ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Ξεφύτρωσαν 80.000 τυχεροί για σύνταξη

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ...

 50.000 ΠΡΟΩΡΕΣ ΚΑΙ 30.000 ΑΝΕΛΠΙΣΤΕΣ ΛΟΓΩ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΜΗΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗΣ 3ΕΤΙΑΣ


Σε περισσότερες από 50.000 υπολογίζονται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που... θεμελίωσε το νέο Ασφαλιστικό, ενώ τουλάχιστον άλλες 30.000 ανασφάλιστοι προσδοκούν τώρα να πάρουν την κατώτατη σύνταξη, ενώ ήταν «ξεγραμμένοι» από το ΙΚΑ. 

Με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου 3863/10 τον περασμένο Ιούλιο, προβλέφθηκε η αναδρομική θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στις μητέρες των οποίων ενηλικιώθηκε το παιδί πριν να κλείσουν το 50ό έτος της ηλικίας.
Με βάση την προηγούμενη νομοθεσία, αυτές οι ασφαλισμένες είχαν χάσει το δικαίωμα στην πρόωρη συνταξιοδότηση (στα 50 έτη με μειωμένη ή στα 55 με πλήρη) καθώς απαιτούνταν τρεις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση των μητέρων, οι οποίες μάλιστα θα έπρεπε να συνυπάρχουν:
α) ανήλικο τέκνο β) 5.500 ένσημα και γ) συμπλήρωση 50ού έτους.
Με τη νέα ρύθμιση, αρκεί η μητέρα να είχε 5.500 ένσημα (18,3 έτη) όταν το παιδί της ήταν ανήλικο προκειμένου να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Τρέχουν για να συνταξιοδοτηθούν
Θα συνταξιοδοτηθεί βέβαια όταν συμπληρώσει το 50ό (μειωμένη) ή το 55ο (πλήρης).
Οι γυναίκες που το 2011 απέκτησαν τέκνο ή συμπλήρωσαν 5.500 ένσημα (συνύπαρξη δύο προϋποθέσεων) κατοχυρώνουν το 52 έτος, εάν αυτό συμβεί το 2012 το 55ο και το 2013 το 60ό έτος της ηλικίας για συνταξιοδότηση.
Με την πρόβλεψη αυτή, πολλές γυναίκες που δεν είχαν ελπίδα να βγουν στη σύνταξη πριν από το 57ο (με 10.000 ένσημα, όμως) ή το 60ό (για ασφαλισμένες πριν από το 1993 με 4.500 ένσημα) ή, τελικά, στο 65ο έτος της ηλικίας, τώρα ετοιμάζουν αιτήσεις-παραιτήσεις, προκαλώντας πονοκέφαλο στο ΙΚΑ.
Κι αυτό καθώς οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπολογίζουν σε 50.000 τις πρόσθετες-πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που θα κληθεί να πληρώσει το ΙΚΑ σε μητέρες που είχαν ανήλικο όταν είχαν συμπληρώσει 5.500 ένσημα.
Τέτοια δε έκπληξη ένιωσαν οι υπάλληλοι του ΙΚΑ που αρνούνται να εφαρμόσουν τη ρύθμιση. Μάλιστα, στο υπουργείο Εργασίας έγιναν δύο συσκέψεις προς τούτο και αποφασίστηκε εντός των επόμενων ημερών να σταλεί στο ΙΚΑ ειδική εγκύκλιος... αναγκαστικής πειθούς.
Ανατροπή μελετών
Πέραν των μητέρων που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα ανατρέποντας τις αναλογιστικές μελέτες της κυβέρνησης, με το νέο Ασφαλιστικό υπολογίζεται ότι το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία (ΟΑΕΕ κ.ά.) θα υποχρεωθούν να πληρώσουν άλλες 30.000 (κατώτατες) συντάξεις (430-485 ευρώ και μαζί με το ΕΚΑΣ έως και 720 ευρώ) σε ανέργους και ανασφάλιστους οι οποίοι κάποια στιγμή εργάστηκαν αλλά δεν συμπλήρωναν τις ελάχιστες προϋποθέσεις λήψης σύνταξης (15 έτη ή 4.500 ένσημα).
Στην περίπτωση που έχουν έως 12 έτη ασφάλισης (3.600 ένσημα), ανεξαρτήτως σε ποια χρονική στιγμή ασφαλίστηκαν στο παρελθόν και το 2011 συμπληρώνουν το 65ο έτος, μπορούν να αναγνωρίσουν 3 πλασματικά έτη για να βγουν στη σύνταξη.
Για τις γυναίκες, που πρωτοασφαλίστηκαν προ του 1993, όπως και για τους άνδρες που έχουν Βαρέα (ΒΑΕ) η αναγνώριση έως 3 ετών πλασματικού χρόνου μπορεί να γίνει στο 60ό έτος, ενώ για τις γυναίκες στα ΒΑΕ ακόμη και στο 55ο έτος.
Στις περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης, η δεύτερη σύνταξη (π.χ. από τον ΟΑΕΕ, όταν έχει συνταξιοδοτηθεί από το ΙΚΑ) χορηγείται με 20 έτη ασφάλισης και με 16 χρόνια το 50%. Είναι προφανές ότι εάν ο πλασματικός χρόνος (πτυχίο, παιδιά κ.ά.) έχει χρησιμοποιηθεί για την α' σύνταξη (ΙΚΑ) δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη δεύτερη.
Αυτοί οι ασφαλισμένοι με λιγότερα από 4.500 ένσημα δεν υπολογίζονταν καν στις αναλογιστικές μελέτες ως μελλοντικοί λήπτες συντάξεων, καθώς δεν συμπλήρωναν το όριο των 15 ετών ασφάλισης.
Τώρα, με τα πλασματικά χρόνια, θα πάρουν σύνταξη και, όπως αναφέρουν πηγές της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, συνυπολογιζομένων αυτών των παροχών -και σε συνδυασμό πάντα με τις 50.000 συνταξιοδοτήσεις μητέρων που είχαν ανήλικο με 5.500 ένσημα που προεκθέσαμε- μπορούν να... ανατρέψουν τα ευρήματα των αναλογιστικών μελετών.
Και αυτό γιατί ό,τι «εξοικονομεί» το σύστημα από τη μεσοπρόθεσμη αύξηση του ορίου ηλικίας όλων των ασφαλισμένων και τη μελλοντική (από το 2015) μείωση των συντάξεων, αποσταθεροποιείται την προσεχή 3ετία με τα μεταβατικά όρια.
Κάτι που ενισχύει το κύμα φυγής στη σύνταξη, απαλλάσσοντας εργοδότες και κράτος από το υψηλόμισθο προσωπικό και μεταβιβάζοντας στο ασφαλιστικό σύστημα τη σχετική (μικρότερη, πάντως) δαπάνη.
Ως λογική συνέπεια, και ενόσω δεν προβλέπονται νέοι πόροι ενίσχυσης των εσόδων του Ασφαλιστικού ή δεν περιορίζεται η εισφοροδιαφυγή και εισφοροαποφυγή, «μονιμοποιείται» η περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης. *

Δεν υπάρχουν σχόλια: