ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ - ΠΟΣΕ ΙΚΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΚΑ
(ΠΟΣΕ-ΙΚΑ)
www.pose-ika.gr
Στουρνάρη 30 Αθήνα Τ.Κ. 104 33  -  Τηλ.: 5246822 –5243714
 FAX: 5227466  E-MAIL : poseika@otenet.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.


Αρ. Πρωτ.: 322/10                          Αθήνα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΠΡΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ - ΜΕΛΗ ΜΑΣ
(για ενημέρωση όλων των συναδέλφων)

 
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ  ΔΕΛΤΙΟ
 
 

ΘΕΜΑ: ‘’Α). Ληφθείσες αποφάσεις κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της
                 ΠΟΣΕ – ΙΚΑ, την Τρίτη 30-11-2010.
            Β). Συνάντηση με τον Διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο
                 και Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας κ. Κουτρουμάνη Γιώργο.


Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Το Δ.Σ. της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, στη συνεδρίαση της Τρίτης 30/11/2010, αφού ασχολήθηκε αναλυτικά με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης καθώς και με τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν το σύνολο των εργαζομένων, κατέληξε στις παρακάτω εκτιμήσεις και αποφάσεις:

•    Συμμετοχή της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ στην προκηρυχθείσα απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 15 Δεκεμβρίου 2010.

Οι κοινωνικές ανισότητες μεγαλώνουν, η ανεργία αυξάνεται, το εισόδημά μας περιορίζεται, νέα φορολογικά βάρη φορτώνονται στις πλάτες μας, τα δημόσια αγαθά υποβαθμίζονται και εμπορευματοποιούνται, τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα καταργούνται, η οικονομία οδηγείται σε ύφεση και όλο και περισσότεροι οδηγούμαστε στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Το επικαιροποιημένο μνημόνιο περιλαμβάνει νέα επώδυνα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας: Παραπέρα μείωση εισοδημάτων, νέα φορολογικά βάρη, ξεπούλημα Δημοσίων Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών, συγχωνεύσεις Yπηρεσιών και καταργήσεις θέσεων, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων, υποβάθμιση κοινωνικών δικαιωμάτων, εμπορευματοποίηση της παιδείας και της υγείας.
Στα πλαίσια αυτά είναι φανερό ότι και οι «θεσμικές αλλαγές» για τις οποίες έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση, μέσα από το βάρβαρο μνημόνιο, θα χρησιμοποιηθούν για τη νέα περικοπή δικαιωμάτων.
Το «μισθολόγιο» θα προωθηθεί, όχι για να αναβαθμίσει μισθούς και συντάξεις και να αποκαταστήσει τις αδικίες μεταξύ διαφόρων κλάδων του Δημοσίου, αλλά για την περαιτέρω αφαίρεση του εισοδήματος όλων των υπαλλήλων, τη νέα μείωση των συντάξεων.
Οι εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο βρίσκονται στο στόχαστρο. Απολύονται δεκάδες χιλιάδες έκτακτοι εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες ανάγκες, συγχωνεύονται και καταργούνται υπηρεσίες και οργανικές θέσεις.

Οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ μαζί με τους εργαζόμενους όλου του Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κλιμακώνουν τον αγώνα τους και συμμετέχουν στην απεργία με βασικά αιτήματα τα παρακάτω:

  • Κατάργηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που μειώνουν τα εισοδήματά μας, τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, τις εργασιακές μας σχέσεις, τα δημόσια κοινωνικά αγαθά.
  • Επαναφορά και διεύρυνση των μισθολογικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας.
  • Δεν διαπραγματευόμαστε μείωση μισθών, είμαστε αντίθετοι σε νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα εμπεριέχει νέες μειώσεις στο εισόδημά μας.

Κλιμάκια αποτελούμενα από μέλη του ΔΣ της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ θα συνεχίσουν την ενημέρωση στους χώρους εργασίας οργανώνοντας τη μαζικότητα της απεργιακής κινητοποίησης.


•    Οικονομικά – Δωρόσημο

Η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων των υπαλλήλων του ΙΚΑ, οι οποίοι ήταν και παραμένουν από τους πλέον χαμηλόμισθους του Δημόσιου Τομέα. Επιπλέον, ο φόρτος εργασίας που καλούνται να διεκπεραιώσουν οι υπάλληλοι του ΙΚΑ και οι ρυθμοί παραγωγικότητας δεν συγκρίνονται παρά με ελάχιστους τομείς της δημόσιας διοίκησης, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εξυπηρέτησης του πολίτη, γεγονός που ενισχύει την αδικία του νέου μισθολογίου. Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για τη διασφάλιση των κατοχυρωμένων –όχι από το νόμο, αλλά από τον ιδρώτα μας- δικαιωμάτων μας.

Στα πλαίσια των ανωτέρω προσπαθειών μας, ενημερώνουμε ότι η πολιτική ηγεσία πείσθηκε για το δίκαιο της διεκδίκησής μας σχετικά με το δωρόσημο, το οποίο πληρώνεται από εισφορές των οικοδόμων για συγκεκριμένη υπερωριακή απασχόληση των υπαλλήλων του ΙΚΑ. Κατόπιν αυτού, εγκρίθηκε η πληρωμή του Δωροσήμου στους οικοδόμους για το έτος 2011.


•    Έλλειψη προσωπικού – μετατάξεις

Το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού αποτελεί σήμερα θέμα πρώτιστης σημασίας στην ιεράρχηση των αιτημάτων μας. Οι ελάχιστοι υπάλληλοι που έχουν απομείνει δίνουν άνιση μάχη να διατηρήσουν την εύρυθμη λειτουργία του ΙΚΑ. Το φιλότιμο των εργαζομένων δεν αρκεί. Απειλείται η σωματική και ψυχική υγεία των υπαλλήλων, ενώ παράλληλα απειλείται με κατάρρευση ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας. Το Δ.Σ. της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ συνεχίζει τον αγώνα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πιέζει για την υλοποίηση των μετατάξεων (εθελοντικών αλλά και υποχρεωτικών) και παραμένει αντίθετο σε κάθε μορφή ελαστικής εργασίας (8μηνες συμβάσεις κλπ).


•    Ενοποιήσεις υποκαταστημάτων – Συντάξεις – Παροχές


α) Στα πλαίσια της εξαιρετικά δύσκολης συγκυρίας που βιώνουμε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης της χώρας, η οποία κατ’ επέκταση έχει και σοβαρό αντίκτυπο στον εργασιακό μας χώρο, η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ αποφάσισε να απαντήσει με ολοκληρωμένες προτάσεις, με λόγο και επιστημονικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα, προς όφελος των εργαζομένων που εκπροσωπούμε, αλλά και προς όφελος του γενικότερου συμφέροντος των ασφαλισμένων και της ανάπτυξης της χώρας.
Κατόπιν συλλογής και επεξεργασίας των απαραίτητων στοιχείων θα προβούμε σύντομα σε ολοκληρωμένη πρόταση που θα αφορά ενοποιήσεις υποκαταστημάτων.
β) Παράλληλα, θεωρώντας απαράδεκτη την απονομή συντάξεων σε 10 έως 24 μήνες για ένα δημοκρατικό και προηγμένο κράτος δικαίου, συμπαραστεκόμαστε στους ασφαλισμένους, στην κοινωνία, αλλά και στους συναδέλφους υπαλλήλους των συντάξεων που κινδυνεύουν από τον εξωπραγματικό φόρτο εργασίας, αλλά και από την αγανάκτηση του κόσμου. Προχωράμε στην κοινοποίηση ολοκληρωμένης πρότασης που θα δώσει άμεση λύση στην παρούσα κατάσταση, προσπαθώντας να διαχειριστεί τα υπάρχοντα δεδομένα, δηλαδή την τραγική έλλειψη προσωπικού, αλλά και την υπέρογκη αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης. Η πρότασή μας θα επακολουθήσει σύντομα σε ξεχωριστό ενημερωτικό έγγραφο.
γ) Η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ συνεχίζει να αγωνίζεται για την απαλλαγή του ΙΚΑ από τις χρηματικές συναλλαγές, χρησιμοποιώντας το τραπεζικό σύστημα. Η πρότασή μας αυτή θα απαλλάξει τα τμήματα παροχών και τα Ταμεία από τις ουρές, θα αποδεσμεύσει προσωπικό, που θα μπορεί να απασχοληθεί σε άλλα αντικείμενα, ενώ παράλληλα θα διασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων μας.


•    ΕΥΠΕΑ

Η συγκυρία που διάγουμε δεν αφήνει περιθώρια για πειραματισμούς και κλαδικά συμφέροντα. Η εισφοροδιαφυγή αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα για την ελληνική κοινωνία και την επιβίωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Το Δ.Σ. της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ σύσσωμο μάχεται ενάντια στην κατάργηση της ΕΥΠΕΑ και το διαχωρισμό της από το ΙΚΑ.


•    Ηλεκτρονική εφημερίδα


Στα πλαίσια εκσυγχρονισμού της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ προχωράμε σε δοκιμαστική έκδοση ηλεκτρονικής εφημερίδας, με καθημερινή ανανέωση, εμπλουτισμό του περιεχομένου και των θεμάτων της που θα αποτελεί βήμα για όλους τους Συλλόγους, αλλά και όλους τους συναδέλφους της Ελλάδας. Η εφημερίδα θα περιέχεται ως «σύνδεσμος» (link) στην ιστοσελίδα του ika.gr και θα μπορεί καθημερινά να διαβάζεται από όλους τους συναδέλφους είτε στο γραφείο, είτε στο σπίτι. Θα επανέλθουμε με αναλυτικές πληροφορίες σύντομα.


•    Συνάντηση της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ με τον Διοικητή Ρ.Σπυρόπουλο και με τον υπουργό Γ.Κουτρουμάνη


Κατά τη συνάντηση με τον κ.Διοικητή και τον κ.Υπουργό, ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ κατέθεσαν τις προτάσεις τους και τα αιτήματα των εργαζομένων, τονίζοντας με έμφαση την επιτακτική ανάγκη επίλυσής τους. Συγκεκριμένα:

  • Ο Υπουργός αναγνώρισε το δίκαιο των οικονομικών αιτημάτων μας και σε σχέση με την παραγωγικότητα των εργαζομένων του ΙΚΑ και δεσμεύτηκε για τη διασφάλισή τους.
  • Ο Διοικητής από κοινού με τον Υπουργό δεσμεύτηκαν για την άμεση υλοποίηση των μετατάξεων προκειμένου να δοθεί μια πρόσκαιρη λύση στο τεράστιο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού. Επίσης λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι πιέζουν καθημερινά την κυβέρνηση για υποχρεωτικές μετατάξεις, αλλά και προσλήψεις.
  • Ενημερωθήκαμε για τα σχέδια διαχωρισμού του κλάδου υγείας από το ΙΚΑ και λάβαμε διαβεβαιώσεις ως προς τους προβληματισμούς που παρατέθηκαν για πιθανή υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.
  • Ο Διοικητής δεσμεύτηκε για την αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ΙΚΑ, την οποία θα αναλάβουν εξειδικευμένοι σύμβουλοι. Το ζήτημα αυτό αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τη διοίκηση και ευχόμαστε αυτή τη φορά να υλοποιηθεί.
  • Ο Υπουργός από κοινού με τον Διοικητή συμφωνούν με τη θέση μας για την ΕΥΠΕΑ, όπως αναλύθηκε παραπάνω και υποσχέθηκαν ότι θα αναλάβουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
  • Ο Διοικητής δεσμεύτηκε για την άμεση πραγματοποίηση των κρίσεων των Δ/ντων και Προϊσταμένων, χωρίς άλλη καθυστέρηση και διαβεβαίωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ολοκληρώσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
  • Ο Διοικητής και ο Υπουργός ενημερωθήκαν για τις προτάσεις μας σχετικά με τα προβλήματα στα τμήματα συντάξεων και παροχών και ήταν θετικοί προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ δεσμεύτηκαν να αναλάβουν σύντομα πρωτοβουλίες για την επίλυση τους.

Από την πλευρά της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, τονίστηκε η επιτακτική ανάγκη υλοποίησης των δεσμεύσεων της Διοίκησης και της πολιτικής ηγεσίας, καθώς τα περιθώρια και η υπομονή των εργαζομένων αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας έχουν εξαντληθεί.


Η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ συμπαραστεκόμενη στους συναδέλφους αλλά και αντιλαμβανόμενη τις ευθύνες της έναντι του κοινωνικού συνόλου θα συνεχίσει τους αγώνες της και τις παρεμβάσεις στη διαμόρφωση δημόσιων πολιτικών κοινωνικής ασφάλισης.


                                      Για  το  Διοικητικό  Συμβούλιο


                 Ο Πρόεδρος                                   Η Γ.Γραμματέας


               Νίκος Χατζόπουλος                      Ιωάννα Τσιαπαρίκου

Δεν υπάρχουν σχόλια: