ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Απάτη εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του ΙΚΑ


ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ




...στο φως από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Απάτη εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του ΙΚΑ

"Συναγερμός" χτύπησε στα γραφεία του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έπειτα από καταγγελία του ΙΚΑ για οικονομική απάτη σε βάρος του Ασφαλιστικού Οργανισμού.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, η οικονομική ζημία που υπέστη το ΙΚΑ, ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
Όπως έγινε γνωστό από τις αρχές, ως δράστες φέρονται τρία άτομα ηλικίας 47, 44 και 33 ετών, τα οποία κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη κατ’ επάγγελμα και κατάχρηση δημοσίου χρήματος.
Σύμφωνα με την αστυνομία, στο πλαίσιο διερεύνησης μετά από σχετική καταγγελία του Ιδρύματος, διαπιστώθηκε ότι κατασκευαστική εταιρεία, παρόλο που κήρυξε πτώχευση από τον Ιανουάριο του 2006, συνέχισε να υποβάλλει μέσω διαδικτύου έως και τις 12 Νοεμβρίου 2009, Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (Α.Π.Δ.) για 197 άτομα, που υποτίθεται ότι εργάζονταν σ’ αυτήν, χωρίς όμως να πληρώνει τις αντίστοιχες εισφορές στο ΙΚΑ.
Έπειτα από ψηφιακό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι οι Α.Π.Δ. από την πτωχεύσασα εταιρεία απεστάλησαν μέσω διαδικτύου προς το ΙΚΑ, ενώ προέκυψαν ηλεκτρονικά ίχνη, τα οποία αντιστοιχούσαν στα λογιστικά γραφεία των τριών κατηγορουμένων.
Η ζημία που διαπιστωμένα έχει υποστεί το ΙΚΑ από τη δραστηριότητα των τριών κατηγορουμένων και μόνο για χρονικό διάστημα 12 μηνών, ανέρχεται σε 411.000 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται οι αποδοχές, λόγω της πλασματικής ασφάλισης των υπαλλήλων.
Η υπόθεση διαβιβάστηκε στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ σε εξέλιξη είναι από αρμόδιους υπαλλήλους του ΙΚΑ, η διαδικασία καταγραφής της συνολικής ζημιάς, η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ. 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: