ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2010

Ανέλαβε και επίσημα τη διοίκηση του ΙΚΑ ο Ρ. Σπυρόπουλος

 
Ανέλαβε και επίσημα τη διοίκηση του ΙΚΑ ο Ρ. Σπυρόπουλος
Παρουσία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέα Λοβέρδου πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής της Διοίκησης του ΙΚΑ από τους κ.κ. Θεόδωρο Αμπατζόγλου και Ροβέρτο Σπυρόπουλο.
«Δουλέψαμε με τον κ. Αμπατζόγλου επί εννέα μήνες κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και ο τελικός απολογισμός είναι θετικός» είπε ο κ. Λοβέρδος, εξηγώντας ότι στην συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τους ευρωπαίους εκπροσώπους ήταν στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει μία μικρή αλλά χαρακτηριστικότατη αύξηση των εσόδων του Οργανισμού από εισφορές και ταυτόχρονα μία ραγδαία πτώση της τιμής των φαρμάκων που ξεπέρασε τον Ιούνιο το 20%.
Ο υπουργός ευχαρίστησε τον απερχόμενο διοικητή του ΙΚΑ για τη συνεργασία που είχε και καλωσόρισε τον νέο διοικητή Ροβέρτο Σπυρόπουλο. Του ευχήθηκε να οπλιστεί με κουράγιο και υπομονή εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη αποδοτικότητα τους επόμενους κρίσιμους μήνες. «Αναζητούμε με πολύ μεγάλη αγωνία αλλά συγχρόνως δύναμη και πάθος την εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος σταθερότητας που σημαίνει πολύ μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων του Οργανισμού από εισφορές και την παγίωση αυτής της μείωσης της φορολογικής δαπάνης», είπε ο υπουργός.
«Θέλουμε ακόμη, πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος, σε αυτό το χρονικό διάστημα να συνεργαστούμε και με το υπουργείο Υγείας με τον καλύτερο τρόπο ώστε να μειωθεί η δική μας δαπάνη ως ασφαλιστικού οργανισμού απέναντι στη δημόσια υγεία με μία σειρά συμφωνημένων υποκοστολογήσεων που θα ανακουφίζουν το «βαλάντιο» του ΙΚΑ και των ασφαλισμένων και θα βοηθήσουν στην καλύτερη συνεργασία του οργανισμού με το Υπουργείο Υγείας». Μια συνεργασία η οποία έχει ήδη ξεκινήσει καλά με την συμφωνία για την μεταφορά των μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο Υγείας.
Τα κύρια σημεία των παρεμβάσεών του αλλά και τα προβλήματα όπου θα πρέπει να εφισταθεί η προσοχή της νέας Διοίκησης ανέφερε στον χαιρετισμό του ο απερχόμενος Διοικητής κ. Αμπατζόγλου χαρακτηρίζοντας ως άριστη την επιλογή του κ. Σπυρόπουλου. Ως μεγαλύτερο έργο χαρακτήρισε την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Ανακεφαλαίωσης Ενσήμων και του Σχήματος Επιτάχυνσης Συντάξεων επισημαίνοντας την ανάγκη στελέχωσης αυτών των υπηρεσιών.
Σημαντικά ήταν επίσης, όπως ανέφερε, τα μέτρα για την συγκράτηση των Εσόδων, η ομαλή ένταξη οκτώ νέων ταμείων στο ΙΚΑ, η ίδρυση και λειτουργία της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Συνταγών που θα επιφέρει για φέτος εξοικονόμηση 250 εκατ. ευρώ, η θέσπιση μέτρων που οδηγούν στην περιστολή δαπανών ύψους 80 εκατ. ετησίως στον τομέα των ιατρικών υλικών και τέλος τα μέτρα διαφάνειας στον τομέα της περιουσίας του Ιδρύματος.
Ως κύρια προβλήματα ανέφερε την έλλειψη προσωπικού (4.000 διοικητικοί, 1.000 γιατροί, 1500 υγειονομικοί υπάλληλοι), τις οφειλές του Δημοσίου προς το ΙΚΑ που δημιουργούν πρόβλημα ρευστότητας, και την διαρκή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.
Με πλήρη επίγνωση των τεράστιων ευθυνών που του ανατίθονται από την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας και πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει, το τεράστιο έργο που πρέπει να συντελεστεί και των προσδοκιών όλων που απαιτούν την οικοδόμηση δομών και λειτουργιών κοινωνικής ασφάλισης που να πληρούν ανάγκες και απαιτήσεις, δήλωσε ότι αναλαμβάνει τη Διοίκηση του ΙΚΑ ο κ. Σπυρόπουλος.
Ενίσχυση και σεβασμός του κοινωνικού διαλόγου, απόλυτη συνεργασία και σεβασμός στις αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας με στόχο την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, και επεξεργασία ενός 3ετούς προγράμματος δράσης για την υλοποίηση βασικών στόχων, είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθεί ο κ. Σπυρόπουλος.
Οι στόχοι είναι δέκα, όπως εξήγησε ο ίδιος, και αφορούν την μείωση της εισφοροδιαφυγής που ανέρχεται σήμερα στο 30% με δείγματα ετήσιας βάσης 5%, την ολοκλήρωση και επέκταση των μηχανογραφικών υποδομών, εποπτείας και ελέγχου όλων των λειτουργιών, τον εξορθολογισμό όλων των δαπανών, την αυστηρή εποπτεία όλων των δαπανών περίθαλψης, την αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας του ΙΚΑ, την δημιουργία κοινοπρακτικής δομής ανάμεσα στο ΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ για κοινές δράσεις προμηθειών και ελέγχου, τη μεταστέγαση όλων των υπηρεσιών σε ενιαίο κτίριο για μείωση των δαπανών στέγασης και αύξηση της παραγωγικότητας, την βελτίωση των συνθηκών εργασίας με αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, και τέλος την έμφαση στη διαβούλευση με στόχο την εμπέδωση αντίληψης συνεργασίας, υπευθυνότητας και συνευθύνης.
Ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε ότι έχει πλήρη συναίσθηση των προσδοκιών όλων και δεσμεύθηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να δικαιώσει αυτές τις προσδοκίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: