ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Αλλαγές στο ασφαλιστικό



Διαβάσαμε στα γεγονότα του ΜΕGA

 

Αλλαγές στο ασφαλιστικό

Τις θέσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό παρουσίασε την Τρίτη ο Ανδρέας Λοβέρδος στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Με καθοριστικές παρεμβάσεις, χωρίς να θίξει τα γενικά όρια ηλικίας, το υπουργείo Εργασίας βάζει "μαχαίρι" στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, στοχεύοντας στην αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 61 στα 63 έτη έως το 2015. Έτσι:
 
Καταργούνται με νόμο οι εθελούσιες έξοδοι στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες, που οδηγούν στη σύνταξη εργαζόμενους 48 και 50 ετών

Μειώνεται 6% τον χρόνο η σύνταξη για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, από το 2013, για τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα

Αυξάνονται κατά 5 χρόνια τα όρια ηλικίας στις γυναίκες του Δημοσίου, από το 2013, με στόχο να εξισωθούν μ' εκείνα των ανδρών

Αναστέλλεται η σύνταξη για τους συνταξιούχους που εργάζονται και είναι κάτω των 55 ετών, για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Προσαυξάνεται η σύνταξη κατά 3,5% το μήνα για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ως κίνητρο για παραμονή στην εργασία. Προβλέπεται επιπλέον προσαύξηση για τους διπλοασφαλισμενους.

Επίσης:

Θεσπίζεται το 2018 βασική σύνταξη ύψους περίπου 360 ευρώ, ενώ καθιερώνονται αναλογικότερες συντάξεις βάσει των ενσήμων που συγκεντρώνει κάθε ασφαλισμένος

Διαχωρίζεται το προνοιακό τμήμα της σύνταξης από τις ασφαλιστικές παροχές

Η βασική σύνταξη θα χορηγείται σε αλλοδαπούς, μετά από παραμονή 35 χρόνια στη χώρα μας

Καθιερώνεται πιο αυστηρό σύστημα για τις αναπηρικές συντάξεις

Αλλάζει σ' ένα χρόνο η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών. Όσοι βρεθούν εκτός της νέας λίστας θ' αναγκαστούν να δουλεύουν 5-7 χρόνια επιπλέον.

Ο κ. Λοβέρδος αποσαφήνισε ότι δεν θα θιγούν όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και έχουν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ ήταν κατηγορηματικός ότι σε αυτό το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί τον ερχόμενο μήνα στη Βουλή δεν προβλέπονται αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των ενστόλων.

Ο υπουργός χαρακτήρισε στρέβλωση και αδικία του συστήματος εργαζόμενος με 35 χρόνια να λαμβάνει από το ΙΚΑ 700 ευρώ σύνταξη, ενώ ένας άλλος που έχει δουλέψει μόνο 15 έτη, μαζί με το ΕΚΑΣ, να λαμβάνει 716 ευρώ. Για παράδειγμα, αν κάποιος παίρνει 4.500 ένσημα, σήμερα παίρνει 486 ευρώ σύνταξη, αν έχει 6.000 ένσημα παίρνει 551 ευρώ, αν έχει 7.000 ένσημα παίρνει 590 ευρώ, αν έχει 7.500 ένσημα παίρνει 615 ευρώ.

"Αλλάζουμε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, για να το κρατήσουμε στη ζωή, για να του δώσουμε πνοή, για να του δώσουμε μέλλον. Για να διαφυλάξουμε την αποταμίευση των Ελλήνων, για να διαφυλάξουμε τη μεγαλύτερη κατάκτηση που πέτυχε ο άνθρωπος τον 19ο αιώνα, δηλαδή τη σύνταξή του, την ασφάλισή του. Οι αλλαγές που κάνουμε δεν είναι μερεμέτια" τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τη ΓΣΕΕ. Ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της Συνομοσπονδίας Ανδρέας Ρωμανιάς δήλωσε ότι "προκύπτουν πολλές ασάφειες, δεν αντιμετωπίζεται το κεντρικό πρόβλημα που είναι η ενίσχυση του αποθεματικού του συστήματος κατά τρόπο αποτελεσματικό, και κυρίως δεν έχει μετρηθεί το αποτέλεσμα επί της βιωσιμότητας του συστήματος που θα έχει το κάθε μέτρο από αυτά που ανακοινώθηκαν".

Δεν υπάρχουν σχόλια: