ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΒΑΡΕΑ-ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ...
Ρεπορτάζ: Ηλίας Π.Γεωργάκης 
(απο ΤΑ ΝΕΑ)
Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το μαχαίρι στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων καθώς και για τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις...


Oι αποφάσεις στα δύο αυτά καυτά μέτωπα αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως προβλέπουν οι δεσμεύσεις του Μνημονίου.Ετσι, το υπουργείο Εργασίας με απόφασή του άναψε το πράσινο φως για να αρχίσουν άμεσα οι αναλογικές μελέτες για την οικονομική κατάσταση των επικουρικών ταμείων, με βάση τις οποίες θα κριθεί το ύψος των περικοπών που θα γίνουν στις συντάξεις τις οποίες χορηγούν όσα είναι ελλειμματικά. Παράλληλα, τις αμέσως επόμενες ημέρες το υπουργείο Εργασίας θα ενεργοποιήσει την αρμόδια επιτροπή που θα γνωμοδοτήσει για τις περικοπές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Στόχος είναι η νέα λίστα να περιλαμβάνει πολύ λιγότερα επαγγέλματα που θα αντιστοιχούν στο 10% του εργατικού δυναμικού, με αποτέλεσμα να υπάρξει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τους εργαζομένους που θα μείνουν εκτός λίστας.

Πρόκειται για δύο από τις πέντε κινήσεις στο ασφαλιστικό σύστημα που ετοιμάζει άμεσα το υπουργείο Εργασίας. Σε αυτές περιλαμβάνονται το νέο καθεστώς για τη χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και «λίφτινγκ» στην 37ετία.

Η ΝΕΑ ΛΙΣΤΑ

με τα βαρέα θα περιλαμβάνει πολύ λιγότερα επαγγέλματα που θα αντιστοιχούν στο 10% του εργατικού δυναμικού

ΒΑΡΕΑ- ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ
Εκτός λίστας 250.000 εργαζόμενοι
ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ της σχετικής επιτροπής- αυτήν την εβδομάδα- αρχίζει η διαδικασία προκειμένου να μπει μαχαίρι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ). Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπεται με σαφήνεια πως η λίστα των εν λόγω επαγγελμάτων θα καλύπτει μέχρι και το 10% του εργατικού δυναμικού. Αυτό σημαίνει ότι 250.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ανατροπές, τόσο στα μισθολογικά όσο και στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, με δεδομένη και την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου ο οποίος καθιστά απαγορευτική την έξοδο στη σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας. Σταδιακά τα όρια ηλικίας θα αυξάνονται, ώστε το 2016 η συνταξιοδότηση να γίνεται με 35ετία στο 60ό έτος της ηλικίας (ή στο 58ο έτος για μειωμένη). Η νέα λίστα με βάση τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2011. Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά θα επέλθει αύξηση των ορίων ηλικίας κατά μία πενταετία. Δεν θα θιγούν όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν έως το 2015.

Οπως προβλέπεται στον νόμο Λοβέρδου, ο πίνακας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων καταρτίζεται για όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ύστερα από γνώμη της Διαρκούς Επιτροπής Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο νέος πίνακας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα εφαρμοστεί από 1.7.2011 για όλους τους εργαζομένους. Οσοι απασχολούνται σε εργασίες ή επαγγέλματα τα οποία εξαιρούνται από τον πίνακα των ΒΑΕ, εφόσον συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης έως 31.12.2015, εξακολουθούν να υπάγονται στο καθεστώς συνταξιοδότησης των ΒΑΕ.

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Μειώσεις στα ελλειμματικά Ταμεία
ΠΡΟ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ βρίσκεται η μείωση των επικουρικών συντάξεων στα ελλειμματικά Ταμεία. Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εγκρίθηκε η διενέργεια δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού με σκοπό την ανάδειξη αναδόχου που θα εκπονήσει τις απαιτούμενες αναλογιστικές μελέτες για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης. Τον διαγωνισμό θα διενεργήσει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή (ΕΑΑ) και η προϋπολογισμένη δαπάνη υπολογίζεται σε 185.000 ευρώ, η οποία θα καλυφθεί από τον φετινό προϋπολογισμό της Αρχής. Θα πρέπει να τονιστεί ότι στο αναθεωρημένο Μνημόνιο ορίζεται ρητώς ότι οι όποιες προσαρμογές χρειαστούν στις παραμέτρους του κύριου ασφαλιστικού συστήματος, καθώς και η μεταρρύθμιση των επικουρικών ταμείων και των ταμείων Πρόνοιας θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2011, ύστερα από διαβούλευση με την τρόικα. Πάντως οι νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2012 και οι όποιες μειώσεις στις συντάξεις θα γίνουν σε δόσεις χωρίς να θιγούν οι σημερινοί συνταξιούχοι. Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης μολονότι διαβεβαίωσε ότι προς το παρόν «δεν υπάρχει καμία απολύτως προετοιμασία ή σχεδιασμός για μείωση των επικουρικών συντάξεων τον επόμενο χρόνο», εντούτοις δήλωσε ότι μετά τις αναλογιστικές μελέτες οι αναπροσαρμογές που θα προκύψουν δεν θα αφορούν τους σημερινούς συνταξιούχους, αλλά θα υπάρξει σταδιακή προσαρμογή αντίστοιχη με αυτές που έγιναν στην κύρια σύνταξη». Κι αυτό γιατί- όπως είπε- υποχρέωση της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση των επικουρικών ταμείων. Επιπλέον δήλωσε ότι υπάρχουν πορίσματα που η ηγεσία του υπουργείου θα μελετήσει για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και οι όποιες αποφάσεις θα εφαρμοστούν από το καλοκαίρι του 2011.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ
Νέες διευκολύνσεις
ΝΕΕΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ για ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα και να περιορισθεί η «μαύρη τρύπα» της εισφοροδιαφυγής που ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξετάζει νέους τρόπους τακτοποίησης των οφειλών που έχουν επιχειρήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, συμπληρωματικά με το πάγιο σύστημα αποπληρωμής των οφειλών προς τα Ταμεία που καθιερώθηκε με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο. Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζεται μια ρύθμιση για επιχειρήσεις που χρωστάνε, με την οποία θα προβλέπεται η καταβολή ενός τμήματος της οφειλής προς τα Ταμεία ως προκαταβολή και η ρύθμιση του υπολοίπου με δόσεις, ώστε να υπάρξει αναστολή αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης εις βάρος οφειλετών.

ΕΚΑΣ
Με κριτήριο όλα τα εισοδήματα
ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΝΕΟ ΕΚΑΣ με στόχο την ενίσχυση των πραγματικά χαμηλοσυνταξιούχων. Κι αυτό γιατί εντοπίστηκαν χιλιάδες συνταξιούχοι που έπαιρναν το ΕΚΑΣ και είχαν υψηλά εισοδήματα (π.χ.

200.000 ευρώ ετησίως). Ετσι, χωρίς να αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια, το νέο ΕΚΑΣ θα χορηγείται στους χαμηλοσυνταξιούχους με βάση τα πραγματικά εισοδήματά τους. Εκτιμάται ότι οι ωφελημένοι θα είναι 30.000-40.000 χαμηλοσυνταξιούχοι.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων, εντοπίστηκαν συνταξιούχοι που παίρνουν ΕΚΑΣ παράνομα από δύο πηγές. Κι αυτό γιατί υπάρχει η δυνατότητα στον κάθε φορολογούμενο πολίτη να δηλώνει εισοδήματα σε διαφορετικό κωδικό που φορολογούνται με άλλον τρόπο ή είναι αφορολόγητα. Εκεί μπορεί να βρει κανένας εισοδήματα και των 20 και των 30 και των 50 χιλιάδων. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, 32 συνταξιούχοι με εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ είναι δικαιούχοι και του ΕΚΑΣ, ενώ το ίδιο επίδομα απολάμβανε και συνταξιούχος με εισόδημα 496.000 ευρώ!

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί πως στο ΕΚΑΣ του 2010 το ετήσιο εισόδημα αυξήθηκε κατά 4%, όσο και η αναπροσαρμογή των συντάξεων το 2008, αφού με τα εισοδήματα εκείνης της χρονιάς, καταβλήθηκε ο επίδομα. Το ΕΚΑΣ (2010) κυμάνθηκε από 57,5 έως 230 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τα εισοδήματα των δικαιούχων. Το ποσό του ΕΚΑΣ που καταβλήθηκε στους δικαιούχους για το 2010 χορηγήθηκε ανάλογα με τα συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις, καθώς και από μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα του έτους 2008. 37ΕΤΙΑ
Σενάρια «λίφτινγκ»
ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ είναι και ρύθμιση- «λίφτινκ» στο Ασφαλιστικό που αφορά την 37ετία. Τα σενάρια είναι δύο:

●Οσοι έχουν συμπληρώσει 35 έτη το 2010 θα έχουν τη δυνατότητα εξόδου με 37 χωρίς όριο ηλικίας έως και το 2012. ●Οσοι εργαζόμενοι έχουν άνω των 10.500 ενσήμων και βρίσκονται κοντά στο όριο συνταξιοδότησης, θα έχουν την ευχέρεια συνταξιοδότησης με 37 έτη (11.100 ένσημα) χωρίς όριο ηλικίας για το μεσοδιάστημα μέχρι το 2012. Ως γνωστόν, με τον Νόμο 3863/10 τέθηκε όριο ηλικίας (το 58ο φέτος και το 59ο το 2012) για έξοδο με 37ετία. Με την αλλαγή αυτή, θα αποφύγουν την αύξηση των ορίων ηλικίας χιλιάδες ασφαλισμένοι.


Αντέχει το Ασφαλιστικό έως το 2060

ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2060 αντέχει το ασφαλιστικό σύστημα, μετά και τις γνωστές νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, γεγονός που απομακρύνει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων σε ό,τι αφορά τα ταμεία κύριας ασφάλισης.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η αναλογιστική μελέτη που έγινε στα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ) και θα παρουσιαστεί την Τετάρτη στη Βουλή.

Ως γνωστόν, το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο κάνει λόγο για «ανακαθορισμό» των συντάξεων έως τα τέλη Ιουνίου του 2011 με νέο νόμο, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού. Ο δημοσιονομικός περιορισμός που τίθεται είναι «να μην αυξηθεί η δαπάνη για τις πληρωμές συντάξεων πάνω από 2,5% έως το 2060 (δηλαδή να μην ξεπεράσει το 9% από το 6,5% του ΑΕΠ) και την όποια διαφορά προκύψει, να κληθούν να την «καλύψουν» με νέες περικοπές οι ασφαλισμένοι. Ωστόσο, τα συμπεράσματα της μελέτης που δείχνουν ότι το Ασφαλιστικό είναι βιώσιμο έως το 2060, ισοδυναμούν με θετική εξέλιξη για τους ασφαλισμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: