ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Ισότητα φύλων και στις πρόωρεs

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟΣοκ προκαλεί στην κυβέρνηση δικαστική απόφαση που δέχεται ότι για λόγους ισότητας μεταξύ των δύο φύλων, ο άνδρας μπορεί να συνταξιοδοτηθεί από το ΙΚΑ νωρίτερα με μειωμένη σύνταξη, όπως ακριβώς ίσχυε για την ασφαλισμένη στο ίδρυμα μητέρα με ανήλικα παιδιά.

Η δικαστική απόφαση είναι η δεύτερη μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο από ανώτατο δικαστήριο, που δέχεται ότι πρέπει να εξισωθούν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης όχι προς τα πάνω, αλλά προς τα κάτω.

Η δικαστική κρίση για εξομοίωση προς τα κάτω προκαλεί τεράστιο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και στο σχεδιασμό της να αυξήσει τα ηλικιακά όρια για τις συντάξεις, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την αναμενόμενη σε λίγες ημέρες απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ελιγμός

Η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη διαδικασία ακολούθησε τακτική ελιγμού και εμπαιγμού όλων των εργαζομένων και ιδίως των γυναικών, χρησιμοποιώντας μία νομική άμυνα που ήταν βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε καταδίκη της χώρας για τα διαφορετικά ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης.

Και τούτο διότι η ίδια ακριβώς άμυνα (ότι η ισότητα συνταξιοδότησης δεν εφαρμόζεται σε τέτοια ταμεία που δεν είναι επαγγελματικά) χρησιμοποιήθηκε και στο παρελθόν και απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ομως το Συμβούλιο της Επικρατείας με δύο αποφάσεις του «αδειάζει» την κυβέρνηση και την αφήνει εκτεθειμένη στους σχεδιασμούς της για άνοδο των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στις ηλικίες που ισχύουν για τους άνδρες.

Το ανώτατο δικαστήριο δύο φορές, μία για το Ταμείο Νομικών και μία για το ΙΚΑ, δέχεται προσφυγές ανδρών που ζητούσαν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα, κάνοντας χρήση των ευνοϊκών για τις γυναίκες ρυθμίσεων.

Εκρινε ότι η συνταγματική αρχή της ισότητας των φύλων επιβάλλει να επεκταθεί και υπέρ του άνδρα ασφαλισμένου το συνταξιοδοτικό προνόμιο που ισχύει για τη γυναίκα, διαφορετικά θα υπάρχει δυσμενής μεταχείριση για τους άνδρες λόγω συνταξιοδότησης σε μεγαλύτερη ηλικία, προκαλώντας έτσι δυσμενή διάκριση λόγω φύλου που είναι απαγορευμένη και αντίθετη στο Σύνταγμα. Στην περίπτωση του ΙΚΑ ο νόμος 1902/90 (επαναλαμβάνοντας ρυθμίσεις του 1951) έδωσε δικαίωμα στην ασφαλισμένη μητέρα με παιδιά ανήλικα (ή ανίκανη για βιοποριστική εργασία) να συνταξιοδοτείται στο 50ό έτος εφόσον έχει τουλάχιστον 5.500 μέρες εργασίας, με μειωμένη σύνταξη (κατά 1/200 της πλήρους μηνιαίας σύνταξης για κάθε μήνα που λείπει από το 55ο έτος της ηλικίας της, το ποσό της οποίας δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το εκάστοτε κατώτατο όριο συντάξεων).

Υπάλληλος ζήτησε το 2001 να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη σύνταξη χρησιμοποιώντας την ευνοϊκή για τις γυναίκες ρύθμιση. Το ΙΚΑ απάντησε αρνητικά θεωρώντας ότι δεν παραβιάζεται η ισότητα των φύλων και εκείνος προσέφυγε στη δικαιοσύνη.

Το Διοικητικό Εφετείο έκρινε ότι θα μπορούσε να κάνει χρήση των ευνοϊκών για τις γυναίκες ρυθμίσεων, μόνο εάν είχε την αποκλειστική γενική μέριμνα των παιδιών του (π.χ. λόγω θανάτου της συζύγου του ή λόγω διαζυγίου με αυτήν).

Προνόμιο

Ομως το Α τμήμα ΣτΕ έκρινε (3100/08) ότι ο υπάλληλος μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα κάνοντας ευθέως χρήση το προνομίου που ισχύει για τη μητέρα με ανήλικα παιδιά στο 50ό έτος με 5.500 μέρες εργασίας και χωρίς να απαιτείται να έχει την αποκλειστική γενική μέριμνα των παιδιών. Θεώρησε αντισυνταγματικό τον αποκλεισμό του άνδρα από το ευνοϊκό για τις γυναίκες καθεστώς πρόωρης και μειωμένης συνταξιοδότησης, παραπέμποντας το ζήτημα στην Ολομέλεια ΣτΕ για να επικυρωθεί η αντισυνταγματικότητα.

Η δικαστικη αποφαση

Για την επίτευξη της συνταγματικής αρχής της ισότητας δεν χρειάζεται να ανεβούν τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών, αλλά αντίθετα οι άνδρες μπορούν να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα, κάνοντας χρήση των ευνοϊκότερων ρυθμίσεων που ισχύουν για τις γυναίκες.

Αλέξανδρος Αυλωνίτης


Δεν υπάρχουν σχόλια: