ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Ανασφάλιστος ένας στους τρεις

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

«Μαύρη τρύπα» 3,8 δισ. ευρώ από την εισφοροδιαφυγή στο ΙΚΑ που αυξήθηκε 7% πέρυσι. Την ίδια ώρα, το Ταμείο διαθέτει μόλις 37 ελεγκτές για 330.000 επιχειρήσεις!


Πρωτοφανείς διαστάσεις έχει πάρει η «μαύρη εργασία», με το 27% των εργαζομένων να δουλεύει χωρίς καμία ασφαλιστική κάλυψη. Με βάση αποκαλυπτικά στοιχεία του ΙΚΑ, μέσα σε μόλις έναν χρόνο η εισφοροδιαφυγή αυξήθηκε κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες, καθώς το 2007 το ποσοστό των ανασφάλιστων δεν ξεπερνούσε το 20%.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ, Βασ. Κόκκαλης
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ, Βασ. Κόκκαλης

Η «μαύρη τρύπα» που προκαλεί η εισφοροδιαφυγή υπολογίζεται σε 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ, χρήματα που αρκούν για να δοθεί 285 ευρώ μηνιαία αύξηση σε κάθε συνταξιούχο του ταμείου! Την ίδια στιγμή οι ελεγκτικές υπηρεσίες υπολειτουργούν, καθώς, με βάση τα στοιχεία των εργαζομένων στο Ιδρυμα, μόλις 37 άτομα στελεχώνουν την ειδική υπηρεσία (ΕΥΠΕΑ).

Ανασφάλιστος ένας στους τρεις

Οι συγκεκριμένοι ελεγκτές καλούνται να... επισκεφθούν 330.000 απογεγραμμένες επιχειρήσεις και να εντοπίσουν περίπου 60.000 επιχειρήσεις «φαντάσματα» (οι οποίες είναι αναπόγραφες).Δηλαδή θεωρητικά ο κάθε ελεγκτής καλείται μέσα σε έναν μήνα να επισκεφτεί 878 επιχειρήσεις!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2008, οι ελεγκτές του ΙΚΑ πήγαν σε 21.496 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 2.137 ήταν αναπόγραφες, δηλαδή δεν ασφάλιζαν κανέναν εργαζόμενο (μία στις δέκα). Αλλά η εισφοροδιαφυγή «ανθεί» και στις απογεγραμμένες επιχειρήσεις, καθώς 14.528 εργαζόμενοι δεν ήταν ασφαλισμένοι.

Συνολικά το 2008 σε σύνολο 68.063 ατόμων που απασχολούνταν στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν οι 18.371 (ποσοστό 27%) δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη. Με βάση τα στοιχεία, το 2007 σε σύνολο 70.605 ατόμων οι 14.039 (ποσοστό 20%) δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη.

Μιλώντας στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ, Βασίλης Κόκκαλης, σημειώνει χαρακτηριστικά πως «η κατάσταση είναι πια εκτός ελέγχου. Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μαύρης εργασίας και να σταματήσει να δίνει το κακό παράδειγμα. Δεν μπορεί ακόμη και στα Ταμεία να δουλεύουν νέοι χωρίς να έχουν ασφαλιστική κάλυψη μέσα από τα προγράμματα stage. Πρέπει, επιτέλους, να μπει τέλος στο καθεστώς των ανασφάλιστων νέων».

Το πρόβλημα της ανασφάλιστης εργασίας είναι συχνότερο στους εργαζομένους σε οικοδομικές εργασίες, σε όσους απασχολούνται στον τουρισμό αλλά και στις οικιακές βοηθούς. Μύθος είναι το ότι η εισφοροδιαφυγή πλήττει κυρίως τους μετανάστες, καθώς το 65% των ανασφάλιστων είναι Ελληνες.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως κανονικά έπρεπε να λειτουργούν 13 ελεγκτικά κέντρα του ΙΚΑ σε όλη τη χώρα. Ωστόσο αυτήν τη στιγμή λειτουργούν μόλις 5 (σε Αττική, Θεσσαλία, Μακεδονία, Κρήτη και Δυτική Ελλάδα) και τώρα δημιουργείται άλλο ένα στα Γιάννενα.

Ομως ακόμη και στα συγκεκριμένα ελεγκτικά κέντρα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, αφού, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, υπηρετούν 37 άτομα, ενώ κανονικά έπρεπε να υπάρχουν 195 υπάλληλοι! Είναι χαρακτηριστικό πως στην Αττική οι ελεγκτές είναι μόλις 20, ενώ ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στην Κρήτη και στη Μακεδονία, όπου υπάρχουν μόλις 8 και 5 ελεγκτές αντίστοιχα!

Σημειώνεται πως η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και στα άλλα Ταμεία, με αποτέλεσμα συνολικά το ασφαλιστικό σύστημα να χάνει κάθε χρόνο από την εισφοροδιαφυγή περίπου 8 δισεκατομμύρια. Συνολικά εκτιμάται πως πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα δουλεύουν στη χώρα μας χωρίς να έχουν καμία ασφαλιστική κάλυψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: