ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

«Σαφάρι» για 7,5 δισ. ευρώ από τα ταμεία και τον ΟΑΕΔ

Κυνηγητό για τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας και της χορήγησης επιδομάτων μαϊμού θα εξαπολύσει το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να περιστείλει της δαπάνες και να ενισχύσει τα έσοδα ώστε να εξοικονομηθούν 7,5 δισ. έως το 2015, όπως συμφωνήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη στη Βουλή υπό τον πρωθυπουργό.

Από τα 7,5 δισ., τα 4,5 δισ. θα προέλθουν από την αύξηση των εσόδων και τα 3 δισ. από την περιστολή δαπανών. Η υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γιώργος Κουτρουμάνης διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι στις προθέσεις τους να περικόψουν επιδόματα και να θεσπίσουν εισοδηματικά κριτήρια στα επιδόματα ανεργίας.


Προσδοκούν ωστόσο μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση κατά 1,4 δις ευρώ (το 2010, η δαπάνη για τα φάρμακα μειώθηκε κατά 850 εκατ., ενώ συνολικά οι δαπάνες για την υγεία κατά 1,07 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009), συρρίκνωση του κονδυλίου για τη χορήγηση ΕΚΑΣ κατά 140 εκατ. ευρώ μέσω της αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων, ενώ θα εντείνουν τους ελέγχους για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας που σήμερα φτάνει το 25%. Ο κ. Κουτρουμάνης έχει εκδηλώσει την ανησυχία του ότι αν συνεχίσει ένας στους τρεις να μην καταβάλλει εισφορές - όπως συμβαίνει σήμερα- θα υπάρξει πρόβλημα με τη χορήγηση των συντάξεων όσο και αν περιοριστούν οι άλλες δαπάνες.


Το υπουργείο Εργασίας προσδοκά την εξοικονόμηση πόρων και από τον ΟΑΕΔ αν εφαρμοστεί η ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων (ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ, ΙΚΑ) και περιοριστεί η χορήγηση επιδομάτων σε άνεργους μαϊμού, που συνεχίζουν να εργάζονται με μαύρη και ανασφάλιστη εργασία .Το υπουργείο θα βάλει στο στόχαστρο και τις αναπηρικές συντάξεις μαϊμού, ενώ ελπίζει στην αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων με τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας αλλά και την ανακοπή της αυξητικής πορείας της ανεργίας από το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: