ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Δελτίο Τύπου




Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2011


Δελτίο Τύπου

  Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εκφράζει την ικανοποίησή της για το καίριο κτύπημα σε οργανωμένα κυκλώματα που έβλαπταν το Ίδρυμα κατά εκατομμύρια ευρώ ετησίως, το οποίο επιτεύχθηκε με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ, και ειδικότερα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, μετά από συντονισμένες ενέργειες που σχεδιάστηκαν και εξελίχθησαν από τα μέσα Οκτωβρίου 2010.

  Κατά τη χρονική περίοδο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου 2010, αξιοποιώντας δεδομένα του Πληροφοριακού μας Συστήματος, προχωρήσαμε μέσω των αρμοδίων οργάνων μας, σε ελέγχους σε εργοδότες που υπέβαλλαν ΑΠΔ με υψηλά ημερομίσθια, υψηλά ποσά εισφορών και μεγάλο αριθμό εργαζομένων (τόσο κοινών επιχειρήσεων όσο και οικοδομικών έργων), οι οποίες δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματική απασχόληση.

  Μέσω αυτών των ελέγχων εντοπίσαμε ενέργειες επιτήδειων οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα παροχής ασφάλισης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ χωρίς την εξόφληση των απαιτούμενων εισφορών, υπέβαλλαν αυτές τις ΑΠΔ εν αγνοία των εργοδοτών, κυρίως οικοδομοτεχνικών έργων.

  Δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες στα Υποκαταστήματα και αποτέλεσμα των οδηγιών - ενεργειών αυτών, ήταν να αποδειχθεί ότι κάποιες από τις επιχειρήσεις δεν υφίσταντο ή είχαν διακόψει τη λειτουργία τους, οι δε φερόμενοι ως εργαζόμενοι δεν είχαν απασχοληθεί στα οικοδομικά έργα, αλλά είχαν «αγοράσει τις ημέρες ασφάλισης έναντι αμοιβής» από συγκεκριμένα άτομα.

  Με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επιβεβαιώθηκε και τεκμηριώθηκε η απάτη σε βάρος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με αδιάσειστα στοιχεία. Το φαινόμενο αυτό εντοπίστηκε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και ενδεικτικά αναφέρουμε την Αθήνα, τη Χαλκίδα, την Κύμη, τη Χρυσούπολη Καβάλας, τη Δράμα, την Ξάνθη, τα Ιωάννινα, την Πάτρα, το Σιδηρόκαστρο κ.λ.π.

  Η υπηρεσία μας κεντρικά προέβη σε συγκεκριμένες ενέργειες:

  • Ακύρωσε την εικονική ασφάλιση και συνεχίζει τη διαδικασία
  • Ζήτησε τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ, και συγκεκριμένα της Δ/νσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς και του ΣΔΟΕ. Μικτά κλιμάκια διενέργησαν επιτόπιους ελέγχους και κατάσχεσαν σκληρούς δίσκους και άλλα στοιχεία σχετικά με την κάθε περίπτωση
  • Κατέθεσε μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου
  Μετά από αυτή την εξέλιξη, θέλουμε να κάνουμε γνωστό ότι το "πάρτυ" της ηλεκτρονικής κλοπής στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τελείωσε και σε κάθε περίπτωση θα διεκδικήσουμε και θα αποκαταστήσουμε τα συμφέροντα του Ιδρύματος, ασκώντας όλα τα νόμιμα δικαιώματά μας.

  Οι ενέργειες που ήδη προχωρά η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με σκοπό τη μη επανάληψη παρόμοιων ενεργειών, είναι οι εξής:

  • Συνεχίζεται η έρευνα από τις υπηρεσίες μας
  • «Κλειδώνεται» το σύστημα πιστοποίησης εργοδοτών και υποβολής ΑΠΔ μέσω Internet, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, και ουσιαστικά, αποτρέπουμε την επανάληψη τέτοιων φαινομένων
  • Μελετώνται θεσμικές παρεμβάσεις (νομοθετικές ρυθμίσεις) που θα αποτρέπουν την επανάληψη τέτοιων φαινομένων και θα διασφαλίζουν τα οικονομικά συμφέροντα του Ιδρύματος
  • Συστήνεται ομάδα τεκμηρίωσης η οποία θα παρακολουθεί αδιαλείπτως το σύστημα και θα προτείνει συνεχείς βελτιώσεις
  • Θα ενημερωθούν άλλοι φορείς, όπως ο ΟΑΕΔ που καταβάλει επιδόματα, και οι Νομαρχίες, από τις οποίες ανανεώνεται η άδεια παραμονής των αλλοδαπών
  • Θα αναζητηθούν οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές που χορηγήθηκαν από το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ στους φερόμενους ως "απασχοληθέντες"
  Δηλώνουμε με την ευκαιρία αυτή ότι θα προχωρήσουμε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ιδρύματος και των ασφαλισμένων του.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ       

ΤΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ     

Δεν υπάρχουν σχόλια: