ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Νέο σκάνδαλο με πλαστές συντάξεις αποκάλυψαν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ

Newsroom ΔΟΛ Αθήνα: Νέο σκάνδαλο με πλαστές συντάξεις ανακάλυψαν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ, καθώς στο υποκατάστημα στην Ξάνθη εντοπίστηκαν εικονικές ασφαλίσεις εργαζομένων σε συνεταιριστικές επιχειρήσεις προκειμένου να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για συνταξιοδότηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης (που έχουν στη διάθεσή τους «Τα Νέα» μαζί με τα σχετικά έγγραφα και ονόματα) από τη Διεύθυνση Επιθεώρησης Υπηρεσιών Ασφάλισης του Ιδρύματος, πρόκειται για εμφανιζόμενους ως εργαζόμενοι προ του 1986 (πριν την έναρξη ασφάλισης στο Ταμείο Συνεταιριστικών Οργανώσεων - ΤΣΕΑΠΓΣΟ) προκειμένου να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για συνταξιοδότηση.

Ήδη, εντοπίστηκαν 30 περιπτώσεις που είχαν επικολληθεί ένσημα τα οποία δεν προέρχονταν από νόμιμη αγορά, ενώ η εκτίμηση των υπηρεσιών του ΙΚΑ είναι ότι οι πλαστές συντάξεις ξεπερνούν τις 300.

Στην υπόθεση πρωταγωνιστεί λογιστής ο οποίος είχε βρει ένσημα και τα επικολλούσε σε λευκά βιβλιάρια που προμηθεύονταν ο ίδιος ή οι υποψήφιοι συνταξιούχοι από διάφορα υποκαταστήματα του ΙΚΑ. Από στοιχεία προκύπτει ότι είχαν εισπραχθεί προσωρινές συντάξεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ (έως και 14.000 ευρώ σε μια μόνο περίπτωση).

Η έρευνα συνεχίζεται, ενώ οι ασφαλισμένοι καλούνται να επιστρέψουν τα χρήματα και το ΙΚΑ στέλνει τον φάκελο στον εισαγγελέα.

Η περίπτωση με τις πλαστές συντάξεις είναι μόνο ένα παρακλάδι από το δέντρο των παρανομιών κατά του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας. Καθημερινά οι υπηρεσίες του ΙΚΑ ανακαλύπτουν και νέες παρανομίες (όλες οι υποθέσεις παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη):

1) Χιλιάδες περιπτώσεις για συντάξεις πεθαμένων που εισπράττουν συγγενείς ή επιτήδειοι. Εντοπίστηκε περίπτωση πεθαμένου που οι συγγενείς του έπαιρναν σύνταξη 22 χρόνια μετά τον θάνατό του.

2) Διπλές συντάξεις, ποσά ΕΚΑΣ που καταβάλλονται σε μη δικαιούχους καθώς και καταβολή διπλού ΕΚΑΣ. Οι έλεγχοι αποκαλύπτουν πως 15.000 συνταξιούχοι κατάφεραν να παίρνουν κάθε μήνα το ΕΚΑΣ με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ τον χρόνο. Μάλιστα εντοπίστηκαν και συνταξιούχοι με περιουσίες πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ που έπαιρναν το ΕΚΑΣ.

3) Καταβολή παράνομων συντάξεων σε αλλοδαπούς.

4) Χιλιάδες αναπηρικές συντάξεις-μαϊμού. Εκτιμάται ότι 60.000 με 70.000 άτομα παίρνουν αναπηρικές συντάξεις που δεν δικαιούνται, ενώ οι έρευνες οδηγούν σε κυκλώματα που εκδίδουν παρόμοιες συντάξεις.

5) Εκατοντάδες γιατροί οποίοι βρέθηκαν ύστερα από ελέγχους του ΙΚΑ να υπερσυνταγογραφούν φάρμακα, ζημιώνοντας το Ίδρυμα με εκατομμύρια ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δείγμα 510 φακέλων συνταξιούχων ηλικίας άνω των 100 ετών ήδη εντοπίστηκαν 321 άτομα στα οποία καταβάλλεται σύνταξη ενώ έχουν πεθάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: