ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Στον εισαγγελέα η λίστα με τους 200 γιατρούς που κατάκλεβαν το ΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ





Έναν κατάλογο με τους «πρωταθλητές» στη συνταγογράφηση φαρμάκων έχει στα χέρια της η διοίκηση του ΙΚΑ. Πρόκειται για 200 γιατρούς, οι οποίοι επί τρεις μήνες, δηλαδή από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2010, κατάκλεβαν το Ίδρυμα, συνταγογραφώντας ακόμη και σκευάσματα άσχετα με την ειδικότητά τους, βάζοντας στην τσέπη εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα», στον κατάλογο των «πρωταθλητών» του ΙΚΑ, στον οποίο δόθηκε και το κωδικό όνομα «Τhe Champions», περιλαμβάνονται παθολόγοι, γενικοί χειρουργοί, νευρολόγοι, γενικοί γιατροί, καρδιολόγοι, οδοντίατροι, οφθαλμίατροι, πλαστικοί χειρουργοί, αλλά και ανειδίκευτοι γιατροί που συνεργάζονται με το Ιδρυμα.

Στο στόχαστρο των ελεγκτών του ΙΚΑ έχουν μπει επίσης εκατοντάδες φαρμακοποιοί, οι οποίοι εκτελούσαν χιλιάδες συνταγές, πολλοί σε συνεργασία με τους συγκεκριμένους γιατρούς. Για τους εν λόγω φαρμακοποιούς και τη δράση τους, κατά το ίδιο τρίμηνο, έχει συνταχθεί δεύτερη λίστα.

Επίσης υπάρχει τρίτη λίστα με ονόματα φαρμακευτικών εταιρειών. «Πρόκειται για την κομπίνα της δεκαετίας, που στήθηκε σε βάρος των ασφαλισμένων και των Ασφαλιστικών Ταμείων» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Κουτρουμάνης.

Ο κατάλογος, με τον κωδικό «Τhe Champions», βρίσκεται ήδη καθ΄ οδόν προς τις εισαγγελικές αρχές.

Πρώτοι στη λίστα οι παθολόγοι

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο υποδιοικητής του ΙΚΑ,  Ι. Σαριβουγιούκας, την πρώτη θέση στη λίστα των «πρωταθλητών» είχαν τον Ιούνιο του 2010 οι παθολόγοι.
Ακολουθούσαν οι χειρουργοί, οι νευρολόγοι και οι γενικοί γιατροί.

Οι παθολόγοι είχαν γράψει τον Απρίλιο το 28,6% του συνόλου των συνταγών, η αξία των οποίων φθάνει τα 7,3 εκατ. ευρώ. Τον Μάιο είχαν συνταγογραφήσει το 26,1% (7,2 εκατ. ευρώ) και τον Ιούνιο το 26,9% (7,8 εκατ. ευρώ). Οι τέσσερις στους δέκα «πρωταθλητές» συνταγογραφούσαν στην Αθήνα, 17,9% στην Κεντρική Μακεδονία, 5,3% στη Θεσσαλία, 5,1% στη Δυτική Ελλάδα, 4,6% στην Κρήτη και 1,2% στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

«Έχουμε το σύνολο των στοιχείων για όλους τους γιατρούς του ΙΚΑ που συνταγογραφούν το σύνολο των σκευασμάτων που περιλαμβάνονται στις συνταγές καθώς και τα φαρμακεία όπου εκτελούνται. Προσκαλούμε κάθε ενδιαφερόμενο να προσέλθει να επιβεβαιώσει τα στοιχεία που έχει επιδώσει είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή. Τα ξέρουμε και τα έχουμε όλα...» δήλωσε ο κ. Σαριβουγιούκας.

Χορηγούσαν άσχετα φάρμακα

Πολλοί γιατροί, μάλιστα, έγραφαν φάρμακα άσχετα με την ειδικότητά τους και την πάθηση των ασθενών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τον Απρίλιο του 2010 γυναικολόγοι που συνεργάζονται με το ΙΚΑ έγραψαν 186 συνταγές φαρμάκων για το αναπνευστικό αξίας 3.407,95 ευρώ. Για αναπνευστικά προβλήματα έγραψαν επίσης συνταγές: οδοντίατροι (172 συνταγές, αξίας 4.240,56 ευρώ) και οφθαλμίατροι (41 συνταγές, αξίας 1.157,09 ευρώ). Τον ίδιο μήνα οδοντίατροι εμφανίζονται να δίνουν 1.476 συνταγές για καρδιαγγειακές παθήσεις αξίας 21.695,15 ευρώ. Για τα ίδια προβλήματα έγραψαν φάρμακα και οφθαλμίατροι (633 συνταγές αξίας 9.287,75 ευρώ).

Στο «παιχνίδι» και φαρμακοποιοί

Στο «παιχνίδι» της απάτης έχουν μπει και 200 φαρμακοποιοί, οι οποίοι είναι οι ίδιοι που εκτελούν κάθε μήνα τεράστιο αριθμό συνταγών. Πολλοί από αυτούς συνεργάζονται με τους «πρωταθλητές» της συνταγογράφησης. Είναι ενδεικτικό ότι συγκεκριμένο φαρμακείο εκτέλεσε τις περισσότερες συνταγές και τους τρεις μήνες του 2010 (Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο).

Δεν υπάρχουν σχόλια: