ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Σάββατο, 23 Μαΐου 2009

Από την 1η Οκτωβρίου η εφαρμογή του ΑΜΚΑ

ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣΤην εφαρμογή του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης στα Ασφαλιστικά Ταμεία από 1ης Οκτωβρίου 2009, αντί 1ης Ιουλίου, ανακοίνωσε η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής -όπως τη χαρακτήρισε το υπουργείο Απασχόλησης- επίσκεψής της στο ΚΕΠ του Συντάγματος.
Στις αρχικές ανακοινώσεις του υπουργείου για τον ΑΜΚΑ, αναφερόταν πως θα ήταν απαραίτητος για όλους τους ασφαλισμένους από τον Ιούλιο. Ωστόσο, μετά τις ουρές που δημιουργήθηκαν στα ΚΕΠ, την τεράστια ταλαιπωρία που υπέστησαν οι πολίτες λόγω προβλήματος του δικτύου και την υπολειτουργία της ηλεκτρονικής σελίδας, σε χθεσινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Απασχόλησης διευκρίνιζε ότι: "η αναφορά στον Ιούλιο για τη χρήση του ΑΜΚΑ, αφορά στις συναλλαγές των πολιτών με τα Ταμεία. Αν κάποιος πολίτης δεν έχει πάρει ΑΜΚΑ μέχρι τότε, θα του αποδοθεί κατά την πρώτη συναλλαγή με το Ταμείο του".

Ωστόσο, κατά τη σημερινή της επίσκεψη στο ΚΕΠ του Συντάγματος, η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνη Πάλλη- Πετραλιά προέβη στην εξής δήλωση: "Γνωρίζω -έχω ενημερωθεί από τους υπευθύνους - για τα ζητήματα που έχουν προκύψει, λόγω της αθρόας προσέλευσης. Παρόλο που ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) έχει αποδοθεί σε 7.500.000 πολίτες θέλω να ανακοινώσω ότι θα αρχίσει η εφαρμογή του, από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, την 1η Οκτωβρίου 2009".ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗΗ εφαρμογή του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) από τα ασφαλιστικά ταμεία πήρε παράταση και τελικά ξεκινά από την 1η Οκτωβρίου 2009, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στο ΚΕΠ Συντάγματος.

Για τον ΑΜΚΑ είχε δοθεί αρχικά ημερομηνία εφαρμογής από 1ης Ιουλίου, ωστόσο μετά από τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στην απόδοσή του στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους, λόγω φόρτου στα ΚΕΠ, το υπουργείο Απασχόλησης επισήμανε πως πρόκειται για μια «διαρκή διαδικασία» και ότι «όλοι θα λάβουν ΑΜΚΑ».

Ο ΑΜΚΑ αποδίδεται στους πολίτες από τα ΚΕΠ όλης της χώρας, καθώς και από τα 125 γραφεία ΑΜΚΑ που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Απασχόλησης στα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα, οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται από την τηλεφωνική γραμμή 11131 (χωρίς χρέωση), αλλά και από τη διαδικτυακή πύλη του ΑΜΚΑ.

Σημειώνεται πως για την αποφυγή της ταλαιπωρίας, καλό θα είναι οι πολίτες να επιβεβαιώσουν -μέσω της γραμμής 11131 ή της διαδικτυακής πύλης του ΑΜΚΑ- εάν έχει εκδοθεί ΑΜΚΑ για αυτούς και μόνο στην περίπτωση που λάβουν αρνητική απάντηση να επισκεφθούν τα γραφεία του ΑΜΚΑ ή τα ΚΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: