ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Στα νοσοκομεία μόνο με παραπομπή γιατρού

Στο ΕΣΥ εντάσσονται τα πολυιατρεία και οι μονάδες του ΙΚΑ. «Ελευθέρας» θα έχουν οι ασθενείς που διακομίζονται επειγόντως από τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ

Της Ελένης Πετροπούλου

Αποκλειστικά και μόνο με παραπομπή γιατρού θα εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία οι ασθενείς, οι οποίοι δεν χρήζουν επείγουσας νοσηλευτικής φροντίδας.

Όσοι προσέρχονται μόνοι τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, θα εξυπηρετούνται από τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στις οποίες εντάσσονται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία, καθώς και τα πολυϊατρεία και οι μονάδες του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων. «Ελευθέρας» θα έχουν οι ασθενείς που διακομίζονται επειγόντως από τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.
Αύριο Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, πολυνομοσχέδιο - «σκούπα» το οποίο θα παρουσιάσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στην προσεχή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (πιθανότατα αύριο). Το νομοσχέδιο στα 40 άρθρα του περιγράφει τη δημιουργία ενιαίου φορέα πρωτοβάθμιας Υγείας, ο οποίος θα είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Στον ενιαίο φορέα Υγείας θα ενταχθούν τα Κέντρα Υγείας και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και τα πολυιατρεία και οι συμβεμβλημένοι γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ ο φορέας θα εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας και θα καταθέτει ανά τρίμηνο αναφορά πεπραγμένων στις διοικήσεις των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας.
Εξόφληση
Ο Οργανισμός θα επιχειρήσει ουσιαστικά το «συμμάζεμα» της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό τα ασφαλιστικά ταμεία θα πληρώνουν τον Οργανισμό, ο οποίος σε δεύτερο επίπεδο θα εξοφλεί τους λογαριασμούς στα ιδρύματα -δημόσια και ιδιωτικά- που παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους ασφαλισμένους.
Στόχος, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας, είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών με την παροχή προηγμένων ιατρικών υπηρεσιών, αλλά και «αποσυμφόρηση» των νοσοκομείων από περιστατικά που δεν χρήζουν δευτεροβάθμιας φροντίδας.
Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται και σύμβαση με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία, στα οποία οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να υποβάλονται σε εξειδικευμένες εξετάσεις και ιατρικές πράξεις. Μάλιστα, προς την κατεύθυνση αυτή δρομολογούνται και ενιαίες συμβάσεις όλων των ασφαλιστικών ταμείων με τον ιδιωτικό τομέα.
Προμήθειες
Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις και μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως το νέο σύστημα προμηθειών. Ειδικότερα, παρέχεται η δυνατότητα στον ιδιωτικό τομέα να αναλάβει τις προμήθειες του ΕΣΥ. Σε περίπτωση μάλιστα που δεν υπάρξει εκδήλωση ενδιαφέροντος ή δεν προκύψει κατάλληλος φορέας, τότε το νομοσχέδιο προβλέπει τη μετατροπή υπάρχουσας Α.Ε. του Δημοσίου (πιθανότητα της σημερινής Επιτροπής Προμηθειών Υγείας) σε εταιρεία πραγματοποίησης των προμηθειών.
Επιπρόσθετα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η καθιέρωση κλιμακούμενου ποσοστού έκπτωσης (rebate) για τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι ανάλογα με τις πωλήσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, θα επιστρέφουν ένα ποσοστό των εσόδων τους σε αυτά. Όπως επίσης, περιλαμβάνεται ρύθμιση για την τακτοποίηση του rebate από τη φαρμακοβιομηχανία στα ασφαλιστικά ταμεία. Σε άλλο άρθρο γίνεται ειδική αναφορά για τη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα Υγείας και αλλαγές στη διαδικασία έκδοσης των βεβαιώσεων καλής λειτουργίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: