ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Σάββατο 24 Μαΐου 2008

Ηλεκτρονικό "δίχτυ" για εισφοροδιαφυγή από το ΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ
Hλεκτρονικό δίκτυο για τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής ετοιμάζει το ΙΚΑ, το οποίο θα εφαρμοστεί πλήρως από το 2010. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Ιδρύματος προωθεί ειδικό μέτρο στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος (ΟΠΣ), το οποίο θα προβλέπει την αυτόματη ενεργοποίηση διπλής τραπεζικής εντολής εκ μέρους του εργοδότη.

Στόχος είναι η ταυτόχρονη μισθοδοσία του προσωπικού των επιχειρήσεων και η παρακράτηση των εργοδοτικών και των εργατικών εισφορών, οι οποίες θα αποδίδονται στο Ταμείο. Αν δεν πραγματοποιείται η ταυτόχρονη καταβολή των εισφορών, θα ενημερώνεται άμεσα ο ασφαλιστικός φορέας ώστε να προχωρεί στην επιβολή κυρώσεων.

Oπως εκτιμάται, το ΙΚΑ, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας, με 1.950.000 ασφαλισμένους, θα αποτελέσει τον «πιλότο» ώστε το σύστημα να εφαρμοστεί στη συνέχεια και από τους 13 ασφαλιστικούς φορείς που θα προκύψουν από τις ενοποιήσεις, όπως προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος.

Aλλωστε, λύσεις για την πρόληψη και πάταξη της εισφοροδιαφυγής αναζητούν και άλλοι ασφαλιστικοί φορείς. Η διοίκηση του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ-ΤΑΕ-ΤΣΑ) έχει προαναγγείλει δικαστικές προσφυγές σε βάρος περίπου 80.000 οφειλετών.

Στόχος είναι ο περιορισμός της εισφοροδιαφυγής, η οποία –όπως εκτιμάται– το 2007 έφτασε το 1 δισ. ευρώ, ενώ οι οικονομικές απώλειες κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2008 για τον Οργανισμό υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε επιπλέον 190 εκατ. ευρώ.

Το 2007 υποβλήθηκαν 18.170 Πράξεις Επιβολής Εισφορών και Πρόσθετων Τελών. Εντός εξαμήνου αναμένεται να ξεπεράσουν τις 65.000, ενώ τους πρώτους οκτώ μήνες του 2008 οι εισφοροδιαφεύγοντες θα είναι περισσότεροι από 80.000.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γίνει δύο ρυθμίσεις χρεών με ευνοϊκούς όρους για τον ΟΑΕΕ και μία για το ΙΚΑ, χωρίς όμως τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΙΚΑ, εντοπίζονται κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην εστίαση και την παροχή υπηρεσιών, καθώς και στον κατασκευαστικό κλάδο. Η έκταση του προβλήματος καθίσταται σαφής από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. Η εισφοροδιαφυγή εκτιμάται ότι το 2008 στο σύνολο των ταμείων θα κοστίσει 6,8 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: