ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

Β' γύρος ενοποιήσεων


ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ
Με διαδικασίες - εξπρές προχωρά η κυβέρνηση τις ενοποιήσεις των Ταμείων, με στόχο τον Οκτώβριο να υπάρχουν μόλις 13 ταμεία κύριας, επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας. Η πορεία των ενοποιήσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

Το πρώτο βήμα στο «μέτωπο» των ενοποιήσεων έγινε την 1η Ιουνίου, οπότε τον δρόμο για το ΕΤΕΑΜ (δηλαδή το επικουρικό του ΙΚΑ) πήραν τρία Ταμεία. Πρόκειται για το επικουρικό των ηλεκτροτεχνιτών (ΤΕΑΗΕ) και τους κλάδους επικουρικής ασφάλισης του προσωπικού ιπποδρομιών (ΤΑΠΕΑΠΙ) και του προσωπικού των εταιρειών τσιμέντου (ΤΕΠΑΕΤ).

Ο ασφαλιστικός νόμος προβλέπει ακόμη δύο «δόσεις» για τις ενοποιήσεις:

Την 1η Αυγούστου πρόκειται να ενοποιηθούν 28 ασφαλιστικοί φορείς. Μεταξύ άλλων όλα τα «ειδικά» ταμεία -δηλαδή οι φορείς ΔΕΚΟ και τραπεζών- θα πάρουν τον δρόμο για το ΙΚΑ, ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών. Στο Δημόσιο θα προχωρήσουν οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση (ΤΕΑΔΥ) αλλά και στην πρόνοια (ΤΠΔΥ).

Την 1η Οκτωβρίου θα ολοκληρωθούν οι ενοποιήσεις των ασφαλιστικών φορέων. Συγκεκριμένα στην κύρια ασφάλιση δημιουργούνται Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολουμένων και Ταμείο Προσωπικού στα ΜΜΕ. Σημαντικές ενοποιήσεις θα υπάρξουν και στην επικουρική ασφάλιση, ενώ συγκροτείται Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα.

Μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά αναφέρθηκε στις ενοποιήσεις, επισημαίνοντας πως «προχωράμε δυνατά, όπως έχουμε προδιαγράψει τις ημερομηνίες». Παράλληλα αναφέρθηκε στις επιτροπές που λειτουργούν για την επιλογή των νέων προέδρων, τονίζοντας πως «έληξε η προθεσμία της προκήρυξης και υπάρχουν 63 προτάσεις βιογραφικών».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την «τύχη» των αποθεματικών όσων ασφαλιστικών φορέων ενοποιηθούν, η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά σημείωσε πως «στην ενοποίηση των Ταμείων τα αποθεματικά δεν ενοποιούνται. Είναι ξεχωριστοί λογαριασμοί».

Ορια ηλικίας
Σημειώνεται πως οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό «συνεχίζονται» και το 2009, οπότε και ξεκινούν οι παρεμβάσεις σε όρια ηλικίας και συντάξεις. Συγκεκριμένα το 2009 το «πέναλτι» για κάθε έτος πρόωρης εξόδου φτάνει το 6% (από 4,5%) και επομένως στην πενταετία η σύνταξη καταβάλλεται μειωμένη κατά 30%.

Οσον αφορά τις μητέρες, η αύξηση των ορίων ηλικιών ξεκινά το 2005 από τις νέες ασφαλισμένες, που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993. Συγκεκριμένα από το 2009 ξεκινά η αύξηση του ορίου ηλικίας για τις μητέρες ανηλίκων, προκειμένου σταδιακά να πάει από τα 50 στα 55.

Τα επόμενα χρόνια η αύξηση των ορίων ηλικίας από τα 50 στα 55 θα «επεκταθεί» και για τις παλαιές ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, στα ειδικά ταμεία μισθωτών και στους φορείς των εργαζομένων στον Τύπο. Ως «αντάλλαγμα» για τις αλλαγές στα όρια ηλικίας των γυναικών ο ασφαλιστικός νόμος προβλέπει αύξηση της άδειας που δικαιούνται οι νέες μητέρες (αφορά στο ΙΚΑ).

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: