ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Στοιχεία για τις αιτίες που οδηγούν σε αιμορραγία τα ασφαλιστικά ταμεία παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας την Πέμπτη στην εκπομπή "Κοινωνία Ωρα ΜEGA".

 
 

                                                        ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ...



Όπως είπε ο κ. Κουτρουμάνης, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, από τα 2 εκατ. ραντεβού του ΙΚΑ που κλείνονται μέσω των τηλεφωνικών κέντρων ακυρώνονται κάθε χρόνο περίπου τα μισά, αφού εκτός από τα οργανωτικά προβλήματα, υπάρχουν και... οι σκοπιμότητες γιατρών που θέλουν να εξασφαλίζουν μεγαλύτερη άνεση χρόνου.

"Το 50% των ραντεβού που κλείνονται ακυρώνονται. Δηλώνονται από τους ίδιους τους γιατρούς επιπλέον ραντεβού για να έχουν μια άνεση οι γιατροί να κάνουν επιλογή. Υπάρχουν γιατροί που δίνουν τη ψυχή τους στο ΙΚΑ και γιατροί που έχουν πολλές δουλειές και υποτιμούν τη βασική δουλειά τους" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτρουμάνης.

Ενδεικτικά της κατάστασης που υπάρχει στα ταμεία με την υπερβολική συνταγογράφηση ήταν και τα στοιχεία που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός για την εικόνα του ΟΑΕΕ, όπου το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εφαρμόζεται από τις 18 Οκτωβρίου.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Κουτρουμάνης, πριν από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης οι γιατροί του ταμείου έγραφαν 13.000 συνταγές τη μέρα, ενώ από τη μέρα που άρχισε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση οι συνταγές μειώθηκαν απότομα στις 6.000 τη μέρα!  

"Στον ΟΑΕΕ έχουν περιοριστεί κατά 50% οι συνταγές το τελευταίο εικοσαήμερο -τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης- ενώ κατά 47% η φαρμακευτική δαπάνη. Προσδοκούμε καλύτερα αποτελέσματα και για το ΙΚΑ".

Ο αναπληρωτής υπουργός προειδοποίησε ότι "θα υπάρξει διακοπή της σύμβασης για όλους τους επίορκους γιατρούς και φαρμακοποιούς", ενώ χαρακτήρισε ως "μεγάλη τομή" την η ενοποίηση των κλάδων υγείας.
  
Σημειώνεται ότι συνολικά ΙΚΑ και ΟΑΕΕ έχουν περίπου 7,5 εκατ. άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία μόνο πέρσι τα ασφαλιστικά ταμεία πλήρωσαν 4,5 δισ. ευρώ για φάρμακα.

Οι εκπρόσωποι τόσο των φαρμακοποιών Αττικής, όσο και των γιατρών του ΙΚΑ ζητούν από το υπουργείο να αποστείλει στον εισαγγελέα τις περιπτώσεις που αποδεικνύεται ότι προκαλούν ζημία στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: