ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη σε ΙΚΑ και ΟΓΑ

 ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ

Σε αναζήτηση 300 εκατ. ευρώ βρίσκεται ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) για να καλύψει τις ανάγκες του μέχρι το τέλος του έτους. Για τις ανάγκες του ΟΑΕΕ ενημέρωσε ο νέος διοικητής του Ταμείου Γ. Βουδούρης τους διοικητές των τριών άλλων μεγάλων Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ) σε σύσκεψη που είχαν χθες, στο ΙΚΑ, για να συντονίσουν τη δράση τους στη μείωση των φαρμακευτικών και ευρύτερα των δαπανών στον τομέα της υγείας. 


Οι πρόεδροι του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος, του ΟΑΕΕ Γ. Βουδούρης, του ΟΓΑ Π. Πέτρουλας, του ΟΠΑΔ Κ. Σουλιώτης και οι υποδιοικητές του ΙΚΑ συζήτησαν το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων 


Ο σχεδιασμός που συζητήθηκε προβλέπει παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν στην καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στη δημιουργία κοινοπραξίας μεταξύ των Ταμείων για αγορά υπηρεσιών υγείας αλλά και προϊόντων (αναλώσιμα κ.λπ.) ώστε να επιτυγχάνονται καλύτερες συμφωνίες στις τιμές. Τον Ιούνιο, στο ΙΚΑ, η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 28% και στον ΟΓΑ κατά 24,5%. Οπως είπε ο νέος διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, αν επιτευχθούν οι στόχοι βελτίωσης των εσόδων, δυνητικά θα μπορούσε να μειωθούν οι εισφορές από το 2012 (η προθεσμία για τη ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία, λήγει στις 15 Οκτωβρίου). Και εκτίμησε ότι «μπορεί να δημιουργηθεί "ενάρετος κύκλος" συνεργασίας για το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών με τους επιχειρηματίες».
«Προσπαθούμε να περικόψουμε την κατάχρηση, χωρίς να περιορίσουμε τη χρήση», ανέφερε ο διοικητής του ΟΓΑ, Παναγιώτης Πέτρουλας, προσθέτοντας ότι στο Ταμείο του οι φαρμακευτικές δαπάνες για τον Ιούνιο μειώθηκαν 24,5%, ενώ περιορίστηκαν κατά 38% οι συνταγογραφήσεις με μηδενική συμμετοχή.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης η σταδιακή επανεξέταση του κανονισμού υγειονομικών παροχών κάθε Ταμείου, το θέμα της απογραφής των συνταξιούχων, η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για την πληρωμή συντάξεων από 1/1/2011 και πιθανά μέτρα-κίνητρα για περιορισμό της εισφοροδιαφυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: