ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Εργαζόμενοι ΙΚΑ: Να γίνει υποχρεωτικό το μέτρο της προσωρινής σύνταξης

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ...

  Με αυτό τον τρόπο θα ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων, υποστηρίζουν. 
 
Την καθιέρωση ως υποχρεωτικού του μέτρου της προσωρινής σύνταξης προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα των καθυστερήσεων στην απονομή των συντάξεων και να απoσυμφορηθούν οι υπηρεσίες του Ιδρύματος, προτείνει στο Υπουργείο Εργασίας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΙΚΑ. Η Ομοσπονδία ζητά να καταστεί υποχρεωτική μια διαδικασία που εφαρμόζεται και σήμερα αλλά προαιρετικά μετά από αίτηση του ασφαλισμένου. Η προσωρινή σύνταξη απονέμεται μέσα σε ένα μήνα, βάσει του 70% των συντάξιμων αποδοχών του τελευταίου μήνα.

Σύμφωνα με την ΠΟΣΕ ΙΚΑ, η λύση αυτή είναι η πλέον ενδεδειγμένη στο πρόβλημα της καθυστέρησης, αφού η σύνταξη απονέμεται εύκολα και πρακτικά, και κάθε συνταξιούχος λαμβάνει ένα ποσό, το οποίο θα του επιτρέπει την αξιοπρεπή διαβίωσή του μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία απονομής οριστικής σύνταξης.

Παράλληλα οι υπηρεσίες του Ιδρύματος θα ανακουφισθούν από την συνεχή πίεση του κοινού για ενημέρωση και πληροφορίες για την πορεία της σύνταξης και θα μειωθεί ο χρόνος απονομής της οριστικής σύνταξης, εφόσον η μείωση της συναλλαγής με τους ασφαλισμένους θα αυξήσει την παραγωγικότητα των υπαλλήλων. Συγκεκριμένα η ΠΟΣΕ ΙΚΑ προτείνει τη δημιουργία τμήματος που θα παραλαμβάνει τις αιτήσεις συνταξιοδότησης όλης της Αττικής. Παράλληλα με την αίτηση οι ασφαλισμένοι θα συμπληρώνουν και το έντυπο προσωρινής σύνταξης, όπου θα δηλώνουν υπεύθυνα το χρόνο ασφάλισής τους στο ΙΚΑ και στα τυχόν άλλα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Μετά τον έλεγχο και στις περιπτώσεις όπου ο ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα υπηρεσίες θα προχωρούν άμεσα στην έκδοση προσωρινής απόφασης συνταξιοδότησης, βάσει του 70% των συντάξιμων αποδοχών του τελευταίου μήνα, όπως ισχύει και σήμερα με τη διαφορά ότι το ποσό που θα καταβάλλεται δεν θα πρέπει να είναι μικρότερο του σημερινού ισχύοντος κατωτάτου ορίου. Επίσης, οι δικαιούχοι της προσωρινής σύνταξης θα πρέπει να λαμβάνουν κανονικά και τα «επιδόματα» Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας, πράγμα που δεν ισχύει μέχρι σήμερα στην απονομή προσωρινής σύνταξης.
Μετά την καταβολή της προσωρινής σύνταξης, ο φάκελος του δικαιούχου θα πρέπει να αποστέλλεται στις αρμόδιες Δ/νσεις Απονομής Σύνταξης, όπου θα προχωρά κανονικά η διαδικασία. Με τον τρόπο αυτό οι υπάλληλοι των συντάξεων δεν θα έχουν επαφή με τους υποψήφιους συνταξιούχους παρά μόνο εφόσον οι ίδιοι τους καλέσουν για διευκρινήσεις ή για επιπλέον δικαιολογητικά.

Σήμερα οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ περιμένουν 8 έως και 10 μήνες για να πάρουν τη σύνταξή τους η οποία στο 70% των συντάξεων δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ ενώ η καθυστέρηση στις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση μπορεί να ξεπεράσει και τους 18 μήνες.

Έτσι οι ασφαλισμένοι συνωστίζονται στις υπηρεσίες του ΙΚΑ προσπαθώντας να ενημερωθούν για την πορεία και την ολοκλήρωση της σύνταξης. «Οι 40 στους 100 πολίτες που απευθύνονται στις υπηρεσίες θέλουν να ενημερωθούν για τη σύνταξη», δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Νίκος Χατζόπουλος «με αποτέλεσμα το 70% του χρόνου εργασίας του κάθε υπαλλήλου απονομής συντάξεων να καταναλώνεται στην συναλλαγή με το κοινό».

Ο κ. Χατζόπουλος επισημαίνει, πως αν και οι υπάλληλοι του Ιδρύματος έχουν υπερβεί τον εαυτό τους, δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί η τραγική έλλειψη προσωπικού με αποτέλεσμα η λειτουργία των πιο ευαίσθητων τομέων του ασφαλιστικού μας Ταμείου, όπως τα έσοδα και οι συντάξεις, να απειλείται με κατάρρευση και κάνει έκκληση για μετατάξεις προσωπικού από υπηρεσίες στις οποίες το προσωπικό είναι υπεράριθμο, είτε από Οργανισμούς που πρόκειται να συγχωνευθούν ή να καταργηθούν.

Σε δηλώσεις του πάντως ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικές Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης έχει αναφέρει, ότι το Υπουργείο προσπαθεί να μειώσει το μέσο χρόνο καθυστέρησης απονομής σύνταξης στους νέους συνταξιούχους σε 3 έως 4 μήνες και εξετάζει το ενδεχόμενο της καταβολής προσωρινής σύνταξης καθώς και άλλα μέτρα κατά το μεταβατικό στάδιο.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: