ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Τετάρτη 23 Απριλίου 2008

Εγκρίθηκε το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της ασφαλιστική μεταρρύθμισης

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ

Εγκρίθηκε το χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της ασφαλιστική μεταρρύθμισης συζήτησε και ενέκρινε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλη Πετραλιά μετά τη συνεδρίαση τόνισε ότι από την 1η Ιουνίου θα ενταχθούν στο ΙΚΑ ορισμένα Ταμεία και ακολούθως από την 1η Αυγούστου θα γίνουν οι ενοποιήσεις άλλων Ταμείων. Οι ημερομηνίες που έχουν προβλεφθεί για το τετράμηνο και το εξάμηνο θα εφαρμοστούν, είπε η κ. Πετραλιά και από την 1η Οκτωβρίου θα περάσουμε στην επόμενη φάση.


Χωρίς παρεκκλίσεις η ενοποίηση Ταμείων
Το χρονοδιάγραμμα παρουσίασε χθες η κ. Πετραλιά στην κυβερνητική επιτροπή
1η Οκτωβρίου η τελική φάση

Της Χριστινας Κοψινη

Μέσα στα χρονικά όρια που προβλέπει ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος, εντός του έτους και χωρίς έκπτωση στο ποσό που καθορίστηκε να καταβληθεί από τις Τράπεζες θα γίνουν οι ενοποιήσεις και οι συγχωνεύσεις των 133 ασφαλιστικών Ταμείων σε 13 φορείς. Το χρονοδιάγραμμα και την πρόοδο των εργασιών παρουσίασε χθες η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στην κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε με βασικό αντικείμενο την εξέταση της πορείας υλοποίησης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

«Νομίζω ότι πάμε πολύ καλά γιατί το πρόγραμμά μας, το χρονοδιάγραμμα είναι απολύτως λεπτομερειακό, με στόχο πάντοτε τις καλύτερες παροχές και υπηρεσίες στους ασφαλισμένους και στους συνταξιούχους», δήλωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης η κ. Φ. Π. Πετραλιά. Πρόσθεσε δε ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μέχρι την 1η Ιουνίου θα γίνει η ένταξη ορισμένων επικουρικών Ταμείων στο ΙΚΑ, όπως είναι το Ταμείο των Ηλεκτροτεχνιτών και των Τσιμέντων. Οι υπόλοιπες εντάξεις στο ΙΚΑ θα γίνουν μέχρι την 1η Αυγούστου, ενώ τα ειδικά Ταμεία θα ενταχθούν μέσα στο επόμενο τετράμηνο. Για άλλα Ταμεία, θα ισχύσει το εξάμηνο, όπως ορίζει ο νόμος, ενώ η τελική φάση της διαδικασίας θα αρχίσει από την 1η Οκτωβρίου.

Η κ. Πετραλιά δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποδεχτεί οποιαδήποτε τροποποίηση στο ποσό που θα καταβάλει η Εθνική Τράπεζα για την ένταξη του ταμείου κύριας σύνταξης του προσωπικού στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η υπουργός παρουσίασε και το έργο των Επιτροπών που έχουν συσταθεί αποκλειστικά με στελέχη των υπηρεσιών και χωρίς εξωτερικούς συνεργάτες. Πρόκειται για την Επιτροπή που έχει αναλάβει τον συντονισμό της εφαρμογής του νόμου, την τεχνική επιτροπή που εξετάζει τα ζητήματα μετεγκατάστασης, την επιτροπή πληροφορικής για την ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων (όπου υπάρχουν), την οικονομική επιτροπή και τις εννέα ομάδες εργασίας που έχουν συσταθεί σε αντίστοιχους φορείς. Στις επιτροπές των επιμέρους Ταμείων μετέχουν οι γενικοί διευθυντές τους. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, σχεδόν από όλα τα Ταμεία υπάρχει ανταπόκριση στην προετοιμασία του νέου ασφαλιστικού χάρτη, ενώ έχουν υποβληθεί ήδη 15 βιογραφικά από υποψηφίους για τη θέση των προέδρων. Επίσης, εντός των επόμενων ημερών θα είναι έτοιμη η Υπουργική Απόφαση για την υλοποίηση των ρυθμίσεων που αφορούν την ενίσχυση της μητρότητας. Ηδη, 383 ασφαλισμένοι αναζήτησαν πληροφορίες την πρώτη ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση του τριψήφιου αριθμού στον οποίο μπορούν να απευθύνονται οι ασφαλισμένοι για πληροφορίες σχετικά με τις νέες διατάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: