ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2011

Παρουσίασε το ΚΕ.ΠΑ ο Κουτρουμάνης

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ

 
Ανισότητες, αδικίες και αδιαφάνεια θα «χτυπήσει» το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας που παρουσιάστηκε από τον Γ. Κουτρουμάνη.
Το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) παρουσίασε σήμερα, Δευτέρα, ο υπ. Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης. Πρόκειται για τη δομή που θα ενοποιεί τις διαδικασίες αναπηρικών συντάξεων και παροχών από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, που μέχρι σήμερα ήταν διάσπαρτες σε Ταμεία και Περιφέρειες, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων από αυτόν του Τομέα.
Ο Γ. Κουτρουμάνης έκανε λόγο για παρέμβαση «εξαιρετικής σημασίας», με στόχο την αντιμετώπιση της ανισότητας, της αδικίας και της αδιαφάνειας στις αναπηρικές συντάξεις αλλά και τον τερματισμό της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων.
Το ΚΕ.Π.Α., που θα λειτουργεί υπό την ευθύνη του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, θέτει ως στόχο να στηριχθούν οι άνθρωποι με αναπηρία, αλλά -κυρίως- να σταματήσει η σπατάλη πόρων προς αναπήρους - «μαϊμούδες».
Χαρακτηριστικά, το 2010 στο ΙΚΑ υπήρχαν 135.000 συντάξεις αναπηρίας -ή 11,7% του συνόλου- ενώ στον ΟΓΑ το ποσοστό έφτανε στο 16,56% και στον ΟΑΕΕ στο 10,6%.
Στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι ως το 2012 τα ποσοστά αυτά να περιοριστούν στο 9% στο ΙΚΑ, στο 12% στον ΟΓΑ και στο 8% στον ΟΑΕΕ. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γ. Κουτρουμάνης η πολιτεία οφείλει ως το 2020 να έχει εναρμονίσει το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων με το αντίστοιχο του μ.ο. της Ε.Ε. Στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που έχει ήδη ενταχθεί στις διαδικασίες του ΚΕ.Π.Α., παρατηρείται ήδη μείωση της δαπάνης αναπηρίας κατά 6,6% μέσα στο 2011.
Κατά τον Γ. Κουτρουμάνη στο ΚΕ.Π.Α. θα αυξηθεί το Σώμα των ειδικών γιατρών (από 250 σήμερα) σε 500 άμεσα και προοπτικά σε 1.000, με στόχο να καλύπτεται η «ζήτηση» (δυνατότητα αντιμετώπισης 28-30.000 αιτήσεων μηνιαίως) και να κρίνονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης σε περίοδο 40 περίπου ημερών.
Σημειώνεται ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 324 χιλιάδες συνταξιούχοι αναπηρίας, ενώ μερικές ακόμα εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούνται «παροχές» αναπηρίας (επιδόματα, φοροαπαλλαγές, διευκολύνσεις κ.α.). Στόχος είναι να συγκροτηθεί άμεσα το Εθνικό Μητρώο Ατόμων με αναπηρία (υπό την ευθύνη του υπ. Εργασίας αφού κυρίως αφορά ασφαλιστικές καλύψεις) και το Μητρώο Δικαιούχων ενίσχυσης (υπό την ευθύνη του υπ. Υγείας, αφού θα αφορά προνοιακές ενισχύσεις).
Ο πρόεδρος του ΚΕ.Π.Α. κ. Θανάσης Ξένος δήλωσε ότι το κέντρο θα διαθέτει 45 «σημεία» υποδοχής ασφαλισμένων πανελλαδικά και σύντομα θα είναι ικανό για παρεμβάσεις και επαναξιολογήσεις π.χ. σε περιοχές όπου παρατηρείται μεγάλη «πυκνότητα» αναπηρικών συντάξεων.
Ο Διοικητής του ΙΚΑ, Ροβ. Σπυρόπουλος, χαρακτήρισε ως «κρίσιμο σημείο» την πρώτη επαφή κάθε ασφαλισμένου με το Κέντρο, οπότε και θα δημιουργείται αυτόματα ηλεκτρονικός φάκελος, ως προϋπόθεση για τον εξορθολογισμό του συστήματος.
Τον συντονισμό των διεργασιών για τη δημιουργία του ΚΕ.Π.Α. είχε η Γραμματέας του υπ. Εργασίας, κ. Αθηνά Δρέτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: