ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Από κόσκινο συνταγές, παροχές

Τρία µέτρα για τον έλεγχο των δαπανών υγείας προωθεί το υπουργείο Εργασίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΤΑ ΝΕΑ online : Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010
 
Σε τρία µέτωπα εστιάζεται η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για να αντιµετωπίσει τις ανεξέλεγκτες δαπάνες υγείας που κοστίζουν στα ασφαλιστικά ταµεία 3,5 δισ. ευρώ ετησίως.
Η υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση κάνει σήµερα πρεµιέρα στον Οργανισµό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελµατιών (ΟΑΕΕ), η απογραφή όλων των συνταξιούχων ήδη έχει αρχίσει και ο έλεγχος βγάζει λαβράκια ενώ προωθείται η καθιέρωση ενιαίων για όλα τα Ταµεία πακέτων παροχών και καλύψεων, καθώς και ανώτατα όρια στις συνταγές φαρµάκων. Ειδικότερα το υπουργείο Εργασίας προωθεί:

1 Υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση
Την υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση (από τους γιατρούς) και εκτέλεση (από τους φαρµακοποιούς) των συνταγών. Το µέτρο – που θα καταργήσει τα συνταγολόγια και την υποχρέωση της προηγούµενης θεώρησης των συνταγών για ποσά άνω των 150 ευρώ – αρχίζει να εφαρµόζεται σήµερα από τον ΟΑΕΕ και θα επεκταθεί από τις αρχές του 2011 σε όλα τα Ταµεία. Εκτιµάται ότι µε το ηλεκτρονικό µπλόκο στην παράνοµη και κατευθυνόµενη συνταγογράφηση και στην εικονική χρήση των συνταγών θα εξοικονοµηθούν πόροι πάνω από 1 δισ. ευρώ το 2011 (η φαρµακευτική δαπάνη έφτασε το 2009 τα 5 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς τα ασφαλιστικά ταµεία).

Τα πρώτα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την ηλεκτρονική σάρωση συνταγών της Γενικής Γραµµατείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων δείχνουν ότι εντοπίστηκαν στο ΙΚΑ γιατροί να γράφουν φάρµακα από 60.000 έως 200.00 ευρώ τον µήνα! Οι γιατροί που εµφανίζονται πρώτοι στη λίστα είναι γυναικολόγοι, παθολόγοι, ψυχίατροι και νευρολόγοι. Οι περιοχές δε στις οποίες έχουν εντοπιστεί οι µεγαλύτερες παραβάσεις είναι η Εδεσσα, η Λευκάδα, το Ηράκλειο Κρήτης, η Καλαµάτα και φυσικά η Αθήνα, όπου εντοπίστηκε παθολόγος να γράφει φάρµακα αξίας 200.000 ευρώ µηνιαίως.

Η σάρωση των συνταγών του ΙΚΑ έδειξε επίσης ότι 892 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, πάλι παθολόγοι - διαβητολόγοι και ψυχίατροι, αλλά και ανειδίκευτοι γιατροί των κέντρων ΕΣΥ που υπερσυνταγογραφούσαν είχαν ο καθένας τον αποκλειστικό του φαρµακοποιό που εκτελούσε τις συνταγές κατά 100% µε την ανοχή ή τη συνέργεια και του ασφαλισµένου.

Ενδεικτικά, γιατρός παθολόγος µέσα σε ένα µήνα έγραψε 7.500 συνταγές (!) για φάρµακα αξίας 174.000 ευρώ. Το ίδιο διάστηµα, άλλος γιατρός έγραψε 8.472 συνταγές συνολικής αξίας 166.874 ευρώ!

2 Απογραφή των συνταξιούχων
Η απογραφή άρχισε από τον ΟΑΕΕ. Θα ακολουθήσουν εντός του έτους το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ. Στο ΙΚΑ η σχετική επιστολή για την απογραφή θα σταλεί στους συνταξιούχους του Ταµείου εντός των επόµενων εβδοµάδων. Στη συνέχεια, οι ασφαλισµένοι θα έχουν την υποχρέωση επιστροφής του φακέλου (ταχυδροµικά) στο ΙΚΑ µε τα στοιχεία ταυτότητας και τον τόπο διαµονής. Με την απογραφή θα διαπιστωθεί κατά πόσον καταβάλλονται συντάξεις σε µη δικαιούχους (π.χ. νεκρούς) ή αν υπάρχουν διπλοσυνταξιούχοι που έχουν υπερβεί το πλαφόν. Μόνο στο ΙΚΑ εκτιµάται πως 10.000 συντάξεις καταβάλλονται σε πρόσωπα που δεν ζουν. Σηµειώνεται πως στο µικροσκόπιο του υπουργείου Εργασίας έχουν µπει 200.000 «ύποπτες» συντάξεις, µε στόχο να διαπιστωθεί αν υπάρχουν παρατυπίες. Οι διπλοσυνταξιούχοι, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, όσοι έχουν πάρει αναπηρική σύνταξη αλλά και οι 9.100 υπερήλικοι είναι οι τέσσερις «οµάδες» που θα βρεθούν στο επίκεντρο εξονυχιστικών ελέγχων.

3Ενιαίες παροχές για όλα τα Ταµεία
Την επεξεργασία και καθιέρωση των ενιαίων για όλα τα ασφαλιστικά ταµεία πακέτων παροχών και καλύψεων, καθώς και ανώτατα όρια στις συνταγές φαρµάκων, θα εξετάσουν επιτροπές µε τη συµµετοχή ειδικών επιστηµόνων που θα δηµιουργήσει το Συντονιστικό Συµβούλιο Παροχών Υγείας (ΣΥΣΠΥ) και αναµένεται να ολοκληρωθεί το 2011.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Ηλ. Κουτρουµάνης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της καθιέρωσης ενιαίου πακέτου παροχών για όλα τα Ταµεία για «να µπει µια τάξη».

ΣΤΟ ΙΚΑ παθολόγος έγραψε 7.500 συνταγές για φάρµακα αξίας 174.000 ευρώ σε έναν µήνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: