. Ο γιατρός θα είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό του κάθε ασφαλισμένου αλλά και ο ίδιος ασφαλισμένος τι φάρμακα θα πρέπει να του χορηγηθούν, έτσι ώστε να αποτρέπεται η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση σε φάρμακα συγκεκριμένων εταιρειών!!!
Από αρχές Απριλίου τόσο στο Βόλο όσο και σε όλα τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ σε όλη τη Μαγνησία η μείωση των συνταγών είναι αισθητή. Οι γιατροί είναι πλέον «φειδωλοί» στην παροχή συνταγών όπως επίσης και στην χορήγηση μεγάλων ποσοτήτων φαρμάκων.

«Είχαμε φτάσει στο σημείο φάρμακα που κοστίζουν από 80 μέχρι και 110 ευρώ να γράφονται σωρηδόν. Μέσα σε ένα μήνα δύο και τρεις συνταγές στον ίδιο ασθενή» επεσήμανε στέλεχος του ΙΚΑ, θέλοντας να καταδείξει και τη συνευθύνη των ασφαλισμένων, που εξαιτίας κυρίως της ανασφάλειας που προκαλούν διάφορες παθήσεις έχουν μετατρέψει τα σπίτια τους σε φαρμακαποθήκες.

Οι συνταγές πλέον, μόλις τελειώνει το συνταγολόγιο, σκανάρονται και περνιούνται στο ειδικό μηχανογραφημένο σύστημα ΟΠΣ, από το οποίο τα ελέγχει και κάνει τις αντίστοιχες συγκρίσεις συγκεκριμένη υπηρεσία.
Με αυτό τον τρόπο το ΙΚΑ μπορεί πλέον να υπολογίζει πόσα πληρώνει σε κάθε φαρμακείο και να καταγράφει με ακρίβεια πόσα φάρμακα διέθεσε στους ασφαλισμένους του.
Την ίδια ώρα το Κέντρο Εκκαθάρισης Συνταγών εκδίδει μηνιαίες αναφορές για τις συνταγές που υπέγραψε ο κάθε γιατρός στη διάρκεια του προηγούμενου μήνα, με αναλυτικές πληροφορίες για τα φάρμακα που συνέστησε και το κόστος τους. Αντίστοιχες αναφορές γίνεται προσπάθεια να μπορούν να εκδοθούν και για την κίνηση κάθε φαρμακείου και υποκαταστήματος του ΙΚΑ σε επίπεδο νομού ή περιφέρειας.

Συντάκτης: Βάσω Κυριαζή

Δεν υπάρχουν σχόλια: