ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Ροβέρτος Σπυρόπουλος - Ανοικτή επιστολή του διοικητή ΙΚΑ - ΕΤΑΜ προς τους γιατρούς

Την δημιουργική συνεργασία και συμβολή και την ενσυνείδητη συμπαράταξη των συμβεβλημένων γιατρών του ΟΠΑΔ (Δημοσίου) και του ΟΑΕΕ (ταμείο αυτοαπασχολουμένων) ζητά με ανοιχτή επιστολή του ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κ. Ρ. Σπυρόπουλος, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι του Ιδρύματος, αλλά και για την μελλοντική επιτυχία του θεσμού του πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Όπως είναι γνωστό, από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011, οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, μπορούν παραλλήλως να παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα ιδιωτικά σας ιατρεία και στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Στην επιστολή του ο κ. Σπυρόπουλος σημειώνει τα εξης:
Με κοινή τους εγκύκλιο, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λοβέρδος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γεώργιος Κουτρουμάνης, έχουν καθορίσει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τον τρόπο αποζημίωσης των γιατρών του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, για την προσφορά των υπηρεσιών τους προς τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Με κοινή υπουργική απόφαση των ως άνω Υπουργών, η οποία θα εκδοθεί αμέσως μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του ψηφισθέντος σχετικού νόμου, θα διασφαλισθούν τα οριζόμενα στην εγκύκλιο, με τις αναγκαίες νομικές δεσμεύσεις.
Ωστόσο, για την πληρέστερη και έγκαιρη ενημέρωσή σας και προκειμένου απρόσκοπτα να πραγματοποιείτε το έργο της παροχής των υπηρεσιών σας, η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σας κάνει γνωστά τα παρακάτω:
1.
Οι ασφαλισμένοι του Ιδρύματος για παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μπορούν να απευθύνονται:
Στις Μονάδες Υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με ραντεβού είτε τηλεφωνώντας στο 184 (7.00-19.00) είτε με φυσική παρουσία στην τοπική γραμματεία τηλεφωνικού ραντεβού της Μονάδας.
Σε συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ ή του ΟΑΕΕ, των οποίων τα στοιχεία έχουν αναρτηθεί στις υπηρεσίες υγείας του Ιδρύματος και παρέχονται τηλεφωνικά από το 184, καθώς και από τα ΚΕΠ.
2.
Οι ασφαλισμένοι του τέως ΤΑΞΥ από 15/2/2011 για παροχές υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επισκέπτονται τους γιατρούς του Ιδρύματος στις Μονάδες Υγείας ή τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ επιδεικνύοντας μόνο το βιβλιάριο υγείας τους.
3.
Οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ όλων των ειδικοτήτων, θα χρησιμοποιούν τα ατομικά τους έντυπα αναγραφής φαρμάκων.
Στα έντυπα αυτά θα αναγράφονται: τα στοιχεία του ασφαλισμένου (Όνομα, Διεύθυνση, Τηλέφωνο), ο ΑΜΚΑ Ιατρού και ασθενούς, η ημερομηνία και η ώρα εξέτασης, το διακριτικό «ιατρός συμβεβλημένος με τον ΟΠΑΔ» ή «ιατρός συμβεβλημένος με τον ΟΑΕΕ», καθώς και ο ειδικός τους αριθμός στον ΟΑΕΕ. Επίσης θα αναγράφεται η διάγνωση, η χορηγούμενη φαρμακευτική αγωγή και η αντίστοιχη συμμετοχή και θα τίθεται υπογραφή και σφραγίδα του γιατρού. Ανάλογη συμπλήρωση θα γίνεται και στο βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου.
Η συνταγογράφηση θα γίνεται σύμφωνα με τις οριζόμενες από τα Προεδρικά Διατάγματα διατάξεις (πχ. αναγραφή φαρμάκων σχετικής με την ειδικότητα του γιατρού, για τις εγκεκριμένες από τον ΕΟΦ ενδείξεις, αναγραφή μέχρι τριών διαφορετικών φαρμάκων και σε ποσότητα που δεν υπερβαίνει το χρονικό διάστημα για κάλυψη αγωγής έως ενός (1) μηνός, θεώρηση στις περιπτώσεις που προβλέπει η νομοθεσία, χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία του Ιδρύματος κ.α.).
4.
Οι ασφαλισμένοι δεν καταβάλλουν κανενός είδους αμοιβή στους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ. Το κόστος της επίσκεψης αυτής θα καταβληθεί από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με την έκδοση Υπουργικής Απόφασης μετά τη ψήφιση του σχετικού νόμου που θα έχει αναδρομική ισχύ από 7/2/2011.
5.
Οι γιατροί του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που έχουν παράλληλα σύμβαση με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ μπορούν να συνταγογραφούν ως γιατροί των φορέων αυτών μόνο στα ιδιωτικά τους ιατρεία και όχι κατά τη διάρκεια ωραρίου τους στο Ίδρυμα. Η συνταγογράφηση αυτή θα γίνεται στα ατομικά τους έντυπα αναγραφής φαρμάκων και όχι στα συνταγολόγια του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
6.
Οι παρακλινικές εξετάσεις, θεραπείες κ.λπ. που αναγράφονται από τους συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ γιατρούς εγκρίνονται στη συνέχεια από τους ελεγκτές του Ιδρύματος, οι οποίοι ακολουθούν τις ισχύουσες στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οδηγίες. Οι εξετάσεις εκτελούνται στα εργαστήρια των Μονάδων Υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή στα συμβεβλημένα με το Ίδρυμα εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα.
7.
Η άρση του πλαφόν δεν ισχύει από 1/3/2011.
8.
Για τις άδειες ανικανότητας οι ασφαλισμένοι θα απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο στους γιατρούς των Μονάδων Υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Φίλοι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ,
Η δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με την ενοποίηση των κλάδων υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ δίνει για πρώτη φορά, τη δυνατότητα οικοδόμησης ενός δημόσιου συστήματος παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, από έναν και μόνο φορέα.
Η μεταρρυθμιστική αυτή τομή για να ολοκληρωθεί, προϋποθέτει τη συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με το σύνολο των γιατρών όλων των ειδικοτήτων. Στη φάση αυτή, η συνεργασία των γιατρών του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ αποτελεί το πρώτο και καθοριστικό βήμα αυτού του σημαντικού εγχειρήματος.
Με την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία μας θα είναι απρόσκοπτη και δημιουργική, σας ευχαριστούμε και καλωσορίζουμε την προσφορά των υπηρεσιών σας στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Προσδοκούμε στη δική σας δημιουργική συμβολή και πρωτίστως στην ενάρετη και με βάση τον όρκο του Ιπποκράτη, ενσυνείδητη συμπαράταξη σας, για την προσφορά υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας, σήμερα στα 5.000.000 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και αύριο στα 10.000.000 ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: