ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Το άρθρο έχει συνταχθεί την Κυριακή, 25 Ιανουαρίου, 2009
και έχει καταχώρηθεί στην κατηγορία ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.


Στην αλλαγή του νόμου για τη διαδοχική ασφάλιση ετοιμάζεται να προχωρήσει η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, με στόχο ν’ απλουστευθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για την έκδοση μιας σύνταξης, αλλά να γίνει και πιο δίκαιος ο υπολογισμός της σύνταξης. Και αυτό διότι όσοι ασφαλισμένοι παίρνουν σύνταξη με καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης, έχουν σημαντικές απώλειες στο τελικό συνταξιοδοτικό ποσό που λαμβάνουν. Οι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτούνται, έχοντας ασφαλιστεί σε περισσότερα του ενός Ταμεία, χρόνο με το χρόνο αυξάνονται. Ήδη ένας στους δύο περίπου από εκείνους που συνταξιοδοτούνται αυτή την περίοδο είναι σε αυτή την κατηγορία.
Με τον τρόπο υπολογισμού όμως των συντάξεων αυτής της κατηγορίας, που εφαρμόζεται τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, υπάρχουν μεγάλες απώλειες στη σύνταξη. Αυτό το αντιλαμβάνεται αμέσως ο ασφαλισμένος που είχε την ατυχία πριν από το IKA να ασφαλιστεί σε ένα από τα Tαμεία των ελεύθερων επαγγελματιών. Oσοι υπήρξαν εργασιακά κινητικοί και πέρασαν από διαδοχική ασφάλιση πριν καταλήξουν στο IKA, κατά κύριο λόγο ή στο ΤΕΒΕ, εάν στην πορεία των χρόνων έγιναν ελεύθεροι επαγγελματίες λαμβάνουν σήμερα κατά 30% χαμηλότερες συντάξεις σε σύγκριση με όλους όσοι για τα ίδια χρόνια είχαν ασφαλιστεί μόνο σε ένα Ταμείο για όλη την ασφαλιστική περίοδο της ζωής τους.
Ο καινούριος νόμος θα αφορά τα 13 νέα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και σχεδόν το ένα τρίτο των ασφαλισμένων της χώρας, αφού οι σημερινές επαγγελματικές συνθήκες αναγκάζουν τους εργαζομένους να αλλάζουν αρκετά συχνά επαγγελματικό χώρο. Σύμφωνα με παράγοντες του χώρου της κοινωνικής ασφάλισης, μετά τις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων το έδαφος είναι έτοιμο προκειμένου να αρθούν οι μεγάλες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να εκδοθεί μία σύνταξη. Παράλληλα, η μηχανοργάνωση που οφείλουν να έχουν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι την 1η Ιουνίου θα συμβάλει αποφασιστικά στην επιτάχυνση των διαδικασιών που έχουν να κάνουν με τη διαδοχική ασφάλιση. Δύο είναι οι στόχοι που θα αντιμετωπιστούν με την αλλαγή του ισχύοντος πλαισίου, του νόμου 3232/04 που είχε ψηφιστεί από το ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές του 2004:
-Να αυξηθούν τα χαμηλά ποσά σύνταξης που βγάζει σήμερα η «διαδοχική», είτε με καλύτερους συντελεστές είτε ακόμη και με ένα συντελεστή υψηλότερο από τους σημερινούς.
- Να μειωθεί στο ελάχιστο ο χρόνος που χρειάζεται για τις οριστικές συνταξιοδοτικές αποφάσεις, μια που σήμερα υπάρχουν καθυστερήσεις που ξεπερνούν ακόμη και τους 18 ή και 24 μήνες.
Τα τέσσερα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας –ΙΚΑ, ΟΓΑ, Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και Ταμείο του Δημοσίου– έχουν επεξεργαστεί προτάσεις που στη συντριπτική τους πλειονότητα ζητάνε να καταργηθούν τα ενδιάμεσα γραφειοκρατικά στάδια που παρατείνουν κατά πολύ το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την έκδοση μιας συνταξιοδοτικής απόφασης. Επίσης, έχει τονιστεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένας μεγαλύτερος συντελεστής για τον υπολογισμό της σύνταξης που θα βοηθήσει στους συνταξιούχους με δύο και τρία ταμεία να παίρνουν μεγαλύτερη σύνταξη. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι μπορούν να επανέλθουν οι ρυθμίσεις για τη διαδοχική ασφάλιση που ίσχυαν με το νόμο 1405/83, καθώς ήταν πιο δίκαιες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: