ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Πιο σκληρή η εισοδηματική πολιτική το 2009

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΑ

Αυξήσεις 1,5% στους μισθούς στο Δημόσιο

Πιο σκληρή η εισοδηματική πολιτική το 2009

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σπύρος Δημητρέλης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009
Τις χαμηλότερες αυξήσεις των τελευταίων 17 ετών ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση στους μισθωτούς του δημόσιου τομέα και τους συνταξιούχους με πρόσχημα την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
Το βασικό σενάριο για την εισοδηματική πολιτική που εξετάζει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να υιοθετηθεί προβλέπει αυξήσεις στους εν ενεργεία υπαλλήλους μόλις 1,5%, ενώ για τους συνταξιούχους προβλέπει αυξήσεις μόλις 2%. Πρόκειται για αυξήσεις που θα κάνουν πιο σκληρή την πολιτική λιτότητας στους μισθούς που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση στο όνομα της μαύρης τρύπας των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού. Παράλληλα, ψίχουλα θα είναι οι αυξήσεις για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και της σύνταξης του ΟΓΑ.

Στο οικονομικό επιτελείο βρίσκονται στην τελική ευθεία για τον καθορισμό των φετινών αυξήσεων και στις τελευταίες συσκέψεις που πραγματοποιούνται κερδίζει συνεχώς έδαφος το σενάριο της παροχής αυξήσεων 1,5%. Οι σχετικές ανακοινώσεις πρόκειται να γίνουν μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο όταν θα υπάρχει σαφής εικόνα για τον ρυθμό του πληθωρισμού τον Μάρτιο. Οι αρχικές εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κάνουν λόγο για μείωση του πληθωρισμού τον Μάρτιο στο 1,3%, από 1,6% που ήταν τον Φεβρουάριο. Η μείωση αυτή θα αποτελέσει και το άλλοθι της κυβέρνησης για την παροχή- για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά- αυξήσεων λιτότητας στους μισθωτούς του Δημοσίου και τους συνταξιούχους οι οποίες αν συνυπολογισθούν οι επιβαρύνσεις από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας οδηγούν σε μείωση των πραγματικών εισοδημάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο. Χαμηλές αυξήσεις λόγω... μονιμότητας
Την παροχή πολύ χαμηλών αυξήσεων στο Δημόσιο προανήγγειλε, εμμέσως πλην σαφώς, και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής». Ο υπουργός είπε ότι για το ύψος των αυξήσεων «θα συνεκτιμηθούν όλα τα δεδομένα, οι ανάγκες και οι δυνατότητες που έχουμε» και πρόσθεσε με νόημα ότι «επίσης θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και το γεγονός ότι οι μισθωτοί του Δημοσίου έχουν την ασφάλεια της μονιμότητας, κάτι που δεν ισχύει για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα και φυσικά για τους ανέργους». Η δήλωση αυτή δείχνει ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία τη μονιμότητα για να ανακοινώσει ιδιαίτερα χαμηλές αυξήσεις.

Το επικρατέστερο σενάριο
Έτσι, το επικρατέστερο σενάριο για την εισοδηματική πολιτική του 2009 προβλέπει:

● Την παροχή αυξήσεων 1,5% στους ονομαστικούς μισθούς του δημόσιου τομέα. Η αύξηση αυτή μεταφράζεται σε αύξηση των καθαρών αποδοχών ενός νεοδιόριστου υπαλλήλου Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης κατά περίπου 10 ευρώ μηνιαίως που φθάνουν τα 15 ευρώ μηνιαίως για τους υπαλλήλους με πτυχίο πανεπιστημιακού επιπέδου.

● Την παροχή σχετικά υψηλότερων αυξήσεων στους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Και για το 2009 αναμένεται να ακολουθηθεί η πεπατημένη των τελευταίων ετών, όπου το ποσοστό αυξήσεων στους συνταξιούχους ήταν κατά μισή εκατοστιαία μονάδα υψηλότερο από αυτό των εν ενεργεία υπαλλήλων του Δημοσίου. Έτσι, στους συνταξιούχους σχεδιάζεται να δοθούν αυξήσεις 2%.

● Την παροχή χαμηλού ποσοστού αυξήσεων στο ΕΚΑΣ και την κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια η αύξηση στο ΕΚΑΣ και την κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ ήταν συγκεκριμένο ποσό (π.χ. το 2008 το ΕΚΑΣ αυξήθηκε κατά 35 ευρώ, στα 230 ευρώ, και η σύνταξη του ΟΓΑ κατά 52 ευρώ, στα 330 ευρώ), φέτος αναμένεται να δοθεί αύξηση έως 5%, που μεταφράζεται σε αύξηση έως 12 ευρώ στο ΕΚΑΣ και έως 17 ευρώ στον ΟΓΑ.

● Την αναπροσαρμογή και αύξηση των κλιμακίων του ΕΚΑΣ. Όπως σημειώνει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, τα κλιμάκια θα αυξηθούν από τέσσερα που είναι σήμερα σε επτά. Στόχος της αναπροσαρμογής και αύξησης του αριθμού των κλιμακίων είναι, όπως σημειώνει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, να μη χάνουν το ΕΚΑΣ πολλοί συνταξιούχοι μόνο και μόνο επειδή πήραν αύξηση στη βασική σύνταξή τους και για λίγα ευρώ βγήκαν εκτός ορίου καταβολής του επιδόματος.

Άλλοθι το κίνητρο απόδοσης

ΕΚΤΟΣ από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ως άλλοθι για την παροχή χαμηλών εισοδηματικών αυξήσεων στον δημόσιο τομέα θα επιχειρηθεί να χρησιμοποιηθεί και η ενσωμάτωση στον βασικό μισθό των δημοσίων υπαλλήλων της δεύτερης δόσης (από τις τρεις ετήσιες συνολικά) του κινήτρου απόδοσης.

Η δεύτερη δόση του κινήτρου κυμαίνεται από 29 έως 50 ευρώ, ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης του υπαλλήλου. Η ενσωμάτωση δεν επηρεάζει ουσιαστικά το ύψος της εισοδηματικής αύξησης, αλλά αυξάνει τα επίδομα αδειών και εορτών. Επίσης, ανεβάζει και τη βάση υπολογισμού των αυξήσεων για τα επόμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: