ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

"ΨΑΛΙΔΙ" ΕΩΣ ΚΑΙ 20% ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ...

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ
Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης - Κατερίνα Κοκκαλιάρη
(από το Έθνος)


Πενταπλό είναι το... κτύπημα στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών, θα μειωθούν φέτος έως και 20%. Τα εισοδήματα των υπαλλήλων του ευρύτερου δημοσίου τομέα θα πληγούν από το γενικευμένο «πάγωμα» των βασικών μισθών, τις περικοπές στα επιδόματα 10% κατά μέσο όρο, το ψαλίδισμα των υπερωριών κατά 50% και την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Παράλληλα... η καθήλωση των βασικών μισθών επί μία διετία -ούτε πέρυσι έλαβαν αυξήσεις οι δημόσιοι υπάλληλοι- οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις και... ροκάνισμα του εφάπαξ.
Επί της ουσίας τίθεται σε εφαρμογή ένα μοντέλο συμπίεσης των αποδοχών ιρλανδικού τύπου, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που η μείωση φτάνει ακόμη και τα 475 ευρώ τον μήνα (όπως προκύπτει και από τα παραδείγματα που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος»), χωρίς να ληφθεί υπόψη η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Οι εφοριακοί μάλιστα υπολογίζουν πως μαζί με την αύξηση του φόρου οι εισοδηματικές τους απώλειες ανέρχονται σε 770 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο.
Οι περικοπές θα περιέχονται στην εισοδηματική πολιτική, η οποία θα γνωστοποιηθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας και θα έχουν αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2010, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα από τον Απρίλιο οι υπάλληλοι θα λάβουν «κουτσουρεμένο» εκκαθαριστικό μισθοδοσίας. Στους συνταξιούχους θα δοθούν αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού (1,5%) όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου.
Επιπλέον στους κόλπους των συνδικαλιστών υπάρχει ανησυχία ότι το 2010 δεν θα είναι η τελευταία χρονιά μισθολογικών απωλειών. Πιστεύουν ότι λόγω και των νέων πιέσεων από τις Βρυξέλλες αλλά και του σοβαρού δημοσιονομικού προβλήματος η κυβέρνηση θα ακολουθήσει ανάλογη εισοδηματική πολιτική καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας. Δηλαδή μέχρι και το 2012, όταν και αναμένεται να υποχωρήσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Πιο αναλυτικά, τα «πέντε» κτυπήματα στα εισοδήματα των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι τα ακόλουθα:
«Πάγωμα» βασικών μισθών για 700.000 υπαλλήλους. Οι μισθοί παραμένουν στα επίπεδα του 2008 και έτσι έχουμε τις απώλειες ελέω πληθωρισμού. Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, κ. Ηλίας Βρεττάκος, διατυπώνει την εκτίμηση πως από το διετές «πάγωμα» η μείωση του πραγματικού εισοδήματος ανέρχεται στο 6%. Φέτος που οι εν ενεργεία υπάλληλοι δεν θα πάρουν αύξηση ούτε ένα ευρώ, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε επίπεδα κοντά στο 2%.
Μείωση συνολικής δαπάνης για επιδόματα κατά 10%. Η μείωση αυτή θα είναι κλιμακωτή και υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία ένα ποσό κοντά στα 650 εκατ. ευρώ, όπως αναγράφεται και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινάει από το 5% για γενικά επιδόματα, όπως το μηνιαίο επίδομα των 176 ευρώ, το κίνητρο απόδοσης κ.λπ.
Θα φτάνει στο 10% για κλαδικά επιδόματα που παίρνουν ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων (εκπαιδευτικοί, νοσηλευτικό προσωπικό, σώματα ασφαλείας κ.ά.) και θα εξακοντίζεται στο 20% ή ακόμη και υψηλότερα για τα επιδόματα των εφοριακών, των τελωνειακών και των υπαλλήλων του Γενικού Χημείου του κράτους, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και τα 2.000 ευρώ τον μήνα. Στις συγκεκριμένες αυτές περιπτώσεις μόνο από το επίδομα οι απώλειες φτάνουν τα 400 ευρώ μηνιαίως.
«Ψαλίδισμα» υπερωριών. Η αρχή έγινε από τους υπαλλήλους των πολιτικών γραφείων, για τους οποίους η κοινή υπουργική απόφαση των κ. Ραγκούση και Παπακωνσταντίνου προβλέπει μείωση της υπερωριακής απασχόλησης κατά 50%. Αυτό θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους.
Κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης. Αρκετά επιδόματα φορολογούνται σήμερα κατά το ήμισυ αυτοτελώς με συντελεστή 15%. Στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα γνωστοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα το σύνολο των επιδομάτων θα φορολογείται με την ενιαία κλίμακα.
Και μείωση ΕΦΑΠΑΞ
Χαμηλότερη σύνταξη για όσους βγουν από φέτος
Μείωση συντάξεων και εφάπαξ. Το διετές «πάγωμα» των μισθών οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις. Κι αυτό γιατί όσοι βγουν φέτος στη σύνταξη, αυτή θα υπολογιστεί με βάση βασικό μισθό ο οποίος παραπέμπει στο 2008. Επιπλέον μειωμένο θα είναι και το εφάπαξ βοήθημα, ανεξάρτητα με τον χρόνο συνταξιοδότησης. Το ακριβές ύψος των απωλειών στο εφάπαξ εξαρτάται από το έτος συνταξιοδότησης.
Σ. ΡΟΜΠΟΛΗΣ
Το 2015 θα είμαστε 25% φτωχότεροι
Δραματική μείωση που φτάνει έως και το 15% στο πραγματικό τους εισόδημα θα έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι με τα μέτρα της κυβέρνησης. Μάλιστα, για περίπου 50.000 εργαζομένους στο Δημόσιο που έχουν υψηλές αποδοχές, η μείωση του πραγματικού εισοδήματος θα φτάσει το 20%, με βάση τα στοιχεία του συνδικαλιστικού κινήματος.
Την ίδια στιγμή ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, Σάββας Ρομπόλης, προειδοποιεί πως «το 2015 θα είμαστε 25% φτωχότεροι από ό,τι είμαστε τώρα». Η πρόβλεψη αυτή γίνεται λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά παραμέτρων όπως είναι οι επερχόμενες αλλαγές στη φορολογία, η ανοδική πορεία της ανεργίας, το πάγωμα μισθών στο Δημόσιο κ.ά.
Επιπρόσθετα, με απεργία στις 10 Φεβρουαρίου «απαντά» η ΑΔΕΔΥ στα μέτρα της κυβέρνησης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων. Σημειώνεται πως την ίδια μέρα πραγματοποιεί απεργία και το ΠΑΜΕ για οικονομικά και ασφαλιστικά θέματα.
Αύριο και μεθαύριο απεργούν εφοριακοί, τελωνειακοί και ο σύλλογος υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών.
«Τα μέτρα δεν θα είναι τα τελευταία και ως τούτο και για αυτά αλλά και για τη συνέχειά τους η συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις της 10ης Φεβρουαρίου είναι καθοριστική για τις εξελίξεις. Ο λόγος τώρα είναι στους εργαζομένους», τονίζει ο πρόεδρος ης ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: