ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ...

 
Ρεπορτάζ : Κατερίνα Κοκκαλιάρη

«Μαχαίρι» στα ειδικά όρια συνταξιοδότησης σχεδιάζει να βάλει η κυβέρνηση, που θέλει να κλείσει τις πόρτες εξόδου πριν από το 65ο έτος της ηλικίας. Στο μικροσκόπιο των κυβερνητικών στελεχών βρίσκονται όλες οι ασφαλιστικές διατάξεις, που επιτρέπουν την πρόωρη... αποχώρηση από δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι προωθούμενες αλλαγές απειλούν κατά κύριο λόγο τους «παλαιούς» ασφαλισμένους, δηλαδή...
όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας το κρίσιμο διάστημα 1983 έως και 1992. Αντιθέτως περιορισμένης εμβέλειας θα είναι οι αλλαγές στους νέους ασφαλισμένους, οι οποίοι πρέπει έτσι κι αλλιώς να κάνουν υπομονή μέχρι το 65ο έτος για να πάρουν σύνταξη.

Πάντως, η αύξηση του ορίου ηλικίας βάζει σε κίνδυνο τον διάλογο για το ασφαλιστικό, που είναι σε εξέλιξη στο υπουργείο Εργασίας. Ηδη η ΓΣΕΕ αποφάσισε να αποχωρήσει από τον διάλογο, ενώ ανάλογη στάση θα τηρήσει και η ΓΣΕΒΕΕ, αν δεν υπάρξουν σαφείς διευκρινίσεις για το θέμα των ορίων ηλικίας.

Σημείο-κλειδί είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αλλαγών, με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει πως δεν θα θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Ωστόσο ακόμα παραμένει ασαφές το ποιοι ακριβώς ασφαλισμένοι προλαβαίνουν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς να θιγούν από τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό φαίνεται να «κλειδώνουν»:

1. Η αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 58 στα 60 έτη για την έξοδο με 35ετία από τον δημόσιο τομέα (κάτι ανάλογο ισχύει στον ιδιωτικό τομέα).

2. Η αύξηση τουλάχιστον κατά μία πενταετία του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των γυναικών σε Δημόσιο και σώματα ασφαλείας. Για παράδειγμα, γυναίκα με 15ετία σήμερα μπορεί να αποχωρήσει από την εργασία σε ηλικία 60 ετών, ενώ μετά τις αλλαγές θα πρέπει να κάνει υπομονή μέχρι το 65ο έτος της ηλικίας της.
Υπολογίζεται πως 140.000 απειλούνται από τις αλλαγές, με τις «παλαιές» ασφαλισμένες να είναι οι μεγάλες χαμένες από την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης. Ωστόσο αντιμέτωπες με την αύξηση των ορίων ηλικίας θα βρεθούν και οι νέες ασφαλισμένες που είναι μητέρες ανηλίκων ή έχουν τουλάχιστον τρία παιδιά.

3. Η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης από 25 στα 35 για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας και στους στρατιωτικούς.

4. Η μείωση των επαγγελμάτων που σήμερα υπάγονται στο ευνοϊκό καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Στο επικείμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σύσταση επιτροπής, η οποία θα αποφασίσει κοινή λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στον ιδιωτικό τομέα σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τη λίστα έρχεται αύξηση των ορίων ηλικίας από 5 έως και 7 χρόνια. Για παράδειγμα, σήμερα ασφαλισμένος μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 μπορεί να πάρει σύνταξη στα 60, ενώ σε περίπτωση που εξαιρεθεί από το ευνοϊκό αυτό καθεστώς, θα πρέπει να συμπληρώσει το 65ο έτος.

5. Η καθιέρωση αυστηρών κανόνων για τις αναπηρικές συντάξεις, ώστε να περιοριστούν οι συντάξεις-μαϊμού.

Παράλληλα συνεχίζεται ο «έλεγχος» και σε μία σειρά ακόμα ευνοϊκών διατάξεων (π.χ. συνταξιοδότηση με 35ετία ή 37ετία χωρίς όριο ηλικίας) χωρίς ωστόσο να έχει αποφασιστεί αν θα υπάρξουν και σε αυτές τις περιπτώσεις παρεμβάσεις.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση αναμένεται να κλείσει και διά της πλαγίας οδού τα «παράθυρα» πρόωρης συνταξιοδότησης, δίνοντας οικονομικά κίνητρα για την παράταση του εργάσιμου βίου. Ετσι όσοι ασφαλισμένοι σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν με 15ετία, θα περιορίζονται στη βασική σύνταξη, η οποία με τα σημερινά δεδομένα θα είναι 360 ευρώ.

Στη συνέχεια θα δίνονται κίνητρα παραμονής στην εργασία, ώστε όσα περισσότερα ένσημα συμπληρώνει ένας ασφαλισμένος τόσο μεγαλύτερη σύνταξη να παίρνει. Μάλιστα θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη προσαύξηση στη σύνταξη (π.χ. από το 2,5% θα πάει τουλάχιστον στο 3,5%) για όσους ασφαλισμένους παραμένουν στη δουλειά και μετά τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας (ακόμα και μέχρι τα 67 έτη).
Στο μεταξύ καθησυχαστικός φάνηκε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας χθες για το ασφαλιστικό στο συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας. «Δεν θα θιγούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα», επανέλαβε στους συνδικαλιστές αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, ζητώντας παράλληλα υπομονή και κατανόηση λόγω της οικονομικής κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: