ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Διαμαρτυρία ΠΟΣΕ-ΙΚΑ για την τραγική έλλειψη προσωπικού


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η τραγική έλλειψη προσωπικού αποτελεί αυτή τη στιγμή το μείζον πρόβλημα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας μας, του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Ο τεράστιος αριθμός κενών οργανικών θέσεων, η απομάκρυνση των συμβασιούχων και οι ήδη εκατοντάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης συναδέλφων, που αναμένεται να διπλασιαστούν μετά την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, έχουν ως αποτέλεσμα τη διάλυση του ΙΚΑ.
Η λέξη «διάλυση» δεν χρησιμοποιείται καθ’ υπερβολή, αλλά με πλήρη συνείδηση της έννοιας του όρου. Ο χρόνος έκδοσης απλών συντάξεων τετραπλασιάστηκε και έφτασε τον ένα χρόνο, οι ουρές μεγεθύνονται, τα έσοδα μειώνονται συνεχώς, ενώ οι υπάλληλοι των εσόδων δεν ενεργούν ελέγχους, αλλά έχουν καταντήσει διεκπεραιωτές εγγράφων. Οι λιγοστοί εναπομείναντες υπάλληλοι-ήρωες ακροβατούν ανάμεσα στους εξοργισμένους, και δικαίως, πολίτες, τα βουνά από έγγραφα, φακέλους και αιτήσεις και την τσακισμένη ψυχική και σωματική τους υγεία.
Η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ επανειλημμένα έχει αναδείξει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού και τις συνεπακόλουθες δυσλειτουργίες του Ιδρύματος, με συνεχείς εκκλήσεις για επίλυσή του. Το καλοκαίρι του 2010, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας μας, εκδόθηκε προκήρυξη για εθελοντικές μετατάξεις από όλο τον Δημόσιο Τομέα προς το ΙΚΑ. Οι αιτήσεις για εθελοντική μετάταξη έφτασαν τις 500, οι οποίες δεν έχουν εκτελεστεί μέχρι σήμερα. Προκαλεί έκπληξη πώς είναι δυνατόν να μην γίνονται μετατάξεις όταν όλοι αποδέχονται το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού.
Επιπλέον, θεωρούμε θετικότατη εξέλιξη τη ρύθμιση με την οποία διορίστηκαν στο ΙΚΑ οι 600 επιτυχόντες της προκήρυξης 9Κ/2008 της ΑΤΕ, καθώς θα προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στη λειτουργία του Οργανισμού. Δυστυχώς, όμως, ο αριθμός των διοριστέων αυτών δεν αρκεί καθώς είναι μηδαμινός σε σχέση με τις τεράστιες ανάγκες του ΙΚΑ.
Ζητάμε την άμεση πρόσληψη των επιτυχόντων της προκήρυξης 8Κ/2008, προκήρυξη που έγινε αποκλειστικά για το ΙΚΑ. Συμπαραστεκόμαστε ηθικά και πρακτικά στους επιτυχόντες της ανωτέρω προκήρυξης και κάνουμε έκκληση να προχωρήσει η πρόσληψή τους, ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα και εύρυθμα το Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Για τη στοιχειώδη λειτουργία του ΙΚΑ χρειαζόμαστε άμεσα:
  • Τους επιτυχόντες της προκήρυξης 8Κ/2008
  • Τους επιτυχόντες της προκήρυξης 9Κ/2008
  • Τους υπαλλήλους που έκαναν αίτηση για εθελοντική μετάταξη
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, αλλά θεωρούμε τις ανωτέρω προσλήψεις ως τις ελάχιστες δυνατές, προκειμένου να λειτουργήσει στοιχειωδώς ο μεγαλύτερος φορέας κοινωνικής ασφάλισης, με γνώμονα την αύξηση των εσόδων, την ταχύτερη συναλλαγή, την αύξηση του επιπέδου παροχών, την εξυπηρέτηση του Πολίτη!

      Ο Πρόεδρος                                                   Η   Γενική Γραμματέας
Χατζόπουλος Νικόλαος                                           Τσιαπαρίκου Ιωάννα

Δεν υπάρχουν σχόλια: