ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Μειώνονται τα «πακέτα» ασφαλίστρων



Η μείωση των ασφαλιστικών «πακέτων» σε 8 - 10 μπορεί να οδηγήσει σε οριακές μειώσεις ασφαλίστρων, αλλά εκτιμάται ότι τα έσοδα θα... αυξηθούν «από τη μείωση των διαχειριστικών λαθών»

Του Γιώργου Γάτου
Απλουστεύεται, έως το καλοκαίρι, ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ με τη μείωση των ασφαλιστικών «πακέτων» από τα 850 (που είναι σήμερα) σε 8 έως 10.

Οπως αποκαλύπτει στην «Η» ο διοικητής του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Ρ. Σπυρόπουλος, ήδη ολοκληρώθηκε η αναλογιστική μελέτη που έγινε για να διερευνηθούν οι επιπτώσεις που θα είχε στα έσοδα η απλούστευση αυτή.
Οπως σημειώνει ο διοικητής, η μελέτη έδειξε ότι μολονότι η μείωση των ασφαλιστικών «πακέτων» μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες οριακές μειώσεις ασφαλίστρων (της τάξης του 0,8% - 1%) τα έσοδα θα... αυξηθούν «από τη μείωση των διαχειριστικών λαθών» καθώς και από τον περιορισμό των μεγάλων καθυστερήσεων που υπάρχουν σήμερα για τη διόρθωση και την εκκαθάριση των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων.
 
Λάθη
Οπως εξηγεί στην «Η» ο προϊστάμενος εσόδων του ΙΚΑ Χαλανδρίου και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου υπαλλήλων του ΙΚΑ Αττικής Αρης Βλασσόπουλος, μόνο σε 1 τριμηνιαία ΑΠΔ μεγάλης επιχείρησης εντοπίστηκαν, πρόσφατα, 3.000 λάθη (!) στις εγγραφές στα πακέτα «κάλυψης». Για την αποκατάσταση - διόρθωση των λαθών και την τελική εκκαθάριση απασχολήθηκαν 5 ελεγκτές - υπάλληλοι που, κάτω από άλλες συνθήκες, θα διενεργούσαν ελέγχους στις επιχειρήσεις για την αύξηση εσόδων από την ανασφάλιστη εργασία.
Αλλη μια εγγενής αδυναμία του σημερινού πληροφοριακού συστήματος του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ είναι και το γεγονός ότι κάνει δεκτές τις εγγραφές στους κωδικούς, ακόμη κι αν αυτές είναι... λαθεμένες (π.χ. δεν αντιστοιχούν στο είδος της ασφάλισης του εργαζομένου και στο «πακέτο» των καλύψεων).
Η μείωση των «πακέτων» κάλυψης - και των κωδικών εγγραφής στις ΑΠΔ που φτάνουν τους 850 - εξετάζεται να γίνει με ειδική νομοθετική ρύθμιση που δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και τις άλλες ασφαλιστικές διατάξεις (σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο αυτό θα ψηφιστεί μέσα στο Μάιο). Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχεδιάζει, μάλιστα, να συνδυάσει τη μείωση αυτή των πακέτων κάλυψης με την αλλαγή του τρόπου υποβολής των ΑΠΔ (να γίνεται σε μηνιαία βάση και όχι ανά τρίμηνο) και με την υποχρεωτική πληρωμή των εισφορών, μαζί με τους μισθούς και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών, μέσω τραπεζών (ο ασφαλιστικός νόμος επιβάλλει τη συγκεκριμένη αλλαγή από την 1η Ιουλίου).
 
Παράταση
Στο μεταξύ, παρατείνονται κατά 4 ημερολογιακές ημέρες οι προθεσμίες υποβολής, μέσω διαδικτύου, στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ των Ανακεφαλαιωτικών Περιοδικών Δηλώσεων του πρώτου τριμήνου του 2011 για εργοδότες κοινών επιχειρήσεων που έπρεπε, με βάση το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Μητρώου τους, να τις υποβάλουν από 22 Απριλίου έως 30 Απριλίου (δηλ. μέσα στις ημέρες του Πάσχα). Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ η παράταση αυτή δεν αφορά:
Την υποβολή μέσω διαδικτύου των ΑΠΔ Α΄ τριμήνου 2011 εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων, των οποίων οι Αριθμοί Μητρώου λήγουν σε 1 και 2 (οι προθεσμίες λήγουν στις 20/4/2011 και 21/4/2011 αντίστοιχα).
Την υποβολή μέσω διαδικτύου των ΑΠΔ μηνός Μαρτίου 2011 των εργοδοτών Οικοδομοτεχνικών Έργων (η προθεσμία λήγει στις 30/4/2011).
Την υποβολή των ΑΠΔ Α΄ τριμήνου 2011 εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων στα Υποκαταστήματα ή Παραρτήματα του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ (ισχύουν οι αρχικές περίοδοι υποβολής).
Την προθεσμία καταβολής εισφορών μηνών Μαρτίου 2011 (για εργοδότες του ιδιωτικού τομέα) και Φεβρουαρίου 2011 (για το Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ) η οποία λήγει στις 29/4/2011.
 
Ρύθμιση
Η μείωση των «πακέτων» κάλυψης - και των κωδικών εγγραφής που φτάνουν τους 850 - εξετάζεται να γίνει με ειδική νομοθετική ρύθμιση που δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Παρατείνονται κατά 4 ημερολογιακές ημέρες οι προθεσμίες υποβολής, μέσω διαδικτύου, στο ΙΚΑ ? ΕΤΑΜ των Ανακεφαλαιωτικών Περιοδικών Δηλώσεων του πρώτου τριμήνου του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: