ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011

ΓΣΕΒΕΕ: Το υπ. Εργασίας αποδέχτηκε την πρότασή της για την αποπληρωμή παλαιών οφειλών

Αποδέχθηκε το υπουργείο Εργασίας την πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ για όσους είναι συνεπείς στις τακτικές εισφορές και καταβάλλουν ένα ποσοστό (20%) επί της τρέχουσας εισφοράς για την αποπληρωμή παλαιών οφειλών ενώ, επιπλέον, προωθείται η διάταξη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία θα κυμαίνεται από 10% το 2011 έως 25% το 2013 για όσες επιχειρήσεις είναι συνεπείς στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και ενταχθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής ωραρίου εργασίας.
Αυτά προέκυψαν από τη συνάντηση του προεδρείου ΓΣΕΒΕΕ με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνη και τους Διοικητές του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ κ.κ Γ. Βουδούρη και Ρ. Σπυρόπουλο

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην αναδιοργάνωση του ΟΑΕΕ για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Ανέφερε το παράδειγμα της έκδοσης προσωρινής συνταξιοδοτικής απόφασης εντός 2 μηνών και την λειτουργία του Κοινωνικού ΚΕΠ για ασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα ενώ σε συνεννόηση με τον Διοικητή του ΟΑΕΕ, εξετάζεται η δυνατότητα προείσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών με την παροχή έκπτωσης σε όσους ασφαλισμένους το επιλέξουν .

Αναλυτικά, η ΓΣΕΒΕΕ έθεσε στον υπουργό τα εξής ζητήματα, καταθέτοντας σειρά προτάσεων:

- Ρύθμιση των παλαιών οφειλών μέσω διμηνιαίων δόσεων, που δεν θα υπερβαίνουν το 15% της τρέχουσας εισφοράς και θα εμφανίζονται διακριτά στην ταχυπληρωμή. Εναλλακτικά, εφάπαξ καταβολή των οφειλών ή παρακράτηση μέρους της σύνταξης (το πολύ για 5 έτη) όταν ο ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

- Διακανονισμός του ατομικού ασφαλιστικού χρέους (οφειλών) για τις αδρανείς επιχειρήσεις, με αφαίρεση μέρους του οφειλόμενου ποσού.

- Ανάλογες ρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν για οφειλές των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ. Επιπλέον, η ΓΣΕΒΕΕ τόνισε την ανάγκη καταβολής μέσω τραπεζικού λογαριασμού μόνο των εισφορών και του ΦΜΥ. Θα πρέπει να είναι απόλυτα προαιρετική η καταβολή της μισθοδοσίας.

- Επιβολή «επασφάλιστρου» σε όλες τις επιχειρήσεις της τάξης 1‰ επί του τζίρου και για όλες τις εταιρικές μορφές (ατομικές, ΟΕ, ΑΕ, κλπ), προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

- Παροχή μπόνους συνέπειας για τους συνεπείς ασφαλισμένους

- Αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, χωρίς χρηματικό όριο

- Αποκατάσταση της ισονομίας σε σχέση με τα άλλα Ταμεία που αφορά στους όρους συνταξιοδότησης για τους προ του 1983 ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ.

- Τακτική διμηνιαία παροχή πληροφόρησης του επιχειρηματία για διάφορα ζητήματα μέσω συνοδευτικού εντύπου με τη διμηνιαία αποστολή ταχυπληρωμών του ΟΑΕΕ.


Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη διασφάλισης του κοινωνικού χαρακτήρα και της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Δεσμεύτηκαν, επίσης, για τη συνέχεια του διαλόγου και την περαιτέρω επεξεργασία των προτάσεων της ΓΣΕΒΕΕ άμεσα ώστε το συντομότερο δυνατό να εφαρμοστούν μέτρα για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: