ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Κόβονται 200.000 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο

O αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο θα έχει περιοριστεί κατά 200.000 μέχρι το 2013, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, στο «Βήμα της Κυριακής».
Εκτός θα βρεθούν τουλάχιστον 50.000 συμβασιούχοι.

Ο υπουργός υπολόγισε σε 75.000 τις θέσεις που θα χαθούν εξαιτίας του παγώματος φέτος των προσλήψεων και της εφαρμογής από το 2011 του κανόνα "πέντε φεύγουν, ένας έρχεται". Ο αριθμός των συμβασιούχων θα μειωθεί κατά 50.000, ο "Καλλικράτης" οδηγεί σε μείωση κατά 25.000 των θέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ η κατάργηση των stage είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση 50.000 απασχολούμενων, οι οποίοι σύμφωνα πάντα με το Γ. Ραγκούση προορίζονταν για μονιμοποίηση.

Επανέλαβε ότι δεν θα απολυθεί κανένας μόνιμος δημόσιος υπάλληλος. Διευκρίνισε ότι δεν θα απομακρυνθούν συμβασιούχοι πριν λήξει η σύμβασή τους.

Ο Γ. Ραγκούσης εκτίμησε, παρ' όλα αυτά, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δημοσίου δεν είναι οι "ρουσφετολογικές προσλήψεις", αλλά οι αναξιοκρατικές και πελατειακές προαγωγές.

"Αυτό ήταν το διαρκές πολιτικό έγκλημα που 'σκότωσε' την παραγωγικότητα στο Δημόσιο, αφαιρώντας από κάθε υπάλληλο ό,τι πολυτιμότερο, που είναι το κίνητρο αξιοκρατικής ανέλιξης και προόδου", τόνισε.

enet.gr


Γ. Ραγκούσης: Νέο μισθολόγιο για την καταπολέμηση των αδικιών

 Στη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 200.000 ως το τέλος της τετραετίας, την καθιέρωση ενός νέου μισθολογίου που θα άρει τις αδικίες και τα φαινόμενα "συνωστισμού" σε καλά αμειβόμενες υπηρεσίες, καθώς και στο θέμα των μετατάξεων, αναφέρεται μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης.
 

 

Συνέντευξη Ραγκούση, στην εφ. «Το Βήμα της Κυριακής»


Ο υπουργός κάνει λόγο για «επί δεκαετίες κακομεταχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού στο Δημόσιο, που εκκόλαψε τις χειρότερες συνήθειες, οι οποίες στη συνέχεια μετεξελίχθηκαν σε νοοτροπία καταστρεπτική για το δημόσιο συμφέρον», επισημαίνει ότι «ήταν θέμα χρόνου να χρεοκοπήσει αυτό το Δημόσιο» και κοινοποιεί ότι τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί εγκύκλιος, βάσει της οποίας θα ζητηθεί η καταγραφή των ελλείψεων του προσωπικού και η αποτύπωση της ύπαρξης αξιόλογων εργαζομένων, που δεν αξιοποιούνται στις υπηρεσίες, όπου υπηρετούν.

Ο κ. Ραγκούσης κάνει σαφές ότι δεν θα απολυθεί κανείς μόνιμος δημόσιος υπάλληλος και η συρρίκνωση του προσωπικού θα προέλθει από το πάγωμα των προσλήψεων και την αναλογία «μία πρόσληψη προς πέντε αποχωρήσεις», τη μείωση των συμβασιούχων, μετά τη λήξη των συμβάσεών τους, τις περιορισμένες ανάγκες του «Καλλικράτη» σε προσωπικό και τον τερματισμό του καθεστώτος των stage.




«Δεν θα απολυθεί κανένας μόνιμος δημόσιος υπάλληλος». Αλλά στο τέλος της τετραετίας ο αριθμός όσων μισθοδοτούνται από το Δημόσιο θα έχουμε πετύχει να είναι σημαντικά μικρότερος από το σημερινό. Θα μισθοδοτούνται 125 χιλιάδες μόνιμοι και συμβασιούχοι λιγότεροι, οι οποίοι συναθροιζόμενοι με άλλες κατηγορίες θα είναι συνολικά, περίπου 200 χιλιάδες λιγότεροι".

Σε ερώτηση πως θα επιτευχθεί αυτό αν δεν απολυθούν οι υπεράρυθμοι απαντά ο υπουργός:

Με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς. Κατά 75.000 λιγότεροι μονίμως μισθοδοτούμενοι θα προέλθουν από το πάγωμα των προσλήψεων εφέτος και την αναλογία "μία πρόσληψη προς πέντε αποχωρήσεις" που θα ισχύσει τα επόμενα χρόνια, ενώ 50.000 από τη μείωση των συμβασιούχων. Από τον "Καλλικράτη" προκύπτουν 25.000 λιγότερες θέσεις ευθύνης και με τον τερματισμό των stage αφαιρέσαμε το λιγότερο 50.000 μισθοδοτούμενους, οι οποίοι -μην έχετε καμία αμφιβολία- προορίζονταν για μονιμοποίηση.

Το πρόβλημα του Δημοσίου δεν θα είναι πλέον ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων. Επί των πρωτογενών δαπανών του κράτους, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το κόστος μισθοδοσίας είναι της τάξεως του 32%. Ποσοστό σαφώς ικανοποιητικό ακόμη και συγκριτικά με τα ποσοστά μισθοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά για να ολοκληρώσω την εικόνα, το 80% αυτής της μισθοδοσίας αφορά τέσσερις τομείς: Υγεία, Παιδεία, Άμυνα και Προστασία του Πολίτη.

Απαντώντας σε ερώτηση περί του συμφωνηθέντος με την τρόικα χρονοδιαγράμματος για τις αλλαγές στο Δημόσιο, ο υπουργός υπογραμμίζει ότι δεν αποφάσισε η τρόικα.

Είναι σημαντικό ότι οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις για την αναμόρφωση του κράτους άρχισαν, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, πολύ προτού προσφύγουμε στον μηχανισμό στήριξης, πολύ πριν από την έλευση της τρόικας δηλαδή. Είναι μέρος της υποχρέωσής που έχουμε απέναντι στον ελληνικό λαό και στη συνείδησή μας.


«Δεν αποφάσισε η τρόικα. Εμείς αποφασίσαμε την κατοχύρωση της αξιοκρατίας στις προσλήψεις με την καθολική υπαγωγή τους στο ΑΣΕΠ, τον Δεκέμβριο του 2009, την καθιέρωση πρώτη φορά στο ελληνικό κράτος αντικειμενικών και αμερόληπτων κανόνων για την επιλογή διευθυντικών στελεχών τον Μάρτιο, το πρόγραμμα "Καλλικράτης" και τόσα άλλα».

Η παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου δεν έχει καμία σχέση με το πρόγραμμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών αλλαγών, μέσα από τα οποία περνάει η χορήγηση της τέταρτης δόσης του δανείου, το Μάρτιο, δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος σημειώνει, μεταξύ άλλων:

Ειδικότερα για το θέμα των μετατάξεων ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι: «Θα εκδοθεί εγκύκλιος τις επόμενες ημέρες, βάσει της οποίας και σε συνέχεια της προσπάθειας που άρχισε με την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, θα ζητηθεί η καταγραφή των ελλείψεων του προσωπικού και η αποτύπωση της ύπαρξης αξιόλογου προσωπικού που δεν αξιοποιείται στις υπηρεσίες όπου υπηρετεί».

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: