ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Κατασχέσεις και δεσμεύσεις λογαριασμών από Δευτέρα για τα ταμεία…

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ...


Νέο σύστημα παρακράτησης εισφορών στα ταμεία, θα εφαρμοστεί αμέσως μετά τη λήξη της ρύθμισης χρεών, η ισχύς της οποίας τερματίζεται σήμερα.

Το νέο σύστημα θα προβλέπει bonus για τους συνεπείς εργοδότες και πιθανόν μείωση των εισφορών  σε βάθος χρόνου, μετά το 2012,  εφόσον φανεί ότι αποδίδει καρπούς.

Για δύο μήνες τώρα με εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είχαν ανασταλεί πλειστηριασμοί και όλες οι ενέργειες εκτέλεσης αναγκαστικών μέτρων.

Με την εκπνοή της ημερομηνίας, θα αρχίσουν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων  και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών ακόμα και σε βάρος τρίτων (π.χ. σύζυγοι, παιδιά κλπ).

Ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος και ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Ηλίας Κικίλιας μελέτησαν  το σύστημα είσπραξης εισφορών σε Γερμανία και Γαλλία ώστε να εφαρμόσουν το συντομότερο δυνατό το πιο επιτυχημένο  μοντέλο.

Στόχος είναι να μη συσσωρεύονται οφειλές πάνω από ένα χρόνο, καθώς  οι επιχειρηματίες αποφεύγουν να μπουν στη διαδικασία αποπληρωμής υπέρογκων χρεών, πιστεύοντας ότι κάποτε ως δια μαγείας , ασκώντας πολιτικές πιέσεις ή με συνεχείς ρυθμίσεις, οι οφειλές θα «εξαερωθούν»...

Δράμα σκοτεινό στους εισπρακτικούς μηχανισμούς

Οι εισπρακτικοί μηχανισμοί, πάντως, βρίσκονται σε δραματική κατάσταση. Παρότι η εισφοροδιαφυγή έχει φτάσει στο αστρονομικό ύψος των 15 δισ. ευρώ, η επιστολή με τη βεβαιωμένη οφειλή - η λεγόμενη πράξη επιβολής - λόγω έλλειψης προσωπικού και γραφειοκρατίας μπορεί να καθυστερήσει και 3-4 χρόνια να φτάσει στον οφειλέτη!

Επρεπε να φτάσουν τα πράγματα στο μη περαιτέρω για να αποφασιστεί να αποστέλλονται βεβαιώσεις εξπρές.

Ο επιχειρηματίας, από την πλευρά του, αφού δε δέχεται οχλήσεις και δεν χρειάζεται ασφαλιστική ενημερότητα για σύσταση εταιρίας, δανειοδότηση και αγοραπωλησία ακινήτου,  βολεύεται με την αφασία της κεντρικής διοίκησης.
Πάντως η ρύθμιση χρεών που λήγει σήμερα είχε απογοητευτικά αποτελέσματα αν και χτες – όπως πάντα την τελευταία στιγμή -οι οφειλέτες σχημάτισαν ουρές και πήραν μέρος σε αψιμαχίες (επικράτησε ένταση στο υποκατάστημα του ΟΑΕΕ στη Δάφνη) για να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Στο ΙΚΑ , ρύθμισε ένας στους 14, ενώ στον ΟΑΕΕ προσήλθαν 17.000 οφειλέτες από 200.000.

Ένα μέτρο που θα προωθήσει ο ΟΑΕΕ στο μέλλον, ώστε να εισπράττει τις τρέχουσες εισφορές και να μην κεφαλαιοποιούνται οι οφειλές, είναι η επιβράβευση των συνεπών επαγγελματιών. Το κέρδος θα είναι να μην αυξάνονται οι εισφορές τους, οι οποίες αναπροσαρμόζονται κατά 15% κάθε τριετία.

Σήμερα, οι παλαιοί ασφαλισμένοι πληρώνουν εισφορά 680 ευρώ το δίμηνο κατά μέσο όρο, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο μέσα στην κρίση. Επίσης ο Οργανισμός έχει εισηγηθεί στο υπουργείο Εργασίας και τη μείωση των εισφορών έως ότου φανούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στην αγορά.

Μέγας οφειλέτης το Δημόσιο

Από τους συνολικά 800.000 οφειλέτες (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) οι 100.000 είναι φορείς του Δημοσίου, οι 250.000 αγρότες και οι  450.000 επιχειρήσεις και αυταπασχολούμενοι. Οι μεγαλύτεροι από τους οφειλέτες του ΙΚΑ  είναι ΔΕΚΟ, υπουργεία, κρατικά θέατρα, η Λυρική Σκηνή, εκπαιδευτικά ιδρύματα, Ναυπηγεία, συνεταιρισμοί και κυρίως Δήμοι.

Τα σκήπτρα κατέχει η χρεοκοπημένη Ολυμπιακή που οφείλει 390 εκατ. ευρώ, ενώ ψηλά στη λίστα εμφανίζονται η ΔΕΗ  και  οι δήμοι Περάματος και Αμαρουσίου. Μεγάλα ποσά  - δανεικά και αγύριστα – οφείλουν πολλές προβληματικές επιχειρήσεις της δεκαετίας του 80 όπως το Μινιόν, το “Ακρον Ηλιον”, η βιομηχανία Αιγαίον και η Πειραϊκή - Πατραϊκή.

Με τη ρύθμιση που λήγει σήμερα παρέχεται η δυνατότητα εξόφληση των οφειλών με ευνοϊκούς όρους (εκπτώσεις 80% και 60% για εφάπαξ εξόφληση ή καταβολή μέχρι 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αντίστοιχα). Αν το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ, η αποπληρωμή μπορεί να γίνει και σε 48 δόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: