ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

ΠΑΡΑΛΟΓΟ??? ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ....ΑΡΑ ΛΟΓΙΚΟ!!!!


Οι παράλογες ασφαλιστικές διαδρομές
Το άδικο και επιζήμιο σύστημα απονομής συντάξεων ενθαρρύνει την εισφοροδιαφυγή

Της Χριστινας Κοψινη

Την ώρα που δύο ασφαλιστικά Ταμεία βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με το Ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου σε πλήρη αδυναμία εξυπηρέτησης των 15.000 αιτήσεων εφάπαξ και το Ταμείο προσωπικού της Γενικής Τράπεζας σε παύση πληρωμών επικουρικών συντάξεων, οι στρεβλώσεις από την έλλειψη ανταποδοτικότητας συνεχίζουν να τροφοδοτούν την αύξηση της εισφοροδιαφυγής η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Προσωπικού στα Ταμεία, κ. Γ. Κουτρουμάνη, θα ανέλθει στο ποσό των 8 δισ. ευρώ.

Ακρως ενδεικτικές οι παρακάτω ασφαλιστικές διαδρομές που αποδεικνύουν πώς το άδικο και επιζήμιο σύστημα απονομής συντάξεων ενθαρρύνει την εισφοροδιαφυγή.

Περίπτωση 1. Συνταξιούχος του ΙΚΑ με αποδοχές 1.100 ευρώ κατέβαλλε εισφορές επί 25 συναπτά έτη. Ελαβε σύνταξη μόλις 110 ευρώ υψηλότερη από αυτήν που πήρε άλλος ασφαλισμένος, αμειβόμενος με τις ίδιες αποδοχές, αλλά έχοντας διανύσει λιγότερα συντάξιμα χρόνια, δηλαδή 15ετία. Συμπέρασμα: οι εισφορές που κατέβαλε ο πρώτος ασφαλισμένος για τα τελευταία δέκα χρόνια από το σύνολο της 25ετίας του δεν έχουν απολύτως καμία ανταπόδοση στη σύνταξη του.

Περίπτωση 2. Εργαζόμενος με μερική απασχόληση και μισθό 500 ευρώ, συνταξιοδοτείται ύστερα από 15 έτη. Η σύνταξη που θα πάρει δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη των 480 ευρώ.

Αλλος εργαζόμενος με τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας, αλλά με πλήρη απασχόληση και με αποδοχές 1.450 ευρώ θα λάβει σύνταξη με μόλις 16 ευρώ παραπάνω, 496 ευρώ. Επομένως, έχει κάθε λόγο να εισφοροδιαφεύγει και σε συμφωνία με τον εργοδότη του να δηλώνει στο ΙΚΑ ότι απασχολείται με μερική κι όχι με πλήρη απασχόληση...

Περίπτωση 3. Μετανάστης από τη Βουλγαρία. Ασφαλίστηκε για τουλάχιστον 14 χρόνια στη χώρα του, και αρκεί μόνο ένας χρόνος ασφάλισης στην Ελλάδα, για να πάρει σύνταξη ύψους 486 ευρώ. Η σύνταξή του δεν έχει καμία λογική συσχέτιση με τις εισφορές που κατέβαλε. Εάν συνέβαινε αυτό, θα αντιστοιχούσε μόλις σε 15 – 20 ευρώ. Αρα, οι γείτονες μας, όπως και οι Πολωνοί και οι Ρουμάνοι, έχουν κάθε λόγο να κάνουν χρήση της ελληνικής νομοθεσίας και να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Πολύ περισσότερο που οι συντάξεις τους, ακόμη και για 30 έτη προϋπηρεσίας στη Βουλγαρία δεν υπερβαίνουν τα 35 – 55 ευρώ.

Πρόκειται για τρεις χαρακτηριστικές από τις πολλές περιπτώσεις που αποδεικνύουν τις στρεβλώσεις του ελληνικού συστήματος απονομής συντάξεων. Ενα σύστημα που παραβιάζει κάθε έννοια ανταποδοτικότητας, τροφοδοτώντας τη λογική της εισφοροδιαφυγής, τιμωρώντας τους ειλικρινείς και ενισχύοντας τη διατήρηση της ανασφάλιστης εργασίας, τουλάχιστον μετά τα 4.500 ένσημα (15ετία). Η προβληματική αναλογικότητα των συντάξεων βελτιώνεται μόνο σε δύο περιπτώσεις: Εάν οι ασφαλισμένοι συνταξιοδοτηθούν, έχοντας μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.500 ευρώ ή εάν έχουν προϋπηρεσία πάνω από 30 ή 35 έτη.

Αρκεί σε αυτόν τον παρατεταμένο εργασιακό βίο να μην έχουν αλλάξει πολλά Ταμεία. Διότι μπορεί να υποστούν ό,τι και ο παρακάτω ασφαλισμένος. Μιλάμε για κάποιον που πέρασε από τρία διαδοχικά Ταμεία (ΝΑΤ, ΤΣΑ και ΙΚΑ). Είχε αποδοχές 1.500 ευρώ και μακρά, 40ετή, προϋπηρεσία. Αλλά θα πάρει σύνταξη ύψους 720 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι κατά 30 ευρώ χαμηλότερο από τα 750 ευρώ σύνταξη (550 συν 200 ΕΚΑΣ) που παίρνει ασφαλισμένος στον Ταμείο των Ελεύθερων Επαγγελματιών, ύστερα από 25 έτη προϋπηρεσία. Είναι προφανές ότι εκείνος που πλήρωνε ανελλιπώς εισφορές επί μία 40ετία για να συνταξιοδοτηθεί με διαδοχική ασφάλιση, εάν ήξερε τι τον περίμενε, θα μπορούσε να είχε σταματήσει να πληρώνει εισφορές στην 25ετία καταβάλλοντας κάθε χρόνο μόνο το ελάχιστο ποσό για την ιατροφαρμακευτική του κάλυψη.

Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Αυτή η εσωτερική παράνοια του συστήματος, αν και επισημάνθηκε, σε όλους τους «κοινωνικούς διαλόγους» για το ασφαλιστικό, ουδέποτε αντιμετωπίστηκε. Το χρηματοδοτικό πρόβλημα επιχειρήθηκε να λυθεί με παρατάσεις ηλικιακών ορίων χωρίς να αντιμετωπίζεται η απώλεια πόρων που προκαλεί η ίδια η διάρθρωση των συντάξεων, η έλλειψη αναλογικότητας.

Οι εσωτερικές δυσαναλογίες στο συνταξιοδοτικό σύστημα συνεχίζουν να αποτελούν το βασικότερο κίνητρο πρόωρης συνταξιοδότησης και οδηγούν καθοριστικά στη απώλεια πόρων. Το μέγεθος της εισφοροδιαφυγής, συνέπεια κι άλλων παραγόντων, αυξάνεται ανεξέλεγκτα. Μάλιστα, στους τελευταίους δειγματοληπτικούς ελέγχους του ΙΚΑ –που δεν ανακοίνωσε το Ιδρυμα– διαπιστώνεται αύξηση του ποσοστού ανασφάλιστων από 20% σε 33,4%. Στα ποσοστά, επί του παρόντος, δεν αντανακλάται ούτε η αναχαίτιση της πτώσης του ποσοστού ανεργίας, ούτε η διεύρυνση των προγραμμάτων απασχόλησης και stage στα οποία καταφεύγει το υπουργείο Απασχόλησης για να διατηρήσει τις θέσεις απασχόλησης. Αλλά και τα έσοδα από την απασχόληση μεταναστών (το 13,46% των ασφαλισμένων του ΙΚΑ με βάση τα στοιχεία Απριλίου του 2008) που μέχρι χθες αποτελούσαν μια αδιαμφισβήτητη σταθερά, δεν είναι δεδομένα. Ο κίνδυνος να αποδειχθεί μοιραία η σχέση ασφαλιστικού–απασχόλησης στις συνθήκες της κρίσης και η αδυναμία των περίφημων αναλογιστικών μελετών να συμπεριλάβουν στις μετρήσεις τους για τη βιωσιμότητα των Ταμείων, σημαντικές παραμέτρους, όπως η κρίση και οι συνταξιοδοτική ωρίμανση των μεταναστών με προέλευση από τα νέα κράτη - μέλη της Ε.Ε., απλώς σηματοδοτούν το νέο στάδιο της κρίσης στο οποίο βρίσκεται το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα.

Απειλή με σφαίρες για την καθυστέρηση

Ο ΟΑΕΕ δεν έχει χρήματα για τις συντάξεις, αλλά θα προκηρύξει διαγωνισμό προκειμένου να αναθέσει σε ιδιωτική ασφάλεια (security) την προστασία των υπαλλήλων του από αγανακτισμένους ασφαλισμένους που βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης με τις πολύμηνες καθυστερήσεις της διαδοχικής ασφάλισης!

Το πιο ακραίο περιστατικό συνέβη την περασμένη εβδομάδα στο κατάστημα του ΟΑΕΕ στην Καλλιθέα, όταν ασφαλισμένος που περίμενε ένα χρόνο για την έκδοση της σύνταξής του από το ΙΚΑ θεώρησε υπεύθυνο υπάλληλο του Ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών, διότι δεν απάντησε εγκαίρως σε ερώτημα που του ετέθη από το προηγούμενο Ταμείο. Οταν δε πλησίασε τον υπάλληλο για να λάβει την πολυπόθητη απάντηση του επέδειξε τις σφαίρες και την κάννη όπλου που είχε μαζί του. Φέρεται δε ότι τον απείλησε με «τιμωρία» για την ταλαιπωρία που είχε υποστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: