ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Τhis is IKA …και για τους νέους δημοσίους υπαλλήλους


Από το 2013 το δημόσιο παύει να ασφαλίζει το ίδιο τους δημοσίους υπαλλήλους και όσοι θα προσλαμβάνονται σε αυτό, στα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ θα ασφαλίζονται για κύρια σύνταξη στο ΙΚΑ , σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Καθημερινής» Έτσι στην ουσία αρχίζει η δημιουργία των τριών κύριων ταμείων ασφάλισης , με το ΙΚΑ να αποτελεί τον κύριο φορέα για όλους τους μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα συζητηθεί τη Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή της επόμενες μέρες,επιφέρει βασικές αλλαγές στο ισχύον σύστημα με σημαντικές περικοπές στις συντάξεις , τα ηλικιακά όρια για συνταξιοδότηση , ενώ από το 2018 αλλάζει σχεδόν όλη η δομή τους συστήματος αφού καθιερώνεται η απονομή συντάξεων με βάση την αρχή της ανταποδοτικότητας με τις εισφορές του ασφαλισμένου. Επίσης από το 2020 είναι ανοικτό και το ενδεχόμενο της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης πάνω από το 65ο έτος της ηλικίας με βάση την αύξηση του προσδόκιμου ζωής .

Στο μεταξύ στο μνημόνιο που ψηφίστηκε  στη Βουλή για το πρόγραμμα στήριξης της Ελληνικής  Οικονομίας για τον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης αναφέρονται οι παρακάτω άξονες :

1 Μέχρι το Δεκέμβριο του 2015, συνταξιοδότηση στην ηλικία των 65 ετών για όλους, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν ασφαλιστεί προ της 1ης Ιανουαρίου 1993.

2 Αύξηση της απαιτούμενης ηλικίας για συνταξιοδότηση των γυναικών που υπηρετούν στον δημόσιο τομέα στα 65 χρόνια μέχρι το 2013.

3 Ενίσχυση της σύνδεσης των εισφορών με τα επιδόματα.

4Υπολογισμό των συντάξεων σύμφωνα με το σύνολο του εργασιακού βίου.

5 Μια μέση ετήσια λογιστική μεταφορά ύψους 1,2.

6 Τιμαριθμοποίηση των συντάξεων.

7 Εναν αυτόματο μηχανισμό προσαρμογής που να συνδέει το έτος συνταξιοδότησης με την αύξηση στην προσδοκώμενη διάρκεια ζωής κατά το έτος συνταξιοδότησης.

8 Αυξημένη ελάχιστη περίοδο εισφορών από 37 σε 40 έτη μέχρι το 2015.

9 Περιορισμένη χρήση της πρόωρης συνταξιοδότησης στα 60 έτη από την 1η Ιανουαρίου 2011, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, και όσων έχουν 40 χρόνια εισφορών.

10 Αναθεωρημένο σύστημα παροχής αναπηρικών συντάξεων.

11 Μείωση (κατά 6% τον χρόνο) των συντάξεων για εκείνους που θα συνταξιοδοτούνται μεταξύ των 60 και 65 ετών με λιγότερα από 40 χρόνια εισφορών.

12 Καμία ειδική μεταχείριση για όσους έχουν ασφαλιστεί προ της 1ης Ιανουαρίου 1993.

13 Σημαντικές περικοπές στη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (σε όχι περισσότερα από 10% του συνόλου).

14 Ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για όλους πάνω από 65 ετών υπολογισμένη με βάση τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης.

15 Μείωση των συνταξιοδοτικών Ταμείων σε τρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: